Werken met houtskool

Houtskool is een heel oud tekenmateriaal. Wil je geen vieze handen, dan kun je het beter laten staan. Houtskool zijn takjes die tot verkoling worden gebracht in vacuumovens. Een veelzijdig en goedkoop materiaal.

Met houtskool kun je de mooiste portretten maken, stillevens en landschappen creëren. Ik vind het geweldig om heel precies te werken. Kijk maar eens naar de tekening van de gympen in de plas. Dit was een heel precies klusje waarbij ik constant mijn kneedgum moest gebruiken.

Hardheden houtskool
Houtskool kent verschillende hardheden. Met cijfers van 0 tot 5.
0 is de zachtste en 5 is de hardste houtskoolhardheid. Het ligt een beetje aan het proces van verkolen. Ik vind het zelf het prettigst om met hele kleine stokjes te werken die zacht zijn. Harde houtskoolstaafjes kun je gebruiken om duidelijke lijnen te zetten. Met houtskool kun je in verschillende gradaties heel precies schaduwen aanbrengen.
Werking op het papier
De zachte houtskool hecht zich oppervlakkig aan het papier. Met een papieren tissue kun je mooi vlakken inwrijven en schaduwen aanbrengen. Met houtskool kunnen ook lijnen in verschillende diktes worden aangebracht.

Portret op A 3 papier
eigen werk

Een houtskooltekening kan eventueel ook met water worden bewerkt. Houtskoolpotloden worden gebruikt om details aan te brengen. Meestal als je een volledig doosje of kistje houtskool aanschaft, (regelmatig bij de Lidl te koop) zitten er houtkoolpotloden bij. Met een veer of doezelaar kan ook prima worden gewerkt. En vergeet je vingers niet! Prima instrumenten om tot in details mee te werken.
Onlangs heb ik een roofvogel in houtskool getekend. Erg leuk om te doen.

Eerst tekenen met potlood. Bovenaan begonnen met de kop

 

Details bijgewerkt
Ietsje verder
Helemaal klaar!
Achtergrond bewerkt met een tissue met houtskool

 

Een houtskooltekening is het mooist op wat dikker papier. Er is papier in de handel waar ook pastelkrijttekeningen op worden gemaakt. Dit is fijn papier om op te werken. Het papier is wat fluweelachtig van structuur en de houtskool hecht hier geweldig op. Er is echter wel een nadeel. Het kan moeilijk of niet worden weggegumd met de kneedgum.

Tip
Als je aan de gang gaat met houtskool leg dan een blad over het stuk wat je al hebt getekend. Zo krijg je de houtskool niet snel in je kleding en zal de tekening in takt blijven. Door steeds met je arm over de tekening te gaan wrijf je de houtskool weg. Heb je de houtskooltekening af dan kun je met een speciale fixeer ervoor zorgen dat de houtskool op het papier blijft zitten.

 

Kijk ook eens op mijn blog https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-met-grafiet-of-houtskool/

 

 

Hieronder nog een leuk filmpje waar het gebruik van houtskool nog eens wordt verteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *