Abstract schilderij zelf maken

Abstracte kunst

Als je een abstract schilderij bekijkt, kun je meestal niet direct zien wat het voorstelt. Abstract is eigenlijk het tegenovergestelde van concreet. In de kunstwereld is abstract het tegenovergestelde van figuratief. Bij figuratieve kunst, zie je direct herkenbare onderwerpen.  Abstracte kunst is een stroming in de moderne kunst, waarbij niet altijd objecten uit de natuurlijke wereld worden gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

Moderne schilderijen die abstracte kunst laten zien, zijn de lijnen, kleuren en vormen belangrijk. Het kunstwerk is niet gebaseerd op de werkelijkheid maar geeft de vormen en kleuren aan, die de kunstschilder voor ogen heeft. Een abstract schilderij kan uitingen van emoties weergeven. Het is dan niet belangrijk of het schilderij wat voorstelt.

Zelf een simpel, abstract en modern schilderij maken

Wil je zelf een canvas schilderij creëren tot een abstract kunstwerk, dan is het verstandig om een kleurenkaart- of wiel te gebruiken. Met een kleurenwiel kun je zien welke kleuren elkaar aanvullen of juist helemaal niet samen gebruikt moeten worden. Je kunt dit natuurlijk ook  helemaal loslaten en zelf de tinten kiezen die je wilt.

Zo ga je te werk

Plak met schilderstape een aantal lijnen op het doek, deze mogen elkaar kruizen en zig-zag over het canvas doek lopen. Zo maak je geometrische vormen als: vierkanten, driehoeken en rechthoeken. De tape zal helpen om duidelijke en strakke lijnen te creëren. Heb je geen schilderstape of ben je bang dat bij het verwijderen van de tape  gaten zullen ontstaan in het doek? Geen probleem, je kunt namelijk ook lijnen maken met een liniaal en potlood.

Heb je alle lijnen bepaald, bedenk dan welke kleuren je gaat gebruiken. Meng vervolgens de kleuren op je palet of op het schildersdoek zelf. Als je de kleuren op het doek gaat mengen zal je wel minder controle hebben over het eindresultaat. Schilder nu de vormen, welke zijn ontstaan door de lijnen, met een kleur naar keuze. Hierbij is het niet noodzakelijk om alle vormen van een kleur te voorzien.

Na drogen verwijder je de tape en is je abstract klaar. Deze vorm van een abstract schilderij maken is de eenvoudigste manier. Vooral de kleuren en lijnen zijn belangrijk.

 

 

 

Tips

  1. Een abstract maken gaat uiteindelijk om het  schilderproces (ervaring). Je mag  van te voren wel gewoon nadenken over een mogelijke aanpak, maar stel zeker geen grenzen.
  2. Een goed abstract schilderij is  meestal gebaseerd op één basisprincipe van compositie.
  3. Maak je hoofd helemaal leeg voordat je begint aan je schilderij  en laat je vooral gaan..
  4. Kijk op mijn pinterestpagina naar prachtige abstracte schilderijen op het bord Abstract en Modern

 

Ook ik maakte een abstract/modern schilderij. Het ontwerp is van een robot, dus extra leuk om te maken.

Hieronder een filmpje abstract schilderen!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *