afbeeldingen gebruiken om te schilderen

Schilderen naar afbeelding

Wanneer je al een poosje schildert of tekent, doe je dit meestal vanaf een afbeelding. Foto’s en tekeningen van iemand anders gebruiken wordt echter niet altijd op prijs gesteld. Op elke foto, tekening of schilderij rust auteursrecht. Officieel moet altijd aan de eigenaar gevraagd worden of je de foto of afbeelding mag gebruiken

“Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.” (Artikel 1 Auteurswet)

Eigen foto’s gebruiken    

Uiteraard mag je altijd je eigen foto gebruiken om een schilderij van te maken. Dit is de prettigste manier en  je hoeft niemand lastig te vallen…Ook het naar model tekenen kan zonder problemen worden gedaan. Uiteraard moet het model daarvoor toestemming hebben verleend.

Een schilderij biedt bescherming door het auteursrecht, hoewel dat recht natuurlijk verlopen is als de schilder meer dan 70 jaar dood is. Een afbeelding van het schilderij kan op zichzelf nog beschermd zijn door auteursrecht, als de maker van de bewerking er zijn eigen creativiteit en enige originaliteit in heeft gestopt. Een schilderij onder de scanner leggen is niet genoeg, maar als de fotograaf keuzes moet maken over belichting of welk deel hij weglaat, dan heeft hij al snel een auteursrecht op de foto.

Een schilder hoeft nooit zijn werk te registreren om auteursrecht te krijgen. Onder de Nederlandse wet heeft de maker automatisch het auteursrecht zodra hij het werk heeft gemaakt.

Gratis plaatjes en foto’s

Op de website istockphoto.nl., kun je tot op zeker hoogte, gratis foto’s downloaden. Er staat wel op een groot aantal foto’s het logo of beeldmerk van iStock. Zo wordt voorkomen dat de foto wordt gebruikt om deze rechtstreeks te gebruiken voor een illustratie of wordt uitvergroot. Met zo’n uitvergroting kan van alles worden gedaan. Deze kan gebruikt worden om op een canvas af te drukken om te verkopen.

Je kunt de foto wel prima gebruiken om de afbeelding na te tekenen of schilderen.

(Altijd navragen aan de auteur of je gebruik mag maken van foto’s uit een fotoboek)

Ook een website als pexels.com kun je naar hartenlust gratis afbeeldingen downloaden.

Deze afbeeldingen zijn vrij van logo’s.

 

Freeimages.com heeft prachtige foto’s die je kunt gebruiken om na te tekenen of schilderen. Deze website heeft alles op het gebied van landschap, bloemen en dieren.

                                                                                     

4 thoughts on “afbeeldingen gebruiken om te schilderen

  1. Anita zegt:

    Hallo Greet,
    heerlijk zo creatief bezig te zijn.
    ik wil je een vraag stellen:
    op een schilder doek van katoen in de maat 70 x 50 wil ik graag van een foto als voorbeeld dit opzetten
    ik heb begrepen dat ik dan eerst het doek in hokjes moet verdelen zoals ook op de foto???

    dit snap ik wel, maar de maten, hoe doe ik dat?

    vriendelijke groet,

    Anita

    • Greet zegt:

      Hai,

      Wanneer je ( dit als voorbeeld) op je referentiefoto 7 hokjes verticaal hebt getekend, (elk hokje bijvoorbeeld 1 maal 1 cm) en je komt bijvoorbeeld horizontaal uit met 5 hokjes, (dus 5 x 1 cm) dan teken je ook 7 en 5 hokjes op je doek. Je doek is veel groter (50 x 70cm). Dan kunnen de hokjes wel 10 cm zijn. Het is dus een kwestie van rekenen. De hoeveelheid hokjes die je op je voorbeeldfoto hebt moeten dus gelijk zijn aan de hokjes op je tekenpapier. Alleen de centimeters verschillen. Zo vergroot je als het ware de referentiefoto.

      Heel veel suc6 Anita. Als je het door hebt is het zo gemakkelijk als wat!

      Groet Greet

  2. Ariëlle Strijker zegt:

    Hallo!
    Ik heb een vraag over het auteursrecht. Ik maak zelf tekeningen met grafiet. Aangezien dat super goed gaat wilde ik een eigen website of webshop beginnen om dienst te doen als portfolio maar ook om mijn werk te koop aan te bieden.
    Tot nu toe wist ik nog niets over auteursrecht, tot ik er laatst op stuitte en informatie probeer op te zoeken.
    Sommige tekeningen zijn nagetekend van een foto die ik gevonden heb op google. Nu begrijp ik dat voor de verkoop ik dus toestemming nodig heb van de maker van de foto. Ook al is dit soms niet makkelijk te achterhalen.
    Ik vroeg mij het volgende af: ik heb bijvoorbeeld een tekening waarbij ik 2 delen van 2 verschillende foto’s heb gebruikt in 1 tekening. De tekening is dus niet volledig hetzelfde als de originele foto.
    Bij een andere tekening waar ik bijna mee klaar ben, is de achtergrond anders en voeg ik een ander element toe, waardoor de tekening ook iets verschilt van de foto.
    Heb ik hiermee dan alsnog te maken met het auteursrecht en toestemming nodig van de fotograaf, of is dit dan niet van toepassing omdat de tekening anders is dan de foto?

    Groeten,
    Ariëlle

    • Greet zegt:

      Hai Ariëlle,
      Volgens mij mag je dan best je tekening presenteren. Ik doe dat iig wel…Ben je niet zeker van je zaak, dan toch proberen om toestemming te vragen. Zet iig de bron onder je tekening. Leuk om je eigen website te beginnen. Veel succes!
      Groetjes Greet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *