Blenden in je kleurpotloodtekeningen

Er zijn verschillende potloden waarmee je kunt blenden. Het witte potlood is er daar een van. Iedereen heeft in zijn kleurdoos een wit kleurpotlood. Hiermee kun je al best wel een mooie afbeelding blenden.

Wit potlood

Met een wit kleurpotlood kun je prima blenden in je kleurpotloodtekeningen. Geef iets meer druk over de kleurlaag en je ziet dat de pigmenten vanzelf in het papier worden gedrukt. Nadeel van werken met een wit potlood is de matte uitstraling die je afbeelding kan geven. Loop dan je tekening nog even na door je kleurtjes nog een keer te gebruiken. Wil je het beste resultaat? Gebruik dan het witte kleurpotlood “Luminance” van Caran d’Ache.

Luminance Caran d’Ache

Door met een wit kleurpotlood te blenden wordt je werk als het ware gepolijst. Het beste is om als laatste laag het witte potlood te gebruiken. Tevens kan met een wit kleurpotlood higlights worden aangebracht. Voor een snel resultaat is dit de beste methode. Bedenk wel dat het moeilijk is om dan nog kleur toe te voegen. Dit ligt echter ook aan welk merk potlood je gebruikt en welke papiersoort. Bij een dikkere soort papier kan tussendoor geblend worden.

Licht in je tekening

Werken met een wit kleurpotlood brengt licht in je tekening. Eerder gaf ik al aan dat het witte kleurpotlood van Caran D’Ache prima is om te blenden. Maar ook Prisma Color Premier en het Chinese white van Derwent zijn ook goed!

Derwent Blenderpotlood

Blenderpotlood

Een blenderpotlood heeft geen kleurstof en bestaat uit olie en was. Dit potlood is ideaal om de pigmenten van je kleurtjes te mengen. Je tekening gaat ook mooi glanzen.De kleur wordt echt heel intens.

Dit potlood moet wel als laatste laag worden gebruikt, je kunt daarna geen kleur meer toevoegen. Er moet wel wat meer kracht worden gezet om tot een goed resultaat te komen. Maak kleine, korte bewegingen, dan zal de kleur niet te veel worden verplaatst. Het blenden gaat vrij snel en de kleuren blijven mooi en worden intenser. Een nadeel is dat er geen kleurpotlood meer kan worden toegevoegd.

Blenden met kleurpotlood en oplosmiddel

In plaats van een wit kleurpotlood om te blenden kan dit ook met een kleurpotlood de pigmenten in je papier drukken. Dit heet polijsten. Je gebruikt gewoon het kleurpotlood waar je het laatste laagje mee hebt aangebracht.

Er bestaat echter ook oplosmiddel die kleur- en geurloos is wat je samen met kleurpotlood kunt gebruiken om te blenden. Kleurpigmenten worden iets opgelost en mengen zich prachtig met elkaar. Er moeten echter wel een aantal laagjes kleurpotlood aanwezig zijn om de pigmenten op te lossen.

Faber Castell en Polychromos potloden lenen zich hier uitstekend voor.

Deze geurloze terpentine kan ook met een klein kwastje of doezelaar heel voorzichtig op je tekening worden aangebracht. Zorg er voor dat het kwastje niet te nat is, anders gaan de pigmenten ongecontroleerd door elkaar lopen. Werk liever met een doezelaar!

Met deze manier van blenden kunnen eindeloos veel lagen worden gezet, de kleuren worden intenser. Een nadeel is dat het papier kan gaan rullen.

 

Hieronder vindt je een filmpje waar om te blenden Stabilo kleurpotloden en babyolie wordt gebruikt… Met dank aan Stabilo Nederland

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *