Bob Ross

Bob Ross, een legendarische figuur die 25 jaar geleden overleed, is nog steeds populair. Bob Ross was al jaren werkzaam bij de luchtmacht terwijl zijn passie voor het schilderen steeds sterker werd. Na 20 jaar gewerkt te hebben als administrateur kwam zijn droom uit. In 1983 kreeg de krullenbol een eigen tv programma wat erg populair werd. Voor veel mensen is Bob nog steeds actueel. Zijn manier van presenteren, de filmpjes die je nog steeds op internet ziet en zijn prachtige manier van schilderen geeft veel mensen nog steeds inspiratie.

“The joy of painting”

The joy of painting was de televisieshow die Ross van 11 januari 1983 tot mei 1994 maakte. De show duurde een half uur en elke aflevering kon je technieken leren over de landschapskunst. In dit half uur voltooide Bob een prachtig landschapsschilderij. Iedereen die Bob Ross zag schilderen dacht, dat het erg simpel was. Zo zag het er ook uit. Binnen enkele seconden toverde Bob Ross bomen, water, wolken en bergen op zijn canvasdoek. Ross maakte gebruik van een nat-in-nat olieverftechniek. Niet wachten tot de verf droog is, maar aanbrengen van verf op nog natte verf. Hierbij gebruikte hij verschillende verfkwasten, borstels en schildersmessen.

Door ruim 400 afleveringen te maken is Bob Ross wereldberoemd geworden. Bob is in 1995 aan kanker overleden.

Tentoonstelling

Van 19 november 2020 t/m 11 april 2021 is er een tentoonstelling in Museum More in de gemeente Lochem. Tijdens de expositie worden 40 schilderijen getoond uit Bob’s tv-oevre. Artistiek directeur van museum More, verwoord Bob Ross als volgt.

”Bob Ross is een prachtig fenomeen in de populaire cultuur. Een ontwapenend blije promotor van schildervreugde die op een authentieke en laagdrempelige manier angst voor kunst maken en kunst kijken wegneemt”.

Deze uitspraak is zeker waar. Een blijmoedig mens die zijn inspiratie uit de natuur haalde. Portretten en bloemen was voor Bob not-done. Hij heeft zegge en schrijven 2 schilderijen gemaakt waarop mensen te zien zijn.

Nog steeds heeft Bob Ross vele fans en mensen die de schilder hebben herontdekt. In de jaren ’80 werd nog wel is lacherig gedaan over zijn kunstwerken. Toch is het razendknap hoe hij in 30 minuten een landschap in olieverf neerzette.

Bob Ross zei er zelf dit over:

’It’s not traditional art, it’s not fine art. And I am not trying to tell anybody it is.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *