Complementaire kleuren

 

 

 

 

 

Complementaire kleuren zijn de kleuren die recht tegenover elkaar staan in de kleurencirkel.

Complementair betekend elkaar “aanvullen”. De kleurencirkel laat kleuren zien die we met elkaar kunnen mengen of aanvullen. Complementair aan elkaar zijn bijvoorbeeld geel en paars. Deze kleuren beïnvloeden en  vullen elkaar aan.  In een schilderij heel waardevol om te gebruiken.

 

 

 

 

Binnenhuisarchitectuur

In de architectuur wordt veel van de kleurencirkel gebruik gemaakt. Combinaties van kleuren kunnen een sterke uitwerking op elkaar hebben. Kijk maar naar de gele en paarse kleur hierboven. In de kunstwereld wordt veel gebruik gemaakt van spannende combinaties en contrasten. Nog een supercombinatie kan zijn:

Complementaire kleuren kunnen net als zwart en wit, samen extra sterk uitpakken.  De kleuren versterken elkaar. zie de onderstaande foto’s.

 

 

Ook rood en groen zijn complementair aan elkaar.

 

 

Hoe gebruik je complementaire kleuren

Naast bijvoorbeeld groen, zal rood roder lijken. Kijk maar eens naar mijn met kleurpotlood gefabriceerde papegaai. Het rood boven op de snavel valt extra op.

Werk je op een tekening of schilderij met als achtergrondkleur geel? Dan zal de complementaire kleur paars duidelijker naar voren komen.

 

Schaduw maken

Heb je een onderwerp in een complementaire kleur, bijvoorbeeld oranje? Dan zal je een mooie schaduwkleur krijgen wanneer je wat blauw aan je hoofdkleur oranje toevoegt.

 

Vincent van Gogh

Vincent was een kunstschilder, die graag met complementaire kleuren werkte. Zijn beroemde blauwe bloemen tegen een oranje achtergrond zijn daar een goed voorbeeld van. Hieronder een aantal voorbeelden van zijn landschappen in complementaire kleuren.

 

Paars/geel
groen/rood
Oranje/blauw

 

 

Klik voor nog meer foto’s, die de complementaire kleuren laten zien rechtsboven op mijn Pinterestpagina  “Complementaire contrastkleuren”

 

 

 

2 thoughts on “Complementaire kleuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *