Dieren tekenen (paarden)

De meeste mensen die van tekenen en schilderen houden, kiezen heel vaak om dieren na te tekenen. Er zijn miljoenen dieren die we na kunnen tekenen. Honden, katten, vogels en koeien worden vaak op een schilderij vereeuwigd. Een dier die iedereen mooi vindt, maar wel een moeilijk tekenobject ,  zijn paarden.

Het paard is een edel dier met een prachtig hoofd en mooie, stevige benen. Paarden worden al van oudsher overal  voor ingezet. Vroeger werd het paard echt als werkpaard gebruikt. Je ziet ze nog wel is in een weiland staan, deze trekpaarden. Ze werden gebruikt om de kar van de schillenboer te trekken, de slee van een barones te laten glijden of gebruikt als trekpaard op het land. De melkboer die vroeger zijn melk uitventte, had ook altijd de beschikking over een paard met wagen.

Van deze trekpaarden zijn de mooiste schilderijen te vinden. Authentiek en zoals het ook daadwerkelijk was in die jaren.

          

De ruitersport is sinds midden jaren ’50 in populariteit gestegen. Paarden die voor de ruitersport gebruikt worden hebben een slank uiterlijk en kunnen door trainingen hindernissen overbruggen. Een prachtige sport om zelf te beoefenen maar ook om naar te kijken.

                                                                        

Om een paardenhoofd te tekenen is het geweldig wanneer je het karakter van het paard kunt laten zien. Heb je weinig ervaring  met het tekenen van deze dieren, dan is het verstandig om min of meer een studie van het paard te maken. Misschien is er in de buurt een manege of staan er paarden in een nabijgelegen weiland.

Zelf een paardenhoofd tekenen

Om een paardenhoofd te tekenen is het belangrijk om wat basiskennis te hebben. Hieronder zie je een plaatje wat stap voor stap laat zien hoe je ongeveer te werk gaat. Let op de vormen en zet deze eerst op papier. Daarna ga je details uitwerken. Dit simpele hoofd is voor een tekenaar met wat ervaring al goed te doen.

                                         

Paarden bestuderen en tekenen

Het oefenen van paarden tekenen kun je het beste doen wanneer je al eens wat van deze dieren hebt bestudeert. Heb je de mogelijkheid om een manege te bezoeken, dan kun je het paard zien in galop, draf en wanneer hij gewoon stapvoets gaat.

Paarden zijn gespierd en hebben mooie ronde vormen. Om een realistisch schilderij of tekening te maken zijn verhoudingen onderling erg belangrijk. Ken je de anatomie van het paard dan is het stukken makkelijker om dit dier op papier te zetten.

 

                                                               

Paarden schilderen

Je hebt geoefend door paarden te tekenen en bent nu toe aan een paardenschilderij. Een realistisch paard wat meer op een foto lijkt dan op een schilderij is natuurlijk één optie. Er zijn echter ook voorbeelden van paardenschilderijen die op moderne, kleurige wijze zijn geschilderd. Hieronder een paar voorbeelden van een realistisch paard en een aantal kleurige, moderne paarden.

 

                                                                                                                              

 

Meer paardenvoorbeelden op mijn Pinterest pagina   Dieren tekenen

klik rechtsboven op deze blog op pinterest en je ziet vele voorbeelden van paarden geschilderd of getekent.

 

Hieronder een mooi filmpje van hoe je een paard in galop tekent

 

Vogels tekenen

2 thoughts on “Dieren tekenen (paarden)

  1. Greet
    Greet zegt:

    Dankje wel Jolanda…echter…ik heb geen van deze paarden geschilderd. Op een of andere manier nog niet gedaan. Ik ben benieuwd naar jou paard..Zet je hem op facebook?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *