Makkelijk tekenen: Stap voor stap leren tekenen

Makkelijk tekenen: stap voor stap leren tekenen + veelgestelde vragen

Veel van mijn kennissen en vrienden denken dat ze het niet kunnen. Tekenen! Het is echter te leren. Eigenlijk is tekenen makkelijk, een kunstje wat je met een beetje doorzettingsvermogen en geduld tot een fijne hobby kunt maken. Tekenen is ontzettend leuk en een heerlijk tijdverdrijf. Tot op hoge leeftijd kan worden getekend en geschilderd. Er is maar één ding belangrijk en dat is kijken, kijken en nog is kijken. Het bestuderen van een afbeelding, geven je de nodige handvatten om een mooie tekening te realiseren. Begin er gewoon aan en bekijk de onderstaande illustraties. Stap voor stap leren tekenen, geeft jou de juiste inspiratie om een leuke hobby te laten uitgroeien tot een dagelijkse bezigheid. Ben je eenmaal besmet met het tekenvirus, dan laat het je niet meer los

Iedereen kan leren tekenen

Het is echt waar! Iedereen kan makkelijk leren tekenen. In elk onderwerp wat je op een afbeelding waarneemt, zijn herkenbare vormen te zien. Cirkels, piramides of een vierkante vorm, zijn de basis van het tekenen.

 

Je begint met simpele ronde vormen. En met een beetje goed kijken creëer je een olifantje

 

Maak van de twee een zwaan

 

Bovenstaande afbeeldingen zijn gemakkelijk te doen. Misschien een keer leuk om samen met je kind te proberen?

Nog meer voorbeelden kun je vinden op mijn pinterestpagina  “Simpele tekenvoorbeelden”

 

Makkelijk tekenen: de basis

Basistekenen is het eerste waar je mee begint. Van een cirkel of vierkant een dier of ander voorwerp tekenen.  Om makkelijk tekenen: stap voor stap leren tekenen is het meest praktische om een tekencursus te volgen. Online en in je omgeving zijn vele cursussen te vinden die jou de kneepjes van het vak kunnen leren. Ikzelf volg elk jaar een groot aantal lessen waar ik na jaren nog steeds van alles opsteek. Ga eens kijken in je omgeving of op internet en ga jezelf ontwikkelen op tekengebied. Je zult er heel veel plezier aan beleven!

Wanneer je al wat verder bent met afbeeldingen op papier te zetten of je wilt meer, dan kun je  beginnen om op de juiste manier wat moeilijkere onderwerpen te schetsen. Handen, ogen en kledingstukken zijn geliefde onderwerpen.

Spiderman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voeten!

Hand met beker

Tips om te helpen

  1. Probeer elke dag te tekenen. Het is een kwestie van oefenen. Verbeter je tekeningen en langzamerhand zullen ze een hoger niveau bereiken.
  2. Zorg dat je altijd een schetsboekje bij je hebt. Een landschap, mensen, dieren en gebouwen, kunnen op deze manier door jou worden bestudeerd en geoefend. Door steeds iets anders te tekenen zul je er  achter komen, wat jou het beste ligt. Mensen en/of portretten tekenen is anders dan een gebouw schetsen.
  3. Potloden zijn er in een aantal hardheden. Een H potlood is een hard potlood waar dunne fijne lijntjes mee worden gemaakt. Het B potlood is zacht. Een 10 B potlood is de zachtste variant. Koop een mooie set tekenpotloden in verschillende gradaties. Ga experimenteren!.
    Verkreukel een stuk papier en probeer deze zo goed mogelijk na te tekenen. Zo’n prop zit vol met schaduwen en lijntjes.
  4. Bij een zacht B potlood kun je ook je vingers gebruiken om schaduwen uit te wrijven. Gum, teken en gum weer, wanneer je niet tevreden bent.
  5. Natekenen van plaatjes is prima maar ga deze nóóit overtrekken. Dan leer je nooit om echt te tekenen! Oefen door bekende schilders als Rembrandt na te tekenen.

5.Bestudeer je onderwerpen. Wil je bijvoorbeeld een paard tekenen, ga dan op onderzoek uit hoe een paard er daadwerkelijk uitziet. Anatomie is heel belangrijk in     deze. Denk je dat je meer van het modellen tekenen gaat worden in de toekomst? Koop dan een houten ledenpopje. Studie is belangrijk.

Volg een cursus tekenen

Een cursus tekenen is nog het beste wat je kunt doen. Wil intuïtief gaan tekenen, dan zijn er online vele mogelijkheden. Realistisch tekenen (tekenen, precies zoals het is) kan op een cursus prima worden aangeleerd. Het is leuk om verschillende hulpmiddelen te leren kennen zoals, kleurpotlood, pastelkrijt of houtskool. Tot slot hieronder nog een lief filmpje van Lineke Lijn.

 

Wat zijn onderwerpen die je kunt gebruiken om te tekenen?

Veel mensen die net zijn gaan tekenen moeten zich nog helemaal ontwikkelen. Het is een kwestie van veel oefenen. Tekenen kan eigenlijk iedereen wel leren. Maar wat zijn nu eigenlijk jou interesses en wat wil je graag gaan tekenen. Zo heb je verschillende soorten disciplines binnen de tekenwereld. Voorbeelden zijn o.a.
Cartoon tekenen

Dit is het tekenen van leuke plaatjes die een beetje worden overdreven. Vaak stripfiguren.

Cartoon
Landschap tekenen

Misschien houdt je van landschappen? Ga naar buiten en zoek een mooi vergezicht. Vaak kom je tot verrassende resultaten.

Potlood, eigen werk
Portrettekenen

Misschien houdt je van portrettekenen. Mensen zijn allemaal anders en geven altijd weer inspiratie. Kijk naar mijn blog “een gezicht tekenen” en probeer eens een portret op papier te zetten. In de toekomst is het misschien mogelijk om met een levend model te werken.

Karikatuur tekenen
Een karikatuur tekenen is wat anders dan een portret tekening maken. Een karikatuur is een getekend gezicht wat uit zijn verband is getrokken. Een grote neus bijvoorbeeld wordt een hele grote neus.
Technisch tekenen
Dit is weer een geheel andere tak van tekenen. Gebouwen, huizen en bijvoorbeeld een grote brug vinden mensen die technisch tekenen  helemaal geweldig. Meten en nog is meten.. Het plaatje laat een getekend schip zien wat in perspectief is getekend.

Striptekenen

Houdt jij van striptekeningen? Maak voor de grap eens een getekend verhaal. Veel jongeren vinden dit bijzonder leuk om te doen. Een stripverhaal hoeft niet moeilijk getekend te zijn zoals Donald Duck, maar kan ook worden verteld met eenvoudige tekeningetjes. Wil jij of je kind meer weten over striptekenen?
Bezoek dan de website Blijstift en leer striptekenen in 3 lessen.

Welk materiaal heb je nodig wanneer je begint met tekenen.

Potloden
Een HB tekenpotlood zit precies tussen hard en zacht in. Later kun je potloden gaan uitbreiden in zachte en hardere soorten.
De B soorten zijn de zachte potloodsoorten en gaan van  B tot en met 8 B.
De hardere soorten van H tot en met 9H.
De zachte B potloden de zachte potloden uitstekend geschikt om met textuur, toon, schaduw of gewoon een simpele lijn diepte aan te brengen. De hele zachte potloden kun je voor grotere vlakken gebruiken. Een 9B potlood is het zachtste potlood en wanneer je schaduwen aanbrengt kun je zelfs met een tissue of je vingers het potlood zachtjes uitwrijven.
De hardere H potloden Voor ontwerpers, architecten en technisch tekenaars zijn deze potloden heel geschikt, bijvoorbeeld om perspectieflijnen te tekenen of precieze constructietekeningen te maken. Toch kun je ook met harde potloden expressief tekenen. Dat doe je door kruislings te arceren, waarmee donkere en lichtere vlakken ontstaan.
Het is leuk om je potloden uit te proberen door te gaan arceren. Kijk naar onderstaande probeerseltjes
arceren met een 5B potlood
Arceren met een 5H potlood
Potloodverlenger
Wanneer je potloodje te klein wordt om vast te houden zijn er fijne potloodverlengers in de handel. Langer doorwerken met je kleine potloodje…
Gum
Een gewone witte gum is de meest gebruikte soort. Het nadeel van deze gum is echter dat er korreltjes achterblijven tijdens het gummen. Ga je nu vegen over het papier om deze korrels te verwijderen dan kan je tekening, vooral met zacht potlood getekend, vlekken gaan vertonen.
Tip!
Is je gum een beetje viezig geworden, reinig deze dan met wasbenzine!
Een kneedgum is een prettig artikel om te gummen. Laat geen gumsel achter. Na verloop van tijd is je gum “vol”en moet je deze weggooien.
De elektrische gum wint aan populariteit. Een gumstaafje in de punt van het apparaatje zorgt voor snel weggummen Het is prettig te werken met deze gum. Zelfs kleurpotlood krijg je er mee weg. Alleen oppassen dat je niet te lang achtereen op een plekje gumt. Er zit zo een gat in je papier.

Papier

Ga je voor het eerst een beetje tekenen dan is printpapier prima te doen. Printpapier is erg dun, maar een eenvoudig schetsje kan prima worden afgebeeld.  Wanneer je echter tekeningen gaat opbouwen met schaduwen en laagjes dan is printpapier niet meer acceptabel.

Papier waar je op kunt tekenen wordt aangeduid met grammen. 80 grams papier is erg dun. Ga je met kleurpotlood of tekenpotlood aan de gang dan is 160 – 200 grams papier prima en alles wat daar boven zit.

Papier heeft ook veel structuren. Glad of een grof textuur en alles wat daar tussenin zit.

Zuurvrij papier

Wanneer er op je papiertekenblok staat Acid Free, dan is het papier zuurvrij. Dit heeft als voordeel dat het papier in de toekomst niet geel zal verkleuren.

Verschillende papiersoorten

Er zijn nog allerlei verschillende papiersoorten die je later misschien gaat gebruiken wanneer je je tekentalenten nog meer gaat ontwikkelen.

Aquarelpapier wat een speciaal dik papier is (minimaal 220 grams) om te aquareleren

Pastelmat is een dik kartonachtig papier voor soft-pastelkrijt (ongeveer 350 gram) .

Velours- of fluweelpapier is een prachtig, dik papier met een fluweelachtig oppervlak. Geschikt voor soft-pastelkrijt, houtskool en oliekrijt.

Japans rijstpapier is voor het werken met inkt,  Chinees aquarel en kalligrafie.

 

Puntenslijper

Om je potloden in goede conditie te houden is een puntenslijper onontbeerlijk. Wanneer je buiten de deur gaat tekenen (cursus tekenen) is een kleine Mobius & Rupert puntenslijper voldoende. Deze zijn al vanaf 1,50 euro te koop. Alle puntenslijpers van M+R zijn tot een euro of 5  te koop en van prima kwaliteit.

Ga je thuis tekenen dan is een elektrische tafelpuntenslijper misschien een optie. Kijk voor meer informatie over puntenslijpers op deze blog!

Hoe werkt het ondersteboven tekenen van een object?

Wanneer je een object of model tekent of schildert, dan weet je in je hoofd al zo’n beetje  wat je moet tekenen. Een neus of een arm heb je visueel in je hersenen zitten. Bij een realistische tekening van een portret, wat je gaat namaken vanaf een foto, is het slim om af en toe de foto om te draaien. Je hersenen kunnen de afbeelding niet plaatsen en op deze manier tekenen zal je het onderwerp anders zien.

 

Ben je bezig met het tekenen van een portret en loop je een beetje vast? Draai de foto die je aan het natekenen bent eens om, net zoals je tekening. Je zult zien dat je een heel ander beeld van je werk krijgt en gaat tekenen wat je echt ziet. Vaak denken je hersenen dat ze weten wat er komt. Van een omgedraaide afbeelding raken je hersenen in de war. Schaduwen en streepjes zie je op een andere manier en geeft weer een geheel ander inzicht.

 

Compositie kloppende maken

Een afbeelding op zijn kop zetten geeft jou als kunstenaar een andere kijk op de compositie. Het haalt je in ieder geval uit je “comfort zone”.

Het makkelijk tekenen: stap voor stap leren tekenen betekent ook, dat ondersteboven tekenen van een afbeelding, kan helpen wanneer je het niet meer goed weet hoe je verder moet. Probeer het en ondervindt de voordelen hiervan.

Hoe krijg ik een kleine afbeelding, foto of tekening op een groot doek

Nou heb je een superleuk plaatje en zou dit op een groot doek willen schilderen. Je kunt proberen uit de losse pols na te tekenen. Daar is wel een beetje ervaring voor nodig.

Je zou een beamer kunnen gebruiken, maar niet iedereen is in het bezit van zo’n ding.

Het gemakkelijkste is om te werken met een raster.

Hoe ga je te werk?

Teken een raster op je kleine afbeelding. De hokjes moeten precies even groot zijn. Op je doek teken je evenveel vierkantjes (hokjes) als op de kleine tekening. Deze zijn natuurlijk verhoudingsgewijs veel groter.

Nu is het simpel om per rastertje de tekening na te tekenen. Hieronder een filmpje van 20 minuten waarbij op simpele wijze het uitvergroten van een plaatje wordt uitgelegd.

 

Een rastertekening is  het vergroten van een afbeelding. Het is eigenlijk beter om met veel oefening zelf een foto met de losse pols na te tekenen. Dit zal zeker gaan lukken. Wanneer je eenmaal gewend bent om altijd met een raster te werken stap je daar niet zo snel vanaf.

Een aantal hulplijnen mag natuurlijk altijd. Zo kun je zien of de verhoudingen kloppen.

Schetsen

Wat is schetsen nu eigenlijk
Wanneer je  een schilderij of tekening gaat maken, begin je als eerste met een ruwe opzet. Hiervoor gebruik je potlood of houtskool. Schetsen is niets anders dan uit de vrije hand een tekening maken. Een goede schets kan al het halve werk zijn van een tekening.

Ik gebruik altijd als opzet voor een nieuw te maken schilderij, houtskool. Staat de schets er eenmaal op dan ga ik met een beetje water en kwast aan de gang. Veel mensen vinden dit een vreemde manier van een schilderij maken. Voor mij werkt het echter uitstekend.

Schetsen met houtskool

 

Staat de schets goed op het doek, dan begin ik te schilderen.

Schetsen met potlood

 

Houdt je potlood losjes in je hand

 

Paardenschetsje

Materiaal

Zorg voor het juiste materiaal. Potloden die een hardheid hebben van 2H en 6H zijn prima. Je kunt hier hele mooie lijntjes mee schetsen. H-potloden worden veel gebruikt voor technische tekeningen.

B-potloden zijn zacht en kunnen gebruikt worden om vagere lijnen en schaduwen aan te brengen.

Ga aan de slag met een H potlood en teken lichtjes op je papier, niet te hard duwen. Je moet het een beetje aanvoelen. Gebruik rustig je gum wanneer het fout gaat. Schetsen is een heerlijke manier om een tekening te maken. Makkelijk tekenen: stap voor stap leren tekenen begint met het schetsen van een onderwerp.

Een goede oefening is tekenen zonder naar het papier te kijken. Het klinkt moeilijk maar je leert wel de grondvorm van je onderwerp kennen. Later kun je, door te kijken naar je tekening, deze bijschaven en corrigeren.

Tips schetsen

  • Probeer korte lichte streken te maken. Zo krijg je de juiste verhoudingen
  • Gebruik rustig een gummetje. Kneedgum is het beste bij schetswerk
  • Probeer op de juiste manier op een stoel te zitten. Niet languit op de bank gaan schetsen maar ga op een rechte stoel zitten achter de tafel.
  • Gebruik potloden met een scherpe punt. Details kunnen beter worden aangebracht.
  • Dikkere lijnen en schaduwen maak je wanneer je de schets er goed op hebt staan.
  • Neem regelmatig afstand van je werk. Zet de tekening op een klein ezeltje of tegen een muur en loop er regelmatig langs. Makkelijk tekenen; stap voor stap leren tekenen is vooral ook leren kijken!
  • Kijk naar onderstaand filmpje van Lineke Lijn en doe er je voordeel mee.

 

Lees ook mijn andere blog’s over tekenen;

https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-uit-de-losse-pols/

https://zelfkunstmaken.nl/inspiratie-tips-tekenen-en-schilderen/

https://zelfkunstmaken.nl/leren-tekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-is-gezond/

https://zelfkunstmaken.nl/mensen-tekenen-modeltekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/leuke-dingen-om-te-tekenen/

Veelgestelde vragen

Wat is basistekenen?

Basistekenen is het tekenen van een cirkel, vierkant of een simpel dier. Er zijn talloze voorbeelden te vinden op internet. Het volgen van een basiscurcus tekenen is echter een aanrader!

Kun je een hele kleine afbeelding overbrengen op papier of doek?

Jazeker, dit kan prima met een raster. Kijk voor informatie op mijn blogje; " Hoe gebruik ik een raster "

Heb je talent nodig om te leren tekenen?

Het is gemakkelijk wanneer verschil ziet tussen licht en donker en een beetje talent is mooi meegenomen. Echter, in principe kan iedereen leren tekenen!

Waarom is goed materiaal belangrijk?

Makkelijk leren tekenen gaat sneller met het juiste materiaal. Om te gaan tekenen heb je een potlood, gum en puntenslijper nodig. Ook papier ia belangrijk.

Moet je elke dag tekenen om het goed onder de knie te krijgen?

Het is idd erg belangrijk om elke dag te tekenen. Des te eerder heb je het onder de knie en ontdek je wat jou het beste ligt. Misschien vindt jij karikatuurtekenen wel leuk of je gaat helemaal op in het tekenen van landschapjes.

11 thoughts on “Makkelijk tekenen: Stap voor stap leren tekenen

  1. Avatar
    Marjo Houtkamp zegt:

    Hai Greet. Wat maak je prachtige dingen !! Je bent echt multiculti creatief.
    In Oktober ga ik met pensioen en inmiddels ook gestart met tekencursus.
    Als kind was ik altijd aan het tekenen, ben het onderweg in mijn leven kwijt geraakt.
    Zo blij het weer te hebben gevonden, raak geinspireerd van jou mooie werken en adviezen

    • Greet
      Greet zegt:

      Wat fijn om te lezen Marjo! Ik werk met plezier aan mijn website en teken heel erg graag. Ik schilder en teken al jaren maar nog steeds naar een cursus tekenen. Nu even niet natuurlijk…Wel lid geworden van de tekenclub.nl. Erg leuk ook.
      Ik wens je heel veel plezier met het tekenen in de toekomst. Een mooie hobby die je tot in lengte van jaren kunt doen!
      lieve groet Greet

  2. Avatar
    Renate zegt:

    Hallo Greet ,

    Heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg , het heeft me inspiratie gegeven om weer te beginnen met tekenen . Ik wil altijd rekenen maar het houd me tegen omdat ik denk dat ik niet goed genoeg ben en dat ik niet weet hoe te beginnen en wat ik moet tekenen . Maar toen ik aan het lezen was wat u schreef kreeg ik echt weer de moed om te tekenen . Dank u wel 😊. Met vriendelijke groetjes , Renate

    • Greet
      Greet zegt:

      O, wat ontzettend fijn zeg..Leuk dat mijn blog jou heeft geholpen. Soms moet je jezelf ergens overheen zetten. Heb ik ook regelmatig. Ik hoop dat je de komende tijd veel plezier gaat krijgen met het tekenen. Want het is o, zo leuk om te doen!
      Lieve groet Greet

  3. Avatar
    martine zegt:

    super Greet. ik heb het zelf nog nooit gedaan maar ik heb voor de kerst een hele tekenset gekregen en wist helemaal niet wat ik mee moesten doen! Nu heb ik eindelijk een website gevonden van hoe ik moet mee beginnen. dus ik ga het zeker proberen met de goede tips dat ik nu van u heeft gekregen….Dank u wel… Groet, Martine

    • Greet
      Greet zegt:

      Superleuk om te horen! Geniet van je nieuwe tekenmateriaal en ga gewoon lekker tekenen. Je zal zien dat het steeds beter zal gaan. Oefening baart kunst!

      Lieve groet Greet

  4. Avatar
    Willem zegt:

    Bedankt voor de online-les…. woensdag a.s. ga ik beginnen in het Tatteljee en kan absoluut niet tekenen; vooral niet regelmatig. Maar met jouw hulp gaat het vast wel beter lukken. Het valt me overigens op dat veel tekeningen en schilderijen of een lichaam/gezicht laten zien of een landschap. Één soort combinatie kom ik niet (vaak) tegen; een landschap met op korte afstand een lichaam met duidelijk gezicht met gezichtsuitdrukking. Is die combinatie moeilijk?
    Ga vooral nog lang door met je mooie werk en geniet ervan.
    Groeten, Willem

    • Greet
      Greet zegt:

      Bedankt voor je mooie feed-back. Niet alles wat je aan tekeningen ziet is overigens van mijn hand. Meestal zet ik het erbij wanneer het eigen werk is.
      Suc6 met tekenen! Iedereen kan het!
      vriendelijke groet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *