Doezelaar

De doezelaar

Dit stukje tekengereedschap is onmisbaar wanneer je  werkt met potlood, houtskool of pastelkrijt. Een doezelaar is een heel strak, opgerold viltpapier, welke aan beiden zijdes is voorzien van een punt. Ziet er een beetje uit als een potlood. Met de punten kun je op eenvoudige wijze schaduwen aanbrengen. Door wat houtskool of krijt aan te brengen op je tekenpapier en met de doezelaar te wrijven,  verschijnt er een schaduw, die er professioneel uitziet. Je kunt zelf een doezelaar maken, maar je krijgt  nooit zo’n mooi strak exemplaar als de gekochte versie.

Verschillende diktes

Doezelaars zijn goedkoop en aan te schaffen in winkels voor teken en schilder benodigdheden. Ook online kun je uit de vele webshops voor tekengereedschappen, een aankoop doen. Er zijn ongeveer 7 verschillende formaten, van heel dun tot de wat forsere. Doezelaars kun je soms per stuk kopen maar het is leuk om verschillende diktes te hebben. Per pakketje te koop.

Je kunt natuurlijk altijd zelf een doezelaar maken, maar je krijgt nooit zo’n mooi, strak exemplaar als de gekochte versie. Doezelen kan ook altijd met een wattenstaafje, een stukje doek of een tissue.

De doezelaar gebruik je dus om lijnen te vervagen en te verdoezelen. Met dit tekengereedschap maak je alles wat zachter.

Doezelen kan worden gedaan om de kleurtjes van kleurpotlood te vermengen. Er wordt dan wat geurloze terpentine of babyolie gebruikt.

Verschillende diktes doezelaars

Droog doezelen

Droog doezelen is wat de meeste mensen wel kennen. Houtskool maar ook de tekeningen, gemaakt met de zachtere grafietpotloden lenen zich uitstekend om schaduwen met de doezelaar  aan te brengen.

Tekening waar de doezelmethode is toegepast

Schoonmaken

Werk je regelmatig met een doezelaar, zorg dan dat je ze af en toe schoonmaakt. Met een stukje schuurpapier heb je snel weer een schone doezelaar. Ook met een wat grovere vijl is de doezelaar goed te reinigen. Nooit met een puntenslijper proberen te slijpen. Dan valt ie binnen de kortste keren uit elkaar.Het is verstandig om er een klein aantal aan te schaffen en ze per kleur te gebruiken. Zo voorkom je dat de kleuren ongewild door elkaar op papier komen.

 

Hier nog een kort filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je een doezelaar gebruikt en schoonmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *