Een portret tekenen
met beschrijving haren, ogen, neus, oren en mond.
Dat wil iedereen wel…een levensecht portret tekenen. Je kunt jezelf aanleren om op eenvoudige wijze een gezicht te tekenen. Begin met een ovale vorm op papier te zetten. Daarna zet je precies over het midden een verticale en horizontale streep. Onder de horizontale streep deel je de onderzijde in twee delen en zit nogmaals een streep. Precies in het midden komt de neus. Puntje neus rust op de lijn.
Het onderste gedeelte, onder de neus, splits je nogmaals in twee. De onderste lip rust op deze horizontale lijn. Teken nu twee grote bollen op de bovenste horizontale lijn. De bovenzijde van de bollen worden alvast voorzien van wenkbrauwen.
Door de bovenste zes gezichten op deze manier te tekenen, leer je waar de mond, neus en ogen horen te zitten.
De onderkant van het oor zit op dezelfde hoogte als de onderkant van de neus. De bovenkant oor is bijna gelijk aan de wenkbrauwen. Dit is bij ieder persoon hetzelfde.
Haren tekenen
Ga, nadat je bovenstaand portret zo’n beetje klaar hebt, beginnen om het kapsel te tekenen. Beetje losjes werken en nog zeker geen details aanbrengen. Het gaat vooral om licht en donker. De toonwaarden.
Licht en donker
Teken losse haren. Haren tekenen is leuk, wanneer je het helemaal begrijpt. Je gum is belangrijk. Met een elektrische gum kun je goed werken in de haarpartij.
Realistisch haar tekenen
Zoek een plek op het hoofd waar de scheiding gaat komen. Iemand met lang, los haar draagt een scheiding in het midden of opzij. Aan beide zijden van de scheiding begin je met het tekenen van korte haartjes. Wil je vanuit de haargrens tekenen? Dan doe je hetzelfde maar dan vanuit de haargrens. Je tekent dan weer wat korter en dan weer wat langere haren. Teken dunne lijntjes maar niet héél precies elk haartje. Ook geen dikke lijnen tekenen, werk in lokjes.
Mijn elektrische gum heeft mij heel erg geholpen om het portret hierboven zo realistisch mogelijke haren te geven.
Heb je een foto van het model waar je haren van gaat tekenen? Kijk dan goed naar de lichtval. Lichte plekken laten highlights zien en donkere plekken geven schaduwvlakken.
Gebruik een goed potlood wat niet heel scherp hoeft te zijn. Er moet wel een goeie punt aan zitten. Haren tekenen doe je lok voor lok. Niet ineens het gehele hoofd.
Realistisch haar zit nooit aan beide kanten hetzelfde. Zorg wel voor een goede balans.
Anders getekend
Hieronder vindt je een aantal plaatjes van kapsels die weer op een andere, niet-realistische manier zijn getekend.
Ogen
Wanneer je de bovenzijde hebt bedekt met een kapsel, ga je verder met het tekenen van de ogen. De plek waar ze precies moeten komen zie je hierboven op de stap voor stap gezicht tekening. Natuurlijk mag je vóórdat je met het haar begint, als eerste de ogen tekenen. Net wat jij makkelijk vind.
Het oog is misschien wel het meest betekenisvolle element in een gezicht. Daarom belangrijk om de goede positie te kiezen. Aan de ogen kun je aflezen hoe iemand zich voelt.
Bedenk tijdens het tekenen van het oog, dat deze hoofdzakelijk bestaat uit een ronde bol die in de oogkas ligt achter de oogleden.
Onderstaand plaatje laat duidelijk de bolvormige bouw zien.
De oogleden vallen als het ware over de bol. Bij het tekenen van het oog moet je altijd zorgen dat de iris en de pupil dezelfde kant uitkijken.
Een oog is altijd vochtig en weerkaatst zo het licht. Schaduwen benadrukken rondom de ogen hoe diep een oog ligt.
Wenkbrauwen
Om een goede gelaatsuitdrukking te laten zien is de wenkbrauw boven het oog van groot belang. Géén wenkbrauwen geeft een gezicht een uitdrukkingsloze uitstraling.
Oren
Net als bij de neus, zijn de oren bepalend hoe ze uitsteken. De ene persoon heeft hele kleine oortjes terwijl een ander persoon wat grotere iets afstaande oren heeft (flaporen). Het oor is even lang als de neus en bevinden zich op dezelfde hoogte. Oren worden door de bedekking van haar niet altijd gezien. Toch is het fijn om op de juiste wijze oren te kunnen tekenen.
De neus
Het belangrijkste gelaatskenmerk is architectonisch gezien, de neus. Grootte, hoek en karakter van de neus, dragen bij aan het gezicht. Wipneus, bloemkoolneus, kromme neus en rechte neus geven een gelaat zijn eigen persoonlijkheid. De neus is het enige gelaatskenmerk, wat naar voren uitsteekt. Bestudeer de neus en begin dan voorzichtig met wat gemakkelijke tekeningetjes.
Kenmerken
De neuspunt wijst altijd iets naar boven. Wordt een persoon ouder dan gaat de neuspunt iets naar beneden wijzen. Dit heeft te maken met afnemend kraakbeen. Een neus verandert dus duidelijk van vorm wanneer we ouder worden.
Het bovenste gedeelte van de neus bestaat uit bot en het onderste deel uit kraakbeen.
Oefenen in het tekenen van de neus kun je bestuderen op onderstaand plaatje. Teken de neus van opzij, van voren en vanonder en van boven. Doorgrond de hele neus voordat je echt serieus aan de slag gaat.
De mond
Als je de vorm van de mond grondig bestudeert zijn de lippen gemakkelijk te tekenen. Zo zal bijvoorbeeld de bovenlip iets boven de onderlip uitsteken. Ook is de bovenlip wat dunner dan de benedenlip.
Na de ogen, is de mond het meest expressieve deel van het gezicht. De kleur van de mond is wat rozig van tint en vormt de overgang van buiten, naar de binnenzijde van het lichaam. De mond zorgt ervoor dat we kunnen eten, praten en kussen.
Dikke lippen vinden we sensueel en dunne strakke lippen staan voor strengheid. De mond tekenen is niet echt heel moeilijk. Wel moet de lijn die de lippen van elkaar scheidt, nauwkeurig worden getekend.
Een glimlachende mond laat nauwelijks de tanden zien Lippen van oudere mensen zijn meestal wat dunner.
Tekenen van de mond
Met dunne hulplijntje schets je de mond zoals op het plaatje. Het mooiste is om een mond te gaan arceren. De schaduwen geven dan aan hoe dik de lippen zijn en geven de mond hun vorm.
Leuk dat je geïnteresseerd bent in kunst en creatief bezig zijn. Ik ben Greet Bogaard, geboren in 1954 en getrouwd met Jan. Ik werk als auteur voor een tekstbureau en mede daardoor is het idee ontstaan om een website/blog te starten. De combinatie schrijven en kunst maken is helemaal mijn ding! Kunst maken en creatief bezig zijn doe ik bijna elke dag. Ik vind echt àlles leuk om te doen! Van beeldhouwen tot schilderen en tekenen. Maar ook het werken met inkt en pastelkrijt doe ik zeer regelmatig.