Een gezicht tekenen

Een portret tekenen

 

Dat wil iedereen wel…een levensecht portret tekenen. Je kunt jezelf  aanleren om op eenvoudige wijze een gezicht te tekenen. Begin met een ovale vorm op papier te zetten (plaatje 1) Daarna zet je precies over het midden een verticale en horizontale streep.(plaatje 2) Onder de horizontale streep deel je de onderzijde in twee delen en zit nogmaals een streep. Precies in het midden komt de neus.(plaatje 3) Puntje neus rust op de lijn.

 

 

Het onderste gedeelte, onder de neus, splits je nogmaals in twee. De onderste lip rust op deze horizontale lijn. (plaatje 4). Teken nu twee grote bollen op de bovenste horizontale lijn (plaatje 5). De bovenzijde van de bollen worden alvast voorzien van wenkbrauwen. (plaatje 6)

 

Door de bovenste zes gezichten op deze manier te tekenen, leer je waar de mond, neus en ogen horen te zitten. Met de volgende stappen kom je weer een stukje verder.  Nu ga je werken aan de vorm van de ogen. Deze zijn amandelvormig. De ogen teken je volgens voorbeeld in de grote ronde vorm, precies op de middenlijn. Je ziet dat precies tussen twee ogen een oog past. Ga nu volgens de voorbeelden van plaatje 7, 8 en 9  te werk.

 

De volgende plaatjes 10, 11 en 12  laten zien, hoe je schaduwen rondom de ogen aangeeft. Voeg ook de oren toe. De onderkant van het oor zit op dezelfde hoogte als de onderkant van de neus. De bovenkant oor is bijna gelijk aan de wenkbrauwen. Dit is bij ieder persoon hetzelfde.

Teken nu de haren op het hoofd. Let er op dat je, wanneer er sprake is van een scheiding, ook vanuit de scheiding het haar tekent.

 

Ga verder met het verfijnen van het gezicht. Teken de hals en breng schaduwen op plaatsen aan als onder de neus en accentueer de kin een beetje. Niet te veel, anders krijg je een oud gezicht. Wimpers en het uitvegen van de hulplijnen maken het gezicht compleet. Lukt alles niet zoals je wilt, begin dan opnieuw. Je eerste portret tekenen hoeft niet direct volmaakt te zijn.

 

Wil je ook eens een portret gaan tekenen maar dan intuïtief? Dus tekenen vanuit je gevoel?

Lees dan mijn blog Intuïtief portret schilderen.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *