Een koe schilderen

 

Koeien lenen zich uitstekend om geschilderd te worden. De zachte ogen en oren zijn een geliefd onderwerp van menig kunstschilder. Deze koe op doek heb ik in opdracht geschilderd. Het doek heeft een afmeting van 60 x 80 cm. Het plaatje wat ik op internet heb gevonden heb ik horizontaal en verticaal door het midden gedeeld met een streep (plaatje 1). Ook op het doek heb ik op de helft horizontaal en verticaal strepen gezet. Wanneer ik nu op het doek de koe ga tekenen weet ik precies waar de kop moet komen. Met houtskool teken ik de koeienkop op het doek (plaatje 2). Wanneer ik hier tevreden mee ben ga ik de houtskool-koeienkop met een natte penseel een beetje uitwerken.  Ik vind dit  een prettige manier om mee te beginnen. Plaatje 3 laat dit zien.

plaatje 3
plaatje 3

 

plaatje 2plaatje 2

pla

Plaatje 1

plaatje 1

 

Schilderen

De kleuren acrylverf die je nodig hebt voor het maken van de kop zijn wit, zwart, van Dijck bruin, ultramarijn en huidkleur.Zwart maak ik liever zelf door ultramarijn met bruin te mengen. Je krijgt dan een mooi zwart met een diepe blauwige glans. De huidkleur-roze voor de neus kun je zelf krijgen door rood, wit en geel te mengen. Kleine beetjes gebruiken want je hebt maar heel weinig nodig  voor deze neus.

Plaatje 4 laat zien dat ik al aardig ben gevorderd met het schilderen. De ogen heb ik nog niet gedaan.

plaatje 4
plaatje 4

Plaatje 5 en 6 laten zien hoe de koe steeds verder is gevorderd. Wanneer de koe er bijna op staat doe ik als laatste de ogen en de neus. Met grijs werk ik nog wat bij op het zwart en de horens doe ik met van Dijck bruin gemengd met wat wit.

plaatje 5
plaatje 5
plaatje 6
plaatje 6

 

Het uiteindelijke resultaat laat plaatje 7 zien. Het originele plaatje laat een koe zien met tulp in zijn bek.

Dit wilde de opdrachtgever niet. Maar zonder tulp is deze dame toch een echte Hollandse koe geworden!

 

 

 

 

plaatje 7
plaatje 7

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *