Encaustic art

Wat is encaustic art?

Encaustic art is al een heel oude techniek. Het komt er op neer, dat je schildert met blokjes bijenwas. Althans, zo heb ik het ooit één keer gedaan.

Encaustic wasblokjes kosten over het algemeen iets meer dan een euro per stuk. Wil je eerst is even kennismaken met deze tak van schilderen? Schaf je een oude strijkbout aan en een aantal kleuren wasblokjes en ga aan de slag. Ik kreeg van een vriendin nog wat speciaal hittebestendig papier en met een zestal bijenwasblokjes ben ik aan de gang gegaan.

Het belangrijkste is het strijkijzertje. Dit heb je nodig om de bijenwas vloeibaar te maken en aan te brengen op je papier. Door de warmte smelt de bijenwas en zo krijg je de overdracht van het bijenwasblokje op het papier.

Gereedschap wat je nodig hebt om wat professioneler aan het werk te gaan zijn o.a.

  • Palletmessen
  • Rubber kam
  • Mini-ijzertjes
  • Encaustic schildersijzer
  • Heat tool
  • Hot plate

Bovenstaande artikelen zijn nog maar een kleine greep uit het assortiment encaustic producten.

Er zijn websites die starterssets voor nog geen 100,00 euro aanbieden. Ben je enthousiast geworden over de encaustic art, dan kan er altijd zo’n handige startersset worden aangeschaft. De korte filmpjes die je ziet op pinterest laten veel van de technieken zien. Kijk bijvoorbeeld eens op https://nl.pinterest.com/tstirlingart/video_pins/

Met hete was schilderen

Encaustic art wordt ook wel hete was schilderen genoemd. Je moet ook inderdaad uitkijken dat je je handen niet brandt. De was wordt vloeibaar door de strijkbout of een hete föhn te gebruiken. Als ondergrond gebruik je  canvas, hout of  speciaal papier. Wanneer je encaustic een leuke hobby lijkt is het slim om eens een workshop te volgen.

De afbeeldingen die ik op pinterest tegenkwam vind ik iets sprookjesachtigs en mysterieus hebben. Deze manier van schilderen moet je gewoon laten gebeuren en er later bij bedenken wat je schilderij laat zien…Dat is het leukste. Kijk voor afbeeldingen op mijn pinterestbord https://nl.pinterest.com/greetbogaard/encaustic-kunstuitingen/

Heb je behoefte aan meer informatie over encaustic art bezoek dan de website https://www.schilderenmetbijenwas.nl/

 

Alle afbeeldingen in deze blog zijn van Wemke (eigenaresse van de website schilderenmet bijenwas.nl)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *