Gummen

Elke kunstenaar die tekent met grafiet en/of houtskool, zal af en toe een gummetje nodig hebben. Hoe goed je ook je best doet om de lijntjes op de juiste plek te krijgen een gum is toch onmisbaar. Ik heb zelf een aantal gummetjes die ik gebruik bij mijn grafiettekeningen. Er zijn eigenlijk 4 soorten die bij tekenen worden gebruikt.

Gewone gum
Een gewoon gummetje bestaat uit rubber waar een schurend materiaal aan is toegevoegd. Ze zijn er in grote maar ook kleine varianten. Vindt je de gum te groot dan kun je hem kleiner knippen. Als je met een zacht B9 potlood tekent zal je gemakkelijker de lijntjes weg kunnen gummen. Hardere potloodsoorten lenen zich eigenlijk alleen maar om technisch mee te tekenen. Deze harde potloodstrepen gum je wel uit maar je blijft vaak toch een lijn zien.
Tip
Dit soort gum wordt snel vies en krijgt een zwarte aanslag. Met een beetje wasbenzine heb je deze zo weer
schoon!!
Potloodgum
Een potloodgum bestaat uit een potlood waarvan de punt een gummetje is. Erg makkelijk om in kleine hoekjes te gummen. Geschikt voor het fijnere werk. Dunne streepjes gummen gaat heel goed met een potloodgum.
Tip
Faber-Castell heeft een potloodgum die aan beide zijden kan worden gebruikt. De ene kant zit een zachte rode gum waarmee kleur- en gewoon potlood mee kan worden gegumd. Aan de andere zijde zit een harder gummetje waar zelfs inkt mee kan worden uitgegumd. Deze potloodgum kun je gewoon slijpen.

 

Kneedgum
De kneedgum is een prima artikel om een schaduw die je wat te donker hebt gemaakt weg te gummen. Het gummen met een kneedgom doe je anders dan met een gewone gum. Eerst zorg je dat de kneedgom door kneden zachter wordt.
Deze neemt dan beter het potlood op wat je weg wilt hebben. Strepen zijn lastig uit te gummen. Ik gebruik kneedgom ook bij het werken met houtskool. Door te drukken kun je prima het overtollige houtskool wegkrijgen. Ik heb zelfs een keer een blad tekenpapier met houtskool ingevuld en toen met een stuk kneedgum hier een gezicht uitgehaald. (zie het plaatje)
Tip
Op den duur raakt een kneedgum verzadigd van houtskool of potlood. Dan wordt het tijd om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Koop er een paar tegelijk dan heb je altijd een schoon stuk kneedgum.
Elektrische gum
Ik deed er eerst wat lacherig over maar ben nu echt heel blij met mijn elektrische gum. Heerlijk in het gebruik en je kunt er zelfs kleurpotlood goed mee weggummen. Ben je iemand die veel tekent met potlood dan zou ik een exemplaar aanschaffen. Ik gebruik zelf de Milan en ben er zeer tevreden over. Bij een elektrische gum horen kleine witte gummetjes die per 10 worden verkocht.
Tip
Als je met je elektrische gum aan de gang gaat krijg je al snel een puntje op het gummetje. Wil je weer een vlakje dan zet je de elektrische gum even op een schuurpapiertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *