Handige weetjes en tips

Er zijn ontzettend veel tips die te maken hebben met tekenen en schilderen. Tips die je kunnen helpen om gemakkelijker met je spullen of kunstwerken om te gaan. Hieronder een verzameling van allerlei weetjes…

 

Potlood en gum

Wanneer je werkt met potlood, heb je ook af en toe een gum nodig. Wanneer je gum vies wordt is het schoonmaken met wasbenzine een middeltje om deze weer helemaal schoon te krijgen.

Schilderskwast 

Heb je je potloodtekening bijna klaar? Ga er dan met een (schone, brede kwast) langs Je werkt de pigmenten zo mooi in je papier. Daarna ga je nog wat meer de details uitwerken en gummen waar het nodig is.

Is je kwast wel heel erg vies geworden. Geef de haren dan een wasbeurtje met een beetje shampoo. Shampoo is goed voor je eigen haar dus voor een schilderskwast natuurlijk ook.

Slijpen

Is de punt van je potlood afgebroken en heb je geen puntenslijper bij de hand? Je kunt ook een punt aan je potlood krijgen door voorzichtig over schuurpapier te wrijven. Steeds het potlood om en om draaien. Ook een nagelvijl kan uitkomst bieden. Een schaar kan ook worden gebruikt om een puntje aan je potlood te realiseren. Wanneer je een scherp mesje bij de hand hebt zou je ook eens kunnen proberen of dat wat is voor jou om een mooie lange punt aan je potlood te slijpen. Deze manier vergt echter wel wat oefening.

Bovenstaande foto laat een stelensnijder voor het netjes schuin afsnijden van bloemstelen zien. Deze kan echter ook prima als puntenslijper worden gebruikt!

Kleurpotlood

Zorg altijd voor een scherpe punt aan je kleurpotlood. Je maakt mooiere scherpere lijnen en zorgt dat het pigment dieper in je papier dringt. Een botte punt geeft vaak een vlekkerig geheel.

Het resultaat van een tekening met kleurpotloden wordt veel mooier wanneer je in verschillende lagen werkt. Druk dus niet te hard op je papier.

Potloodverlenger

Wanneer je veel kleurt met je dure potloden schaf dan een aantal potloodverlengers aan. Het scheelt aanzienlijk geld wanneer je je potlood tot het einde  kan blijven gebruiken.

Pastelkrijt

Pastelkrijtjes bewaren doe je het beste in een laagje gewone witte rijst. Af en toe even schudden met het doosje waar je krijtjes hebt bewaard in witte rijst, zorgt er voor dat de krijtjes helemaal top blijven.

Doezelaar

Wanneer je een doezelaar gebruikt kun je deze weer helemaal schoon krijgen door de punt over een nagelvijl heen en weer te halen of gebruik een stukje schuurpapier.

Vochtige handdoek

Pastelkrijt kan nog wel eens stuiven. Leg een vochtige handdoek voor je werk en wanneer je blaast blijven de pastelstofdeeltjes op de handdoek liggen.

Vochtig doekje

Meestal gebruik je ook je vingers om het pastelkrijt uit te vegen. Vooral wanneer je verschillende kleuren gebruikt is het handig om tussendoor steeds even je vingers schoon te maken met een vochtig doekje.

Handstofzuigertje

Je kruimeldief is ideaal om te gebruiken bij het regelmatig schoonmaken van het tafelblad waar je op werkt.

Fixeren

Het af en toe fixeren van je werk zorgt er voor dat het krijt niet van de tekening afvalt. Ben je klaar met je pastelkrijttekening, lijst deze dan in of berg deze op in een speciale opbergmap. Fixeer niet met haarlak. Dit gaat op den duur vergelen.

 

Pastelpotloden

Het is vervelend wanneer de punten van je pastelpotloden steeds afbreken tijdens het slijpen. Meestal heb je een nieuwe puntenslijper nodig. Zorg dat een paar goedkope puntenslijpers in huis hebt.

Fotograferen

Wil je je werk fotograferen en heb je de tekening op een zwarte ondergrond gemaakt? Leg een wit vel papier naast je tekening voordat je deze op de foto zet. Je krijgt een beter resultaat.

Pen en inkt

Vlekje wegwerken

Werk je wel is met pen en inkt, dus echt met een potje Oost-Indische inkt en een kroontjespen, dan kan het gebeuren dat er een druppel op je werk valt. Probeer voorzichtig met een stukje toiletpapier wat je in een puntje hebt gedraaid, de inkt op de zuigen. Laat dan opdrogen en de eventuele restanten met een mesje wegschrapen. Dit kan alleen wanneer je wat dikker papier gebruikt.

Omvallen voorkomen

Probeer omvallen te voorkomen door je potje inkt in een bakje of doosje te zetten. Valt het potje onverhoeds toch om, dan gaat het niet direct over de tafel.

Vegen voorkomen

Heel vervelend wanneer je inkt tekening bijna klaar is en je gaat met je mouw precies over een net gezette lijn. Dit kun je voorkomen door van boven naar beneden te tekenen of van links naar rechts. Altijd naar je hand toe tekenen voorkomt vervelende vegen.

Contékrijt

Het originele contékrijt is roodachtig van kleur ( zie mijn tekening van poes Sprokkel) en wordt meestal geleverd in vierkante krijtjes. Gebruik een stifthouder voor vierkante krijtjes. Zo kun je het krijt tot op het laatst toe gebruiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *