Het verhaal van Jantje Dolieslager

Voorouders…

Dit bijzondere verhaal wil ik via deze blog delen. Er is ook een heel klein beetje kunst te zien in de vorm van een herdenkingssteentje…

Ik woon sinds 1978 in Wezep/Oldebroek. Ben geboren en getogen in de Haarlemmermeer Noord-Holland. Mijn meisjesnaam is Dolieslager, wat op zich al een naam is die hier op de Veluwe niet veel voorkomt.

Op de sportschool raakte ik een half jaar geleden aan de praat met een meneer, die aan genealogie doet (uitzoeken van voorouders). Hij hoorde tijdens ons gesprekje dat mijn meisjesnaam Dolieslager is en vond dit een bijzondere naam.

De week daarna vertelde hij mij, dat hij de naam Dolieslager in de archieven van de Gemeente Oldebroek was tegen gekomen, bij het uitzoeken van gegevens over zijn vrouw. Op zich heel erg vreemd omdat er naar mijn idee niemand van de Dolieslagertjes heeft gewoond in deze omgeving. Nu blijkt dus, dat er een jongetje, Jantje Dolieslager begraven ligt op begraafplaats De Ekelenburg te Oldebroek.

Deze meneer Arie Bax, inmiddels een goede vriend van mij geworden, is verder gaan zoeken in de archieven en heeft ontdekt dat dit jongetje een neefje van mijn inmiddels overleden vader was. Mijn vader heeft hier nooit iets van geweten anders had hij mij dat zeker verteld. Het was allemaal nog best ingewikkeld. De vader van Jantje was Gerrit Dolieslager , een broer van mijn opa Simon Dolieslager. De moeder van Jantje was Margrieta Elisabeth Jansen een zus van mijn oma Elisabeth Margrieta Jansen.  Dubbele familie !!

Dat heb ik natuurlijk nooit geweten.. Jantje is geboren in Oegstgeest tussen 07-09-1918 en 07-10-1918. Bij zijn overlijden was hij 5 maanden oud.

 

Akte van overlijden van Jan Dolieslager

 

Maar hoe is Jantje terecht gekomen in de gemeente Oldebroek?

Dat is natuurlijk een vraag die steeds door mijn hoofd speelt…De ouders van Jantje, Gerrit en Margrieta zijn in 1909 getrouwd en kregen Jantje in 1918. Ik denk dan….daar zit best veel tijd tussen..Waren er nog meer kinderen? Dat is niet te achterhalen en blijft tot nu toe een raadsel… Moeder Margrieta is kort na het overlijden van Jantje in Oegstgeest overleden op 31-jarige leeftijd. Vader Gerrit overleed in 1920 en was nog maar 36 jaar oud.

Wat voor leven hebben zij gehad?

Mijn voorzichtige conclusie is, dat moeder Margrieta ziek was ( zij overleed in mei 1919 kort na Jantje) en de verzorging van Jantje niet aankon. Misschien hadden zij nog meer kinderen en was het allemaal te zwaar. Ik weet niet hoelang Jantje in Oldebroek woonde voordat hij overleed. Het was vlak na de eerste wereldoorlog (1914-1918) toen dit gebeurde.. Of was het gezin besmet met de Spaanse griep die in die tijd heerste? Deze dingen zal ik nooit weten..Het is echter wel heel bijzonder dat er hier in de gemeente Oldebroek een Dolieslager  begraven ligt.

Jantje is op 7 maart 1919 overleden en aangegeven door twee mensen uit Oldebroek namelijk Pele van de  Werfhorst en Dirk van de Streek. Echte Oldebroekse namen! Jantje ligt dus al 90 jaar op de kinderbegraafplaats De Ekelenburg. Ik heb, omdat mijn vriend Arie (84 jaar) als tegenprestatie voor al zijn genealogische werk heel graag een steentje bij het grafje van Jantje wilde, een zwerfkei beschilderd als herdenkingssteen. Deze steen hebben wij 26 september 2017 samen met twee steentjes die beschilderd zijn als lieve heersbeestjes geplaatst bij het paaltje nummer 141 waar Jantje begraven ligt….

Samen met Arie Bax op 26 september 2017 herdenkingssteentje geplaatst

 

 

 

Dit bijzondere verhaal wilde ik even met iedereen delen die hier in is geïnteresseerd.

 

 

 

 

 

 

 

17 thoughts on “Het verhaal van Jantje Dolieslager

  • Nathalie zegt:

   Mooi verhaal en leuk dat veel deelt met je publiek😃😃😃 hoe dingen kunnen lopen in het leven, is soms (volgens mij trouwens altijd).heel bijzonder.

   Fijn weekend
   Nathalie van Nieuwland

   • Greet zegt:

    Dankjewel Nathalie, ik vind het nog steeds bizar. Een enkele keer bezoek ik de begraafplaats om te kijken of de steentjes er nog zijn. Dat is idd het geval, alleen de verf is verdwenen..Misschien leg ik er ooit nog eens een “echte” grafsteen neer..

  • Agnes Bax zegt:

   Wat een mooi en bijzonder verhaal zeg
   En wat mooi dat jullie dit zo uitgezocht hebben
   Mooi die beschilderde stenen

   Groetjes Agnes Bax
   (Dochter van Arie Bax)

   • Greet zegt:

    Hallo
    agnes,

    Leuk dat je even hebt gereageerd. Ja het is echt heel bijzonder. Mooi dat je vader dit heeft uitgezocht he..ik heb er goeie herinneringen aan..
    Lieve groet Greet Bogaard

 1. A.C.Mandemaker zegt:

  Mujn meisjesnaam is Anneke Dolieslager Jongste dochter van Cornelis Dolieslager .
  hij is de zoon Gerit Dolieslager en Margrietha.
  En er zijn nog meer Kinderen.Als je namen wil weten mail me dan.

  • Greet zegt:

   Hai…wij zijn dus familie. Superleuk dat je het stukje tekst op mijn website hebt gevonden. Ik ben dus de kleindochter van Simon en Margrietha. Idd wil ik wel wat meer weten. Stuur mij maar een mailtje. Misschien kan ik wat dingetjes toevoegen…

 2. Govert Noorloos zegt:

  Leuk verhaal, ben bezig familie Dolieslager / Dolislager uit te zoeken.
  er waren dus 8 kinderen uit echtpaar Gerrit Dolieslager en Margrieta Elisabeth Jansen.Waar 2 vroeg overleden.

  • Greet zegt:

   Hee dat is leuk zeg..Deze Gerrit was dus een broer van mijn opa Simon en Margrieta Elisabeth was een zusje van mijn oma Elisabeth Margrieta. Zusjes heetten hetzelfde. Was dubbele familie. Stuur mij via de email je bevindingen. Zou leuk zijn…

 3. Govert Noorloos zegt:

  Jan Dolieslager blijkt in Oegstgeest geboren te zijn op 17 september 1918.
  Hij is geboren op het adres Endegeesterstraatweg 5.
  Opgevraagd bij archief Oegstgeest.
  Met vriendelijke groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *