Historische kleuren / Gele oker

Historische kleuren / (Gele oker)

Vroeger hadden kunstenaars niet zoveel pigmenten…En wat ze hadden was ontzettend duur. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit duizenden kleuren op het gebied van acryl en olieverf. In de middeleeuwen bestonden er ongeveer 18 pigmenten. Rembrandt gebruikte bijvoorbeeld 10 van deze pigmenten. Eigenlijk was de verf alleen beschikbaar voor de rijke mensen in die tijd. Rembrandt maakte zijn eigen verf. Veel kunstenaars in die tijd deden dat ook. Pas in 1845 kwamen de tubes met verf op de markt.
Pigment
Verf bestaat uit drie belangrijke ingrediënten. De belangrijkste is natuurlijk het pigment. Bindmiddel en vulstof zorgen ervoor dat het pigment een homogene massa wordt.
Pigment is een poeder wat vroeger werd gewonnen uit stenen, dieren of planten. Je begrijpt dat hier een heel proces voor nodig was, om het pigment uit het object te halen. Gelukkig hebben we tegenwoordig synthetische kleuren die voor iedereen betaalbaar zijn. Wat zou Rembrand zich als een vis in het water hebben gevoeld in deze tijd!

Hieronder ga ik een aantal wetenswaardigheden beschrijven over gele oker. Mijn volgende blogjes zullen voorlopig even over historische kleuren gaan. Er is namelijk best veel over te vertellen.

Okergeel

Gele oker is een echte aardkleur en wordt al sinds de 17e eeuw gebruikt in de schilderkunst. De herkomst van het pigment gele oker komt van gehydrateerd ijzeroxide. De kleur ziet er bruingeel uit, maar kan ook worden omschreven als dof goud. Oker wordt ook wel oxidegeel genoemd en tegenwoordig vindt  synthetische fabricage plaats. Wordt de echte gele oker verhit, dan verdwijnt het vocht en ontstaat er rode oker.

Het natuurlijk oker is een mineraal wat uit sillicum en klei bestaat. Het pigment wordt over de hele wereld gevonden en kan uit verschillende kleurschakeringen bestaan. Soms kan de oker er zelfs wat bruin uitzien.

Onderschildering

Gele oker droogt zeer snel en kan prima als onderschildering voor een schilderij worden gebruikt. Het schilderij met deze tint heeft een bepaalde warme uitstraling.

Jean Honore Fragonard

Jean Honore Fragonard was een kunstschilder die in de 17e eeuw leefde. Deze schilder ging op spectaculaire wijze om met okergeel. Geel is best een moeilijke kleur in een schilderij. Maar deze 17e eeuwse kunstenaar heeft regelmatig de mooie okergele kleur laten zien in zijn schilderijen.

“Liefdesbrief”
“Meisje met hond”

Prehistorie

Het ijzerhoudende materiaal werd als kleurenpigment gebruikt in de tijd van de prehistorie. Er zijn schilderingen in grotten en op rotswanden gevonden. Ook werd dit pigment waarschijnlijk gebruikt om het lichaam te beschilderen en textiel mee te verven. Oker wordt bij het volk “Himba” twee maal per dag op het lichaam gesmeerd, om te voorkomen dat men verbrand of dat men door muggen wordt gestoken.

Zelf kleurstoffen maken

Ik ken iemand die met allerlei zelfgemaakte kleuren aquarellen maakt. Prachtig om te zien! Zo gebruikt ze koffie en thee om bepaalde tinten in haar werk te krijgen. Misschien wil jij dat ook wel. Ik denk dat je de kleur okergeel gemakkelijk kunt maken met kurkumapoeder. Dit specerij wordt ook als kleurstof gebruikt bij het maken van bepaalde inkttinten. In de keuken gebruikt men kurkuma als kleurstof om bepaalde gerechten geel te kleuren. Denk daarbij aan rijst. Dus waarom niet gebruiken als aquareltint?

Hoe maak je okergeel met kurkumapoeder?

Het is gewoon een kwestie van water aan het poeder toevoegen en goed roeren. Hoe meer water hoe lichter de kleur wordt. Nadat je de kleurstof klaar hebt en alle poeder is opgelost, kun je voorzichtig aan de gang op je aquarelpapier. Het is gewoon een leuk probeersel. Neem dit niet te serieus!

 

Het verschil tussen mosterdgeel en okergeel

Veel mensen denken dat mosterdgeel hetzelfde is als okergeel. Dat is echter niet zo. Mosterdgeel is ook een warme tint maar ietsje geler dan okergeel en meer met een gouden ondertoon.

Ook ik heb in verschillende tekeningen gewerkt met okergeel.

Gekke stenen…
Acrylschilderij met rood en okergeel
Gebruik gemaakt van pastelpotlood

Vrolijke kleur

Geel doet denken aan de zon. Deze vrolijke kleur geeft energie. Een donkere kamer of hal zal met geel een oplichtend effect geven. Geel zorgt voor concentratie en activeert de hersenen.

Okergeel is op dit moment (2021) een trendy kleur. Je ziet het in veel interieurs en kleding terugkomen. Het is een warme geeltint die uitermate goed bij de winter past. Geel doet in de winter weer denken aan de zomer. Okergeel kan heel goed worden gecombineerd met andere aard- en natuurtinten.

Lees ook mijn ander blog’s

https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-ultramarijn/

https://zelfkunstmaken.nl/mengen-met-geel/

https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-spaans-groen/

https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-karmijnrood/

https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-sepia/

https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-purper/

https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-loodwit/

.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *