Historische kleuren / Spaans groen

Historische kleuren / Spaans groen

Zelfs in de prehistorie werd al gebruik gemaakt van pigmenten om schilderingen op wanden in grotten te verfraaien. De oudste schilderingen vindt je op rotswanden in Frankrijk. Deze zijn ruim 15.000 jaar oud. Vooral dieren als paarden, herten, bizons en zwijnen zijn een veelvuldig terugkerend onderwerp.

De verf die toen werden gebruikt maakte men uit aardpigmenten. Rode oker bijvoorbeeld is afkomstig uit een ijzerhoudend gesteente. Witte verf werd gewonnen uit fijngemalen dierenbotten en zwart werd gewonnen uit verkoold hout. Pigmenten mengde men met dierenvet, speeksel of water om deze smeerbaar te maken.

Kostbare pigmenten 

Zo rond het jaar 1600, hadden kunstenaars niet zoveel pigmenten…En wat ze hadden was ontzettend duur. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit duizenden kleuren op het gebied van acryl en olieverf. In de middeleeuwen bestonden er ongeveer 18 pigmenten. Rembrandt gebruikte 10 van deze pigmenten.
Rembrandt gebruikte ook de kleur Spaans groen. Spaans groen is dus een echte historische kleur die tijdens de jaren dat Rembrandt schilderde werd gebruikt.
Pigment
Verf bestaat uit drie belangrijke ingrediënten. De belangrijkste is natuurlijk het pigment. Bindmiddel en vulstof zorgen ervoor dat het pigment een homogene massa wordt.
Pigment is een poeder wat vroeger werd gewonnen uit stenen, dieren of planten. Je begrijpt dat hier een heel proces voor nodig was, om het pigment uit het object te halen. Gelukkig hebben we tegenwoordig synthetische kleuren die voor iedereen betaalbaar zijn. Wat zou Rembrand zich als een vis in het water hebben gevoeld in deze tijd!

Hieronder ga ik een aantal wetenswaardigheden beschrijven over Spaans groen. Mijn volgende blogjes zullen voorlopig even over historische kleuren gaan. Er is namelijk best veel over te vertellen.

 

Spaans groen (Vedigris)

Historische kleuren / Spaans groen is een pigment wat bestaat uit koperacetaat. Deze kleur wordt dus ook wel verdegris of groenspaan genoemd en is een blauw-groene tint. Om deze tint te krijgen werden koperen platen over fermenterende druivenschillen geplaatst. Er ontstaat dan azijnzuur wat een snelle vorming van koperacetaat verwezenlijkt.

Groen is géén primaire kleur. Door blauw met geel te mengen krijg je een groen kleur. Het is dus een secundaire kleur!

Ook is  is een rustgevende kleur en komt vooral voor in de natuur. Groen wordt geassocieerd met fris, jong, vruchtbaarheid en vrede.

Spaansgroen is een giftige verf en een lastig te verwerken pigmentkleur. De blauwgroene glinsterende korrels die ontstaat door het proces zijn hard en grof en moeilijk tot een verf te verwerken. De kleur Spaansgroen is wel een mooie tint en werd dit in vroeger dagen met het loodwit gemengd dan ontstaat er een zachtblauwe kleur.

Spaansgroen is een giftige koperverbinding. Ook tinten als Friesgroen en Schweinfürtergroen zijn uiterst giftige kleuren die ontstaan door koperverbindingen.

Opvallende kleur

Spaans groen was tussen de andere historische kleuren een opvallende tint. De kleuren die rond 1500 werden gebruikt zijn o.a.de onderstaande tinten. Het Spaans groen/blauw ziet er naast deze tinten fantastisch uit!

Hieronder vindt je nog een schilderij en tekening waar met de groenspaanse kleur is gewerkt. Het lijkt heel veel op het tegenwoordige turquoise. Het proces van vroeger liet het Spaansgroen zien in diverse nuances. De ene keer neigde de kleur meer naar groen en de andere keer werd deze blauwer.

Tegenwoordig hoeven we gelukkig niet meer gebruik te maken van giftige verf. Het merk Rembrandt olieverf, heeft prachtige kleuren in historisch groen. Met de kleuren van tegenwoordig kun je fijn mengen. Wil je een wat groener kleur of liever iets meer blauw? De acryl- en olieverven van tegenwoordig bieden eindeloos veel mogelijkheden!

 

Veelgestelde vragen

Waar vindt je de oudste rotswandschilderingen?

Deze vindt je in Frankrijk. Rotswandschilderingen van zo'n 15.000 jaar oud zijn hier goed bewaard gebleven.

Wat is Spaans groen, hoe werd dit pigment gemaakt?

Spaans groen is een pigment wat bestaat uit koperacetaat. Deze kleur wordt dus ook wel verdegris of groenspaan genoemd en is een blauw-groene tint. Om deze tint te krijgen werden koperen platen over fermenterende druivenschillen geplaatst. Er ontstaat dan azijnzuur wat een snelle vorming van koperacetaat verwezenlijkt.

Op wat voor kleur lijkt Spaans groen?

Het tegenwoordige turquoise lijkt veel op deze kleur.

Waarom wordt deze verf niet meer gemaakt?

Deze verf is zeer giftig en kan de gezondheid in gevaar brengen.

Welke tinten worden nog meer gemaakt uit koperverbindingen?

Ook tinten als Friesgroen en Schweinfürtergroen werden gemaakt uit koperverbindingen en waren/zijn zeer giftig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *