Historische kleuren groen (Spaans groen)
Zelfs in de prehistorie werd al gebruik gemaakt van pigmenten om schilderingen op wanden in grotten te verfraaien. De oudste schilderingen vindt je op rotswanden in Frankrijk. Deze zijn ruim 15.000 jaar oud. Vooral dieren als paarden, herten, bizons en zwijnen zijn een veelvuldig terugkerend onderwerp.
De verf die toen werden gebruikt maakte men uit aardpigmenten. Rode oker bijvoorbeeld is afkomstig uit een ijzerhoudend gesteente. Witte verf werd gewonnen uit fijngemalen dierenbotten en zwart werd gewonnen uit verkoold hout. Pigmenten mengde men met dierenvet, speeksel of water om deze smeerbaar te maken.
Kostbare pigmenten
Hieronder ga ik een aantal wetenswaardigheden beschrijven over Spaans groen. Mijn volgende blogjes zullen voorlopig even over historische kleuren gaan. Er is namelijk best veel over te vertellen.
Spaans groen (Vedigris)
Spaans groen is een pigment wat bestaat uit koperacetaat. Spaans groen wordt ook wel verdegris of groenspaan genoemd en is een blauw-groene tint. Om deze tint te krijgen werden koperen platen over fermenterende druivenschillen geplaatst. Er ontstaat dan azijnzuur wat een snelle vorming van koperacetaat verwezenlijkt.
Groen is géén primaire kleur. Groen krijg je door blauw met geel te mengen. Groen is een secundaire kleur!
Ook is is een rustgevende kleur en komt vooral voor in de natuur. Groen wordt geassocieerd met fris, jong, vruchtbaarheid en vrede.
Spaansgroen is een giftige verf en een lastig te verwerken pigmentkleur. De blauwgroene glinsterende korrels die ontstaat door het proces zijn hard en grof en moeilijk tot een verf te verwerken. De kleur Spaansgroen is wel een mooie tint en werd dit in vroeger dagen met het loodwit gemengd dan ontstaat er een zachtblauwe kleur.
Spaansgroen is een giftige koperverbinding. Ook tinten als Friesgroen en Schweinfürtergroen zijn uiterst giftige kleuren die ontstaan door koperverbindingen.
Opvallende kleur
Spaans groen was tussen de andere historische kleuren een opvallende tint. De kleuren die rond 1500 werden gebruikt zijn o.a.de onderstaande tinten. Het Spaans groen/blauw ziet er naast deze tinten fantastisch uit!
Hieronder vindt je nog een schilderij en tekening waar met de groenspaanse kleur is gewerkt. Het lijkt heel veel op het tegenwoordige turquoise. Het proces van vroeger liet het Spaansgroen zien in diverse nuances. De ene keer neigde de kleur meer naar groen en de andere keer werd deze blauwer.
Tegenwoordig hoeven we gelukkig niet meer gebruik te maken van giftige verf. Het merk Rembrandt olieverf, heeft prachtige kleuren in historisch groen. Met de kleuren van tegenwoordig kun je fijn mengen. Wil je een wat groener kleur of liever iets meer blauw? De acryl- en olieverven van tegenwoordig bieden eindeloos veel mogelijkheden!
Lees ook mijn blog’s over andere historische kleuren;
https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-gele-oker/
https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-ultramarijn/
https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-karmijnrood/
https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-sepia/
https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-purper/
https://zelfkunstmaken.nl/historische-kleuren-loodwit/
https://zelfkunstmaken.nl/groene-kleur-mengen/
https://zelfkunstmaken.nl/mengen-met-de-secundaire-kleuren-oranje-paars-en-groen/
.
Leuk dat je geïnteresseerd bent in kunst en creatief bezig zijn. Ik ben Greet Bogaard, geboren in 1954 en getrouwd met Jan. Ik werk als auteur voor een tekstbureau en mede daardoor is het idee ontstaan om een website/blog te starten. De combinatie schrijven en kunst maken is helemaal mijn ding! Kunst maken en creatief bezig zijn doe ik bijna elke dag. Ik vind echt àlles leuk om te doen! Van beeldhouwen tot schilderen en tekenen. Maar ook het werken met inkt en pastelkrijt doe ik zeer regelmatig.