Hoe gebruik je een raster

Afbeelding overbrengen

Wanneer je een mooie afbeelding hebt en deze graag wil natekenen zal je deze moeten overbrengen op papier, of wanneer je gaat schilderen op een canvasdoek. Het is natuurlijk het mooist wanneer je dit uit de losse pols kunt. Niet iedereen is het precies natekenen machtig en wanneer je toch de afbeelding wil na maken, heb je de keus uit een paar andere technieken.

Overtrekken

Het is altijd mogelijk om een foto met overtrek-of carbonpapier over te brengen op een ondergrond. Voor de echte kunstenaar is dit natuurlijk een echt taboe. Echter…schaam je niet om gebruik te maken van deze techniek. Vooral wanneer je een afbeelding op hout wil overbrengen is overtrekken met carbonpapier een prettige manier.

Uiteraard is het tekenen uit de losse pols het mooist. Maar voordat je dit voor 100% kunt, zal je veel moeten oefenen. Bekijk mijn blog https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-in-stappen/  en doe er je voordeel mee..

Hulplijntjes 

Ben je al een tijdje aan het tekenen maar heb je toch wat houvast nodig? Gebruik dan je referentiefoto door belangrijke punten aan te geven met stippen of strepen. Geef bijvoorbeeld aan de bovenkant het midden aan.  Zorg dat de proporties juist zijn en kijk hoeveel ruimte er overblijft aan de zij, boven en onderkant van de afbeelding. Deze ruimte wordt de restruimte genoemd.

Dit haasje maakte ik met houtskool. Je ziet dat de restwaarde rechts van de tekening best veel is. Restwaardes zijn dus de stukjes die leeg zijn.

Gebruik van een raster

Door een raster te gebruiken kun je een hele kleine afbeelding overbrengen op bijvoorbeeld een groot doek. Het is één van de simpelste manieren om precies dezelfde afbeelding in het groot te krijgen. Horizontale en verticale lijnen die hokjes vormen vormen een raster.Je hebt dan voldoende aanknopingspunten. Soms zit een punt precies midden in een hokje of op een kruispunt.

Ook voor kinderen is dit een prima aanpak om een tekening in de juiste verhoudingen te tekenen. Het is een manier om inzicht te krijgen in tekenen en wat waar moet worden getekend.

Grappig tekeningetje die met een raster veel gemakkelijker is over te brengen dan wanneer je dit zomaar uit de losse pols moest doen.

Hoe maak je een raster?

Ga er van uit dat de hokjes die je op je referentiefoto zet, vierkant moeten zijn. Heb je bijvoorbeeld een vierkante referentiefoto van 25 cm aan alle vier de zijdes, dan kun je het getal 25 door 10 delen. Je zal dan elk hokje 2.5 cm moeten maken.
Wil je vervolgens de afbeelding overbrengen op een vierkant doek van 50 x 50 cm? Deel dan 50 cm door 10. Je moet dus even veel hokjes op je doek zetten als op je referentiefoto. De hokjes op je doek worden dan 5 cm.
Je kunt op deze wijze precies de lijntjes op je doek zetten die ook op de referentiefoto te zien zijn.
Deze kleine afbeelding kan gemakkelijk op een groter doek of blad worden overgebracht. Je kunt precies alles op zijn plek krijgen door goed naar de lijntjes in de hokjes te kijken

Transparant raster

Transparante rasters zijn verkrijgbaar voor A3 en A4 papier. De hokjes op dit raster zijn 1, 2 of 3 cm. Handig product wat je steeds weer kan gebruiken. Je legt het raster over je referentiefoto om daarna over te nemen op je tekenpapier. Je moet er voor zorgen dat er ongeveer even veel hokjes op je tekenpapier komen.

Raster maken op je computer

Om een uitleg te geven hoe je een raster op je pc kunt maken is het verstandiger om een goede website te vinden waar je foto’s kunt bewerken. GIMP is een gratis beeldbewerkingsprogramma wat bovendien veilig is. Kijk of dit iets voor jou is!

Wil je nog meer informatie over het maken van een raster? Bekijk dan onderstaand filmpje. Fantastische uitleg door Atelier Linty over  tekenen met de rastermethode!  http://www.atelierlinty.nl

 

Veelgestelde vragen

Wie gebruiken een raster voor hun tekeningen?

Met name mensen die het uit de pols tekenen niet echt machtig zijn. Een raster gebruiken is gemakkelijk om een heel kleine afbeelding over te brengen op een groot doek of papier.

Waarom zou je een raster gebruiken?

Een raster zorgt er voor dat je een bepaalde afbeelding precies kan overbrengen.

Hoe ziet een raster er uit?

Een raster bestaat uit hokjes.

Wat is een transparant raster?

Transparante rasters zijn verkrijgbaar voor A3 en A4 papier. De hokjes op dit raster zijn 1, 2 of 3 cm. Handig product wat je steeds weer kan gebruiken. Je legt het raster over je referentiefoto om daarna over te nemen op je tekenpapier. Je moet er voor zorgen dat er ongeveer even veel hokjes op je tekenpapier komen.

Kun je ook een raster op de computer maken?

Dit kan prima! Probeer een goede website te vinden die een duidelijke uitleg geeft en waar je foto's kunt bewerken.

update november 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *