Zelf klei maken

Zelf klei maken…geen stinkende chemische lucht, maar een puur, natuur stukje klei is voor ieders gezondheid beter. Klei die je zo kant en klaar in de winkel koopt heeft altijd een wat standaard fabrieksgeur. Ook de klei voor kinderen. Deze wordt meestal in gekleurde staven geleverd en is keihard. Kleuters hebben moeite om deze klei te kneden. Je moet als volwassene altijd helpen om de klei in de juiste structuur te kneden, zodat een kind er gemakkelijk mee kan werken. Met onderstaand recept krijg je een prima kneedbaar product wat niet stinkt en juist voor kleine kinderen veilig is en goed kneedbaar.

Wat heb je nodig?

  • Zout, 1 kop
  • Warm water, 1 kop
  • Zonneboemolie, 2 eetlepels
  • Hieraan kun je eventueel voedselkleurstof toevoegen óf aromatherapieolie en glitters.
  • Aromatherapieolie kan in de vorm van lavendel of eucalyptus
  • En de gewone, goedkope witte bloem, 2 kopjes

De meeste ingrediënten heb je vast wel in je keukenkastje staan. Alleen de voedselkleurstoffen zal je misschien moeten aanschaffen. Best leuk om een groene kleurstof aan te schaffen en door de klei te mengen. Een geweldige kleur om bomen en kikkers te realiseren. Kijk in de supermarkt in de  schappen waar bakproducten worden aangeboden. Hier staan meestal  kleurstoffen tussen.

Hoe maak ik de klei

Zout en bloem in een beslagkom deponeren en goed door elkaar roeren. Meng van te voren de eventuele kleurstof door de kop warm water en voeg toe aan de bloemsubstantie. Kneed voldoende tot de juiste structuur is bereikt. Dit is alles!

Klei maken voor bepaalde thema’s

Het is gezellig om klei te brouwen wat bijvoorbeeld bij de sinterklaastijd hoort. Sinterklaasjes en Pietjes kleien doe je natuurlijk met klei die heerlijk naar pepernoten geurt. Doe wat speculaaskruiden door je zelfgemaakte klei en terwijl de kinderen bezig zijn een klei-Sint te maken ruik je speculaas.

Ook het toevoegen van etherische olie of glitters kan gebruikt worden om bepaalde thema’s te ondersteunen.

Zelfgemaakte klei, gemaakt van bloem voelt lekker zacht en kneedbaar aan. Kleine kinderen vinden het heerlijk om met hun knuistjes de klei te bewerken.

Wil je wat inspiratie om samen met je kind kleifiguurtjes te maken? Kijk dan op mijn pinterestpagina https://nl.pinterest.com/greetbogaard/kleien-met-de-kids/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *