Kleuren mengen, zwart, wit en grijs

Zwart en witte verf heeft bijna iedere kunstenaar tot zijn beschikking. Je hebt het ook nodig, het mag dus niet ontbreken in je schilderskist. Zijn zwart en wit eigenlijk wel kleuren? Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint.

Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.

 

Zwarte verf

Zwarte verf kan in verschillende variaties worden aangeschaft. Zo is er bijvoorbeeld: lampenzwart, ivoorzwart of marszwart. Eigenlijk zie je zo op het eerste gezicht geen verschil maar wanneer je deze zwarte tinten naast elkaar zou zien, geschilderd op een doek, merk je direct nuanceverschillen op.

Levendig zwart zelf mengen

Wat is er nu mooier om je eigen zwarte kleur te mengen.

 

Dit doe je door gebrande omber of van Dijck bruin te mengen met ultramarijnblauw 

Ultramarijnblauw
gebrande omber
van Dijckbruin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is ook mogelijk om de 3 primaire kleuren, rood, geel en blauw te mengen om een zwart te krijgen.

 

De kleuren ultramarijn, van Dijck en omber, zijn in praktisch elk merk verkrijgbaar. Nadeel van het zelf mengen van zwart, is het krijgen van  subtiele kleurverschillen. Een paar stukjes bijwerken op je schilderij  geeft al snel problemen. Er ontstaat echter door het mengen  van bovenstaande kleuren, een levendige kleur zwart. Door kleine variaties in de mengverhouding van de verf, kiezen voor een warm zwart (meer omber of van van Dijck)  of een koele kleur zwart (meer ultramarijn). Hoewel we het hier over verf hebben, kun je ook zwart mengen met bijvoorbeeld kleurpotlood of softpastelkrijt. Bij pastel zul je de verschillende kleuren wel goed door elkaar moeten werken met een tissue of je vingers.

zwart/wit
Veel zwart..

 

Witte verf

Witte verf is verkrijgbaar in vele variaties. Zo is er dekkend wit, half dekkend wit, transparant- en halftransparant witte verf.

Zinkwit

Het mengen met zinkwit geeft een briljante kleur. Zinkwit is minder krachtig maar een menging met zinkwit geeft een pittige kleur. Wanneer er zonlicht op zinkwit valt, ontdek je een opvallende lichtkracht. Het afneemvermogen van kleur is gering en bij menging ontstaan levendige, frisse tinten. Het is wel wat kouder dan andere witsoorten. Dit minst dekkende wit is ongevoelig voor atmosferische invloeden

Zinkwit is het allerzuiverste wit en zeer geschikt om mee te mengen.

Titaanwit

De best dekkende witte verf is titaanwit. Het kleurafneemvermogen is groot. Bij menging kan beter gebruik worden gemaakt van zinkwit. Titaan is het minst zuiver wanneer je gaat mengen.Deze kleur wit is ongevoelig voor atmosferische invloeden en lichtecht.

Loodwit

Loodwit droogt  en hecht snel en uitstekend. Het kleurafneemvermogen ligt precies tussen titaan en zinkwit in. Prima dekkracht, maar op den duur wel transparant. Loodwitte olieverf gemengd met lijnolie vergeelt wel wat sneller.Komt loodwitte verf in aanraking met zwavel verontreinigde lucht,dan wordt de verf donkerder. Loodverf is erg giftig.

Mixing wit

Dit is wit waar je mee kunt mengen. Speciaal in de handel gebracht om te mengen met  allerlei kleuren.

Gemengd wit

gemengd wit is een mengsel van titaan en zinkwit. Alle goede eigenschappen van beide soorten zorgen voor een witte tint die je overal voor kunt gebruiken.

Wit

 

Wit

 

Grijze verf

Een grijze tint kan wordt gekregen door zwart en wit te vermengen. Wil je een neutrale grijze kleur ga dan eens mengen met cyaan (blauw), Magenta (rood/roze) en geel.  Met gelijke hoeveelheden krijg je het saaie grijs. Dit kun je veranderen in koel grijs (meer blauw toevoegen) Een warm grijs bereik je door meer geel en/of rood toe te voegen.

Maar ook een secundaire en complementaire kleur kun je ook vermengen tot grijs. Een grijze kleur mengen vergt een beetje proberen en durven.

Welke grijstinten zijn er o.a. verkrijgbaar in een tube?

Licht-grijs

Donker-grijs

Groen-grijs

Blauw-grijs

Mat-grijs

Zilver-grijs

enz.enz.

 

Wanneer is een goede  grijsmenging belangrijk?

Het schilderen van een grijze regenlucht.

Denk eens aan de zee.

Bij een portret van een ouder persoon (haren).

De vacht van een dier (grijze katten).

Kortom, zo’n grijze tint is enorm belangrijk in een schilderij. Daarom is het best zinvol om eens te gaan oefenen met zwart, witte en grijstinten.

 

Grijs
Verschillende nuances grijs

 

 

Kijk voor inspiratie op mijn Pinterestpagina naar de borden houtskool en zwart, witte en grijze kunst  rechtsboven deze blog.

 

Wil je nog meer informatie over het mengen van kleuren, bezoek mijn andere blog’s:

Materiaalkleuren mengen met acrylverf

Kleuren mengen

Groene kleur mengen

Huidskleur mengen

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *