Kleuren mengen

Als je gaat werken met kleuren, kom je soms kreten tegen als petrol of aqua. Het is zonde om direct die kleur pastelkrijt of verf aan te schaffen. Wanneer je alle primaire kleuren in je bezit hebt, zou je eigenlijk alle tinten kunnen verkrijgen door op de juiste wijze kleuren te mengen. Het is handig om ook zwart en wit te hebben. De primaire kleuren van tegenwoordig  zijn:

De moderne cyaan-blauwe kleur
geel
Geel
Magenta, het moderne rood om te mengen

Primaire kleuren mengen

In de 18e eeuw was dit kort gezegd rood, blauw en geel. Met deze primaire kleuren is het echter moeilijk om zuiver paars of groen te mengen. Vandaar de hierboven genoemde “moderne” primaire kleuren.

Vroeger was een kleur als cyaan en magenta nog niet verkrijgbaar.

petrol blauw kleur mengen
petrol-blauw

Petrol-blauw

Om petrol-blauw te verkrijgen meng je blauw met een vleugje grijs en hier doe je dan weer een vleugje groen bij. Zo ontstaat de blauw-groen petrolkleur. Het advies in deze is, uitproberen!

Kleuren mengen: paars

Paars krijg je wanneer  je blauw met rood mengt.  Scharlakenrood en ultramarijn blauw, zijn de meeste “zuivere” vormen van rood en blauw. Zodra er groen/geel bij gaat komen, krijg je al snel bruin-achtige tinten. Paars kun je lichter maken door wit toe te voegen. dan krijg je lila tinten.

Paars!
Lila kleur mengen
lila
paars met wit

Blauw  kun je niet zelf mengen. Rood, geel en blauw zijn de primaire kleuren.

Rood
Blauw
Geel

Onderstaande kleuren kunnen met de primaire kleuren worden gemaakt.

Rood + Blauw = paars                                    

Geel + Rood = oranje

Geel + Blauw= groen

Kleuren mengen: roze

Gewoon roze krijg je door rood en wit te mengen. Picasso gebruikte hele bijzondere tinten roze, niet alleen maar het gewone roze. Hij mengde er een klein beetje geel, of wat blauw of groen of grijs doorheen. Gewoon een kwestie van uitproberen dus…

Kleuren mengen: Zandkleur

Als je zelf zandkleur wilt mengen, kan dat met bruin en wit. Heb je geen bruin, gebruik dan: beetje rood, beetje groen, geel en wit. Heb je ook geen groen, gebruik dan: klein beetje blauw, beetje rood, iets meer geel en wit.

Kleuren mengen: Turquoise

Turquoise, ook bekend als aquamarijn, zit op het kleurspectrum tussen blauw en groen in. Turkois varieert van zachte, bleke tot levendige, intense tinten en tenzij je een pot voorgemengde turkoois vindt, zul je zelf blauwe en groene verf moeten mengen, om exact de tint te krijgen die je wilt. Voor een standaard turkois meng je cyaanblauw met een iets kleinere hoeveelheid groen.

Kleuren mengen: Bruin

bruin mengen

Door rood, geel en blauw goed door elkaar te mengen krijg je een mooie kleur bruin. Maak deze lichter door wit en/of een beetje geel toe te voegen. Donkerbruin kan verkregen worden door wat meer rood en misschien een tipje zwart te gebruiken.

Kleuren mengen: Zwart

Zwarte verf is natuurlijk in overvloed te krijgen. Toch geeft een mengsel van ultramarijn-blauw met van Dijck-bruin, een veel mooier resultaat.

 

Kleur mengen: wat is het verschil tussen titaanwit en zinkwit

De meeste onder ons zullen denken…wit is wit. Dat is natuurlijk ook zo, maar in de kunstenaarswereld is acrylverf verkrijgbaar die titaanwit en zinkwit in het assortiment hebben.

Het verschil zit hem in de kleurkracht en de transparantie.

Titaan-wit is verkrijgbaar in vele varianten. Acrylverf, spray verf, inkt, aquarelverf en oliever
De wat koelere zinkwit

 

 

 

 

 

Titaanwit is:

 

 • Kleurkrachtiger
 • Een meer dekkende verf
 • Een warme tint wit (neigt naar de gele kant)
 • Mengen met titaanwit, om bijvoorbeeld een blauw lichter maken, vraagt minder verf.

Zinkwit is:

 • Veel transparanter
 • Een koel, blauwachtige witte tint
 • Soms wordt zinkwit Chinees wit genoemd (aquarel)
 • Mengen met zinkwit geeft heldere kleuren

 

Het verschil tussen zink- en titaanwit zit hem in de dekkracht. Zinkwit wordt als een witter wit ervaren, een koeler wit. Terwijl  titaanwit meer wordt gezien als een warm wit. Vooral wanneer je deze witten naast elkaar op een wit papier ziet, ervaar je de verschillen. Zinkwit wordt ook meer gezien als een mengwit. Mengen met zinkwit geeft heldere kleuren.

 

Filmpje over het verkrijgen van alle kleuren door de primaire kleuren te mengen.

 

 

Kleuren mengen: tabel

De kleuren mengen tabel laat zien hoe je bepaalde kleuren kunt krijgen door te mengen.

 

Ben je van plan om een huidskleur te gaan mengen. Ga dan naar het begin van de website en klik dan op Schilderen. 

Onder het kopje acrylverf vindt je Huidskleur mengen met acrylverf en Kleuren van de Noordzee schilderen

Succes!

53 thoughts on “Kleuren mengen

 1. Pingback: Materiaalkleuren mengen met acrylverf - Zelfkunstmaken.nl

  • Greet
   Greet zegt:

   Een zachte, gele tint maak je door geel te mengen met wit. Gebruik zinkwit, dit is wat transparanter dan titaanwit.

   Een doffe gele tint, krijg je door geel met wit en bruin te mengen.
   Het is een kwestie van uitproberen.
   Succes hoor!

 2. Avatar
  Ingrid zegt:

  Hallo Greet, ik heb een pot roze verf maar die is me véél te roze nu wil ik m graag framboos rood.
  Met welke kleuren gaat dat me lukken?
  Alvast bedankt, Ingrid

   • Greet
    Greet zegt:

    Om realistisch goud te verkrijgen, meng je als basiskleuren geel, lichtgeel en oker. Dit kun je bijmengen met cadmiumoranje.

    Wil je een schaduwkant in goud, dan meng je wat paars of zwart door de basis.

    Highligts krijg je door wit te gebruiken.

    Bovenstaande tekst vindt je op mijn blog materiaalkleuren (Goud, zilver etc.)
    Ik zou dan voorzichtig wat rose gaan bijmengen. Probeer eerst eens een klein beetje!

    Succes Khadija!

  • Greet
   Greet zegt:

   Een leemkleur is eigenlijk een beetje een grijs/bruine tint. Probeer dus grijs met bruin te gaan mengen. Kleine beetjes tegelijk….

 3. Avatar
  Wim Bouman zegt:

  Halo Greet
  Ik ben wim bouman kun je mij de mengverhouding om paars te verkrijgen te vertellen(mailen)? Het lukt me niet om een zuiver paars te verkrijgen.
  Sinds mijn vrijwillige huisqarantane (81jr.) In verband met het corona virus Ben ik weer fanatiek aan net schilderen geslagen en aangzien paars een kleur is die op dit moment nier voorradig zou ik Jou hulp
  Zeer op prijs stellen

  BVB hartelijk dank WTH Bouman

  • Greet
   Greet zegt:

   Hallo Wim! Fijn dat je weer je hobby hebt opgepakt. Wanneer je de blog kleuren mengen goed leest zie je vanzelf hoe je paars kunt krijgen.

   Paars krijg je wanneer je blauw met rood mengt. Scharlakenrood en ultramarijn blauw, zijn de meeste “zuivere” vormen van rood en blauw. Zodra er groen/geel bij gaat komen, krijg je al snel bruin-achtige tinten. Paars kun je lichter maken door wit toe te voegen. dan krijg je lila tinten.

   De verhoudingen zijn best moeilijk…Probeer eerst een klein beetje zou ik zeggen..

   Ik hoop dat je nog lang mag blijven schilderen. Dit kan overigens ook zonder quarentaine!

   Succes hoor!

  • Greet
   Greet zegt:

   Heb je al gekeken op deze website? Ik heb eerder een blog geschreven over het mengen van verschillende groenen. Wanneer je geel met blauw mengt krijg je groen. Hoe meer geel je gebruikt hoe frisser het groen wordt. Heb je appeltjesgroen, probeer dan is een pikkeltje zwart toe te voegen. Ga hele kleine beetjes verf gebruiken.
   Het is echt een kwestie van uitproberen. Veel succes!

  • Greet
   Greet zegt:

   Cyaan-blauw mengen met geel krijg je altijd groen. Ik weet niet hoe dat met inkt gaat, maar ik vermoed dat dit het zelfde effect heeft als bij acrylverf.
   Proberen maar!

  • Greet
   Greet zegt:

   Hai, Bekijk mijn “Panter op jacht” die ik schilderde met acrylverf maar eens. Je vindt deze in mijn “winkel” rechts boven aan op deze website. Ik heb gewoon hier en daar oranje gebruikt..Je ziet ook dat ik meer naar het geel hebt geschilderd. Donkergeel/goud oranje…Probeer hier gewoon is mee te gaan mengen. Je begint met geel en en voorzichtig wat drupjes rood? Heel voorzichtig mengen dan kom je er wel!
   Geel-oranje en rood-oranje zijn simpele varaties. Het zijn de zogenaamde tertiaire kleuren. Ze zitten tussen secundaire en primaire kleuren.
   Geel-oranje verkrijg je door twee delen geel en één deel rood te mengen. Óf één deel oranje en een deel geel.
   Rood-oranje, mengen door twee delen rood en één deel geel Óf één deel oranje en een deel rood.

   Succes hoor Kathy!

   • Avatar
    Kathy zegt:

    dank u Greet voor de goede typ zal het zeker doen , ik heb ms en daarbij heb ik een cva bijgekregen dus mijn rechterhelft is lam , door een goede vriendin haar raad ben ik begonnen met schilderen , heb een heel goede leraar schilder gehad en samen schilderden wij werken van Monet heb er 3 gedaan maar spijtig genoeg is hij er niet meer dus ben ik wel nog aan het schilderen met linker hand , nu heb ik een tyger getekend maar de juiste kleuren maken had ik het moeilijk ,nu zal het mij lukken , lieve groetjes Kathy

  • Greet
   Greet zegt:

   Phatalogroen is een groene kleur die naar blauw neigt. Ga mengen met blauw en geel. Misschien moet er iets meer blauw bij of juist geel. Even uitproberen. Maak de kleur lichter met wit en donkerder met een puntje zwart.
   Succes Thea!

 4. Avatar
  Meg Broekhuizen zegt:

  Hallo Greet,

  Ik wil mijn muur graag ombré verven van taupe naar oud roze, naar Ral 9010 (die zit er nu op) Ik vermoed dat ik de taupe dan kan mengen met wat rood en wit (roze)?

  • Greet
   Greet zegt:

   Hai Meg,

   Uiteindelijkis dit een kunstpagina waar je uitleg kunt vinden over het mengen van kleuren etc. Het is denk ik zinvoller om je bovenstaande vraag te stellen bij de bouwmarkt?

   succes!

  • Greet
   Greet zegt:

   Hai Lizzy,
   Magenta (rood), cyaan(blauw) en geel zijn de primaire kleuren die je niet zelf kunt mengen. Magenta is een moderne rode kleur die het rood vervangt. Magenta is een wat rood-paarse tint die je koopt in de winkel, je kunt er super goed mee mengen. Met deze drie kleuren kun je eigenlijk alle kleuren verkrijgen die je wil. Soms zal er wel wat wit of zwart nodig zijn.

   groet Greet

 5. Avatar
  Lizzy zegt:

  Dus deze 3 kleuren moet ik in een tube of potje kopen die al kant en klaar zijn om te gebruiken…

  De kleuren magenta, cyaan en citroen geel..
  Weet u misschien een site die verkoopt als plakkaatverf

  • Greet
   Greet zegt:

   Ik zou aan het werk gaan met wit, geel, oranje, rood en bruintinten. Een rode kat of vos is natuurlijk nooit egaal van kleur maar hier en daar donkerder of juist lichter. Wanneer je schildert van een foto zou ik eerst een beetje gaan oefenen om de juiste kleuren te krijgen. Bovenstaande kleuren zijn een goede basis. Dit geldt ook voor een vos. Deze heeft weliswaar minder wit.

   Succes Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *