Leren tekenen

Om te leren tekenen, moet je beginnen om goed te leren kijken, Goed opletten hoe verhoudingen en vormen zijn. Wanneer je het menselijk lichaam wil tekenen. Schaf  een ledenpopje aan, daar heb je de rest van je leven plezier van. In een grote bouwmarkt als de Hornbach zag ik een ledenpopje voor 4,95 euro.

Door zo’n ledenpop leer je de verhoudingen van het menselijk lichaam kennen.

https://zelfkunstmaken.nl/mensen-tekenen-modeltekenen/

Tekenen kun je leren, maar het gaat niet zo maar vanzelf. Er zijn ook mensen die tekenen als gave hebben, daar ben je dan mee geboren. Heb je het idee dat je tekenen niet als gave hebt meegekregen kun je altijd proberen om wat lessen te volgen en te bekijken of het echt iets voor jou is. Heel veel mensen kunnen door oefenen en veel kijken, het tekenen een beetje eigen maken.

Een aantal tips voor de beginner

Maak een tekening en herhaal hetzelfde een aantal keren. Dit leidt tot verbetering. Hoe meer je tekent, hoe zekerder je wordt en hoe sneller je doorkrijgt wat je fout doet.

Bekijk tekeningen.

Of het nu gaat om eenvoudige lijntekeningen of minutieus gedetailleerde weergaven, je kunt veel leren door naar het werk van anderen te kijken. Hoe gebruikten ze lijn en vorm? Hoe realiseerden ze een schaduw.

Kopieer bekende schilders of tekenaars

Dit klinkt misschien vreemd, maar je kunt veel leren door een schets van Leonardo Da Vinci of Michelangelo te kopiëren.  Leer van de meesters door ze te kopiëren. Ze vinden het niet erg.

Leonardo DaVinci
Michelangelo

Foto’s natekenen

Voor veel beginnende tekenaars is het gemakkelijker om een ​​afbeelding te reproduceren die al tweedimensionaal is, dan een echt object, persoon of landschap.  Wanneer je werkt vanuit foto’s, kijk dan naar randen, vormen en hoeken. Let ook op de restwaarde, dat wil zeggen, hoeveel ruimte houd je over rondom je object wat je tekent.
Links van dit bloemetje heb je veel ruimte over. Veel meer dan rechts. Wanneer je deze bloem wil afbeelden op net zo’n rechthoekig papier kun je hier rekening mee houden. Je krijgt dan de goede verhoudingen
Eenvoudige objecten

Als je net begint, kies je eenvoudige objecten en werk je toe naar wat complexere  onderwerpen. Teken meubels in je interieur, je huisdieren en de mensen in je omgeving. Handen en voeten zijn ingewikkelde lichaamsdelen om te tekenen. Zie het als een uitdaging deze regelmatig af te beelden. Het is echt een kwestie van oefenen. Op een goed moment is alles na te tekenen.

Deze pasteltekening maakte ik van de handen van mijn schoonmoeder. Het is al lang geleden dat ik deze maakte. Er zitten fouten in de linkerhand. Haar rechter is veel beter. Door veel te oefenen krijg je handen en voeten onder de knie.

Bezoek een workshop of cursus

Het volgen van tekenlessen zal je zwakke punten laten zien. Een docent of cursusleider kan  helpen deze te overwinnen. Het is erg leuk om een cursus tekenen te volgen. Je leert enorm veel en leert mensen kennen die dezelfde passie hebben.

Wil je goed leren teken dan is het ook een kwestie van doorzetten. Opeens zet je zonder meetwerk een dier op je papier. Tekenen geeft heel veel plezier in je leven en kan tot op hoge leeftijd worden gedaan.

Kijk ook eens op mijn onderstaande blogs

https://zelfkunstmaken.nl/bloemen-tekenen-en-schilderen-rozen

https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-is-gezond/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *