Line drawing (lijn tekening)

Een lijntekening bestaat uit rechte en gebogen lijnen. De achtergrond is effen. Er zijn geen schaduwen of kleuren aanwezig. Een vorm wordt aangegeven met contourlijnen en kunnen bestaan uit een constante breedtes wat je vaak ziet in potloodtekeningen. Maar kunnen ook variëren in breedte, dit zie je meestal in gravures of penseelwerk.

Lijntekeningen hebben een minimalistische stijl. De eenvoud van een lijntekening is kunst op zich. Er bestaan lijntekeningen van vrouwelijke portretten of prachtige bloemen, maar ook dieren zoals bovenstaand vosje. Line-art laat een grote diversiteit aan kunst zien.

Uniek

Elke lijntekening is uniek in zijn soort. Het is een geheel andere manier van tekenen. Wanneer jij zelf een lijntekening wilt creëren, zul je moeten zorgen voor een goede foto. Dit kan van een dier zijn maar ook van een bloem. Het werken met een computer is de gemakkelijkste manier. Maar ik ben eigenwijs en wil een lijntekening realiseren zonder computer. Is dit mogelijk?

Onafgebroken lijnen tekenen

Het vergt nog wel een beetje inzicht om een lijntekening te maken die uit één onafgebroken lijn bestaat. Het is dan de bedoeling om je pen of potlood niet van het papier te halen tijdens het maken van je afbeelding. Katie Ancheson Wolford is een kunstenares die lijntekeningen maakt. Zij maakt fantastische afbeeldingen van gezichten en handen. Bezoek haar Instagram account door op haar naam te klikken…

Hoe mooi en simpel is dit…

Continue lijntekening

Een continue tekening is dus gemaakt met potlood of pen, waarbij het potlood niet van het papier komt. Heel anders dan een gewone schets waarbij je kleine fouten kunt uitgummen. Continue tekenen vereist veel oefenen. Je komt snel op een punt waarbij je vast komt te zitten. Vooral gezichten zijn moeilijk.

Wanneer je een muziekinstrument begint te bespelen verwacht je nog niet direct dat je de sterren van de hemel speelt. Dit is hetzelfde met lijntekeningen maken. Wanneer je echter de smaak te pakken hebt ga je het steeds leuker vinden. Zet je hersens even op “stand by” en ga gewoon is even voor het lieve vaderland weg tekenen. Je moet vertrouwen hebben in je kunnen..

 

 

 

Zelf een lijntekening maken

Kies een goeie profielfoto van jezelf of van je kind of man. Bekijk de foto vanuit verschillende punten. Het is nog beter om een hele serie foto’s te maken. Het is dan gemakkelijker om de juiste kenmerken te tekenen. Alles op de foto moet goed zichtbaar zijn…Dus ogen, mond, neus eventuele bril moet goed zichtbaar zijn.

 

 

Computer, lichtbak of raam

Er zijn een aantal mogelijkheden om de lijntekening te maken. Wanneer je op de computer bezig gaat, zul je een tekenprogramma moeten downloaden. Met een tekenprogramma gaat het het makkelijkst. Je kunt ook nog is het formaat aanpassen.

Maak je gebruik van een lichtbak of raam, plak dan met plakband daar een uitgeprinte foto aan vast. Plak hier het tekenpapier overheen.

Tekenen

Ga nu aan de gang met je potlood door de belangrijkste lijnen te tekenen waarvan je weet dat deze kenmerkend zijn voor de persoon. Dit kan een lachje zijn, een kuiltje in de kin of een bepaalde oogopslag. Probeer lekker vloeiend te tekenen en kijk of de persoonlijkheid ook echt naar voren komt.

Kijk, wanneer je helemaal tevreden bent, te kijken of je alle lijnen wil laten staan. Misschien moet er wat gegumd worden of misschien moet er een lijntje bij worden getekend.

Ik vond op internet een leuk you-tube filmpje. Misschien heb je er wat aan wanneer je van plan bent om zelf ook een lijntekening te maken.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *