Kleuren mengen met blauw

Blauw van de kou, een blauwtje lopen, een blauwe maandag, van de blauwe knoop zijn en blauw bloed hebben, zijn zo maar wat spreekwoorden en gezegdes…Blauw is een belangrijke kleur in ons leven.  De hemel boven ons is blauw, zonder blauw kunnen we niet. De meeste mensen zullen blauw als rustgevend ervaren.

Schilderkunst

De kleur blauw speelt een grote rol bij het atmosferisch perspectief, dat wil zeggen, dat vooral bij het gebruik van bepaalde kleur (blauw) diepte in het schilderij wordt gebracht. Het gewenste effect wordt door waarneming in de buitenlucht toegepast. Met vooral veel donkere blauwschakeringen, wordt het gewenste resultaat bereikt.

Primaire kleur

Om blauwe verf op je palet te krijgen, zal je naar de winkel moeten. Blauw verkrijg je niet door een aantal kleuren te mengen. Blauw is een primaire kleur net als geel en rood.

Mét blauw mengen kan natuurlijk wel. Heb je bijvoorbeeld alle primaire kleuren dan is het mogelijk om elke kleur te krijgen die jij maar wil. Het is handig om zwart en wit in je collectie te hebben. Maar écht met rood, blauw en geel is elke kleur mogelijk.

Experimenteren met deze kleuren is leuk om te doen. Gebruik in ieder geval kleine beetjes en onthou welke verhoudingen je hebt gebruikt.

In het verleden…

Vroeger schafte je als beginnend kunstenaar de primaire kleuren rood, geel en blauw aan. Tegenwoordig is dit anders. In plaats van rood is het verstandig om de kleur magenta

Magenta

aan te schaffen. Met deze kleur is het gemakkelijker om mooiere kleuren te mengen. Het gewone blauw wordt tegenwoordig vervangen door cyaan.

Cyaan

 Deze moderne, blauwe kleur kun je als primaire tint beschouwen. Dus wanneer je begint met schilderen schaf je aan

 • Cyaan
 • Magenta
 • Geel
 • Zwart en wit.

Je hebt dan in ieder geval alle primaire kleuren om mee te mengen.

Mengen met blauw

Er is een grote hoeveelheid kleuren die je kunt mengen door blauw ( cyaan) te gebruiken. Een aantal kleuren die veel gebruikt worden tijdens het schilderen en met blauw moeten worden gemengd vindt je hier onder..

Donkerblauw

Aan blauw kun je een paar drupjes zwart toevoegen. Pas op met zwart, want voor je het weet heb je te veel. Echt maar een paar drupjes is voldoende.

Tip!

Ga je verf mengen? Gebruik een paletmes!

Blauw is een koele kleur. Wil je een echt diepe, donkerblauwe kleur? Meng dan ultramarijn blauw met zwart. Je krijgt dan een prachtige, diepe, donkerblauwe tint. Ook ultramarijn gecombineerd met warm grijs geeft een prachtige donkerblauwe kleur die je voor een mooie donkere avondlucht kunt gebruiken.

Eén van de mooiste diep-blauwe kleuren  “Ultramarijn”

Paars

Paars krijg je door blauw met rood te mengen. Het ligt er aan welke kleur paars je wilt. het is een kwestie van uitproberen. Wil je een lichtere kleur paars, roer dan een beetje wit door het mengsel…Moet ie donkerder ? Dan meer blauw of misschien een enkele drup zwart?

Turquoise

Om een mooie kleur turquoise te verkrijgen heb je als eerste blauw (cyaan) nodig. Daar meng je dan groen doorheen. ( groen krijg je door blauw en geel mengen).

Wil je een subtiel turquoise tint, voeg dan een drupje wit of lichtgrijs toe. Wil je een turquoise kleur die er helemaal uitspringt? Hou het dan bij heldere, groene, blauwe en gele tinten verf.

Zwart

Door ultramarijn blauw met van Dijck bruin te vermengen krijg je een prachtige diep-zwarte tint.

Groen

Door het mengen van geel en blauw krijg je een groene tint. Hoe meer geel hoe lichter het groen. Wil je helemaal een lichtgroene tint, meng er dan wat wit door.

Blauwe acrylverf en kleurpotloden zijn in vele variaties te koop. Ultramarijn is een kleur die bijvoorbeeld niet zo gemakkelijk te mengen is. Heb je deze kleur nodig voor een klein oppervlak koop dan een kleine tube. Een aantal blauwtinten die te koop zijn:

 • Hemelsblauw
 • Groen-blauw
 • Ultramarijn
 • Turkooisblauw
 • Pruisisch blauw
 • Grijs-blauw
 • Phtaloblauw
 • Koningsblauw
 • Kobaltblauw
 • Delfts blauw
 • Cyaanblauw

Vele mooie blauwtinten die je schilderij nét even de kleur geeft die het nodig heeft..

 

 

 

Wil je meer weten over het mengen van kleuren met acrylverf?

Kijk dan op mijn onderstaande blogs.

https://zelfkunstmaken.nl/huidskleur-met-acrylverf/

https://zelfkunstmaken.nl/kleuren-mengen/

https://zelfkunstmaken.nl/kleuren-mengen-zwart-wit-en-grijs/

https://zelfkunstmaken.nl/groene-kleur-mengen/

https://zelfkunstmaken.nl/mengen-met-rood/

 

 

4 thoughts on “Kleuren mengen met blauw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *