Secundaire kleuren mengen

Secundaire kleuren mengen

De secundaire kleuren worden verkregen uit de primaire kleuren. Primaire kleuren zijn rood, geel en blauw. Dit zijn de basiskleuren. De Secundaire kleuren kun je krijgen door twee van deze  (primaire) kleuren te mengen.

Een palletmesje is een ideaal gebruiksvoorwerp om verf mee te mengen.

Hier een leuk filmpje met wat extra uitleg..

Filmpje met dank aan Stefan Tekent (Les 10)

Oranje

Oranje is een secundaire kleur en wordt verkregen door rood en geel te mengen. Gebruik je meer rood dan geel dan zal de kleur een roodachtige/oranje tint krijgen. Een mooie rijke kleurschakering is het gevolg. De zonsondergang laat vaak een rood/gele kleur zien.

Zonsondergang

 

Meer geel gebruiken zorgt voor een heldere kleur oranje. Geschikt om bijvoorbeeld een abrikoos af te beelden.

Abrikoos

 

Gebruik je daarentegen meer geel, dan wordt je oranje kleur geel/oranje. De mengverhouding bepaalt dus welke tint oranje er naar boven komt. Het is interessant om verschillende combinaties mengverhoudingen te maken. Experimenteren is altijd leuk!

Rood/oranje = twee delen rood en één deel geel

 

Geel/oranje = twee delen geel en één deel rood.

Kleurschakeringen kunnen dus worden veranderd, door de mengverhoudingen aan te passen. Wil je de waardes aan passen, dan kan zwart of wit worden toegevoegd. Zwart (pas hiermee wel op) maakt het geheel wat donkerder en wit uiteraard lichter.

Weetjes over oranje

Rood is energie en geel is geluk. Samen maken ze de kleur oranje. Het onstuimige rood en het vrolijke geel geven een combinatie van deze positieve eigenschappen. Oranje kan worden geassocieerd met vreugde, de tropen en uiteraard zonneschijn. Enthousiasme, geluk, creativiteit, succes en aanmoediging kan ook worden gekoppeld aan de kleur oranje.

Toen de sinaasappel en de mandarijn hun intrede in Europa deden werd de kleur oranje pas in de mond genomen. In ons dagelijks leven kan de kleur oranje worden gebruikt als waarschuwing. Denk maar eens aan verkeerslichten, oranje reddingsvesten en opblaasbare boten.

En tenslotte over de kleur oranje. Deze is voor de Nederlander niet weg te denken. Het is immers de kleur van ons koningshuis. Tijdens sportieve evenementen, zoals de Olympische Spelen waarbij Nederlanders meedoen, is het oranje op de tribunes ruim aanwezig.

Paars

Wanneer je een paarse kleur wilt krijgen, moet je de primaire kleuren rood en blauw gaan mengen. Paars heeft een hoog violetgehalte. Meng altijd meer blauw met het rood. Dus niet een 1 : 1 verhouding. Met iets meer blauw krijg je een mooi paars.

Paars is een kleur vol passie en kan voor een aantal doeleinden worden gebruikt. Deze krachtige en koninklijke kleur laat zich gemakkelijk combineren in bijvoorbeeld een bloemenborder.

Wanneer je wit aan paars gaat toevoegen, dan creëer je een mooie violetkleur. Hoe meer wit hoe zachter de paarse tint word.

Combineren met andere kleuren. 

Deze kleur kan goed worden gecombineerd worden met blauw. Ook rood is een prima combinatiekleur met paars. Wanneer je deze secundaire kleur gaat combineren met geel, doe dit dan in kleine hoeveelheden. Combineer paars liever niet met groen of oranje…

Wil je een elegante kleurencombinatie? Dan is paars en wit de juiste keus.

Meng rood met blauw

En je krijgt de kleur paars

paars

 

Betekenis van de kleur paars

Paars staat voor ijdelheid, macht, rouw en religie. In de Rooms-Katholieke kerk is paars een belangrijke kleur. De betekenis hangt samen met het boete doen.

Lila is paars gemengd met wit. Lila staat voor kracht, genezing, vertrouwen en vrouwelijkheid.

Groen

Omdat struiken, blad van de bomen en stelen van bloemen meestal groen zijn denk je dat dit een natuurlijke kleur is in de schilderkunst. Dat is echter niet waar. Groen is een secundaire kleur die wordt verkregen door blauw en geel te mengen.

Blauw en Geel zijn primaire, natuurlijke kleuren. Het zijn kleuren zonder toevoeging van andere tinten. Wanneer je twee primaire kleuren gaat mengen krijg je altijd een secundaire kleur. Groen is een fantastisch waar je alle kanten mee op kunt. Zo zijn er bijvoorbeeld de kleuren mintgroen, sapgroen en donkergroen. Allemaal verschillende tinten die zijn ontstaan door blauw en geel te mengen. Door middel van de toevoeging van wit of wat zwart kunnen hele andere tinten ontstaan.

Om bijvoorbeeld een mintgroene kleur te krijgen meng je blauw met geel op je palet. Zorg dat je een mooie, rijke, groene kleur krijgt. Vervolgens voeg je een beetje blauwe verf toe. Meng om mintgroen te krijgen voorzichtig wat wit bij. Beetje bij beetje mengen tot je het juiste resultaat hebt.

 

Allemaal groenen!

Kijk voor meer informatie over groen mengen op mijn blog:

https://zelfkunstmaken.nl/groene-kleur-mengen/

 

Wil je nog meer weten over het mengen van kleuren? Bezoek dan mijn onderstaande blogjes..

https://zelfkunstmaken.nl/kleuren-mengen/

https://zelfkunstmaken.nl/mengen-met-geel/

https://zelfkunstmaken.nl/mengen-met-rood/

https://zelfkunstmaken.nl/mengen-met-blauw/

https://zelfkunstmaken.nl/kleuren-mengen-zwart-wit-en-grijs/

https://zelfkunstmaken.nl/materiaalkleuren-mengen-met-acrylv

https://zelfkunstmaken.nl/huidskleur-met-acrylverf/ 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de secundaire kleuren?

De secundaire kleuren zijn oranje, paars en groen.

Hoe verkrijg je secundaire kleuren?

Je krijgt secundaire kleuren door de primaire kleuren ( rood, blauw en geel) te mengen. Dit doe je altijd met twee primaire kleuren. Dus bijvoorbeeld rood met geel of blauw met rood.

Wat zijn tertiaire kleuren?

Een tertiaire kleur is een kleur die uit menging van de drie primaire kleuren wordt verkregen. In termen van de drie kleurdimensies is een tertiaire kleur een kleur van verminderde intensiteit. De meeste figuratieve schilderijen werden in tertiaire kleuren geschilderd. Gebruik van alleen primaire en secundaire kleuren in realistisch bedoelde werken geeft in veel gevallen een primitief resultaat. ( met dank aan wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *