Mixed media

Wat is Mixed Media?

Wanneer we het over Mixed media hebben dan gaat het over het gebruik van verschillende technieken en materialen door elkaar heen. Materialen kunnen zijn:

 • Zand
 • Papier
 • Karton
 • Stof
 • Kant
 • En alle soorten decoraties die je leuk vind.

Je gebruikt deze materialen meestal in combinatie met aquarel- of acryllverf. Het is eigenlijk een mix van droge en vloeibare materialen. Tijdens het maken van een mixed media schilderij kun je je gang gaan en je fantasie laten werken. Alles is geoorloofd en zorgt er voor dat je je eigen unieke werkstuk creëert.

 

Collage maken

Wil je een echt mixed media schilderij maken dan maak je eigenlijk een collage. Je gebruikt verf en lijm om een aantrekkelijk resultaat te krijgen. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wanneer je bijvoorbeeld olieverf gebruikt, zul je moeten wachten totdat dit droog is voordat je met lijm aan de gang gaat. Het verstandiger om als ondergrond aquarel of acrylverf te gebruiken.

Een collage wekt de indruk dat het geen gecontroleerd kunstwerk is. Als basis kan worden gebruikt:

 • Een canvasdoek
 • karton
 • papier
 • hout
 • en gevonden voorwerpen
Lang geleden maakte ik deze afbeelding van New-York met Mixed Media. Ik gebruikte hiervoor wat dun golfkarton van een rol beschuit, foto’s uit een weekblad en natuurlijk acrylverf.

Kunstenaars Mixed Media

Eigenlijk kan alles worden gebruikt, je hebt eindeloos veel mogelijkheden. Wat ook een prima onderdeel van een mixed media collage kan zijn is krantenpapier en tijdschriften. Collages werden eigenlijk al vele jaren terug gemaakt. Tegenwoordig is dit weer meer populair geworden. Een belangrijke en veelzijdige kunstenares op het gebied van mixed media is bijvoorbeeld;

Moge Hejiri

Deze vrouw is gevestigd in Bahrein en laat met haar kunstwerken kwetsbaarheid en schoonheid zien. Ze gebruikt verschillende soorten media zoals oliepastels, houtskool en acrylverf. “Maanmensen” is één van haar bekende werken. Ze laat verschillende soorten texturen zien.

 

Kijk voor meer kunstenaars op dit blog!

Gemengde techniek

De gemengde technieken van Mixed media, kan heel goed worden gebruikt tijdens een scrapbooking. Scrappen is een hele leuke en creatieve manier om een soort van fotoboek samen te stellen. Echte foto’s die kunnen worden gecombineerd met plaksels en teksten. Het eindresultaat is vaak erg interressant en veel leuker dan een voorgedrukt boek.

Scrappen

Bij het scrappen blijft de foto altijd centraal. De decoratie er omheen dient als ondersteuning. Deze ondersteuning laat de foto nog meer tot zijn recht komen.

Scrappen kan een uitlaatklep zijn van persoonlijke gevoelens die je kunt hebben over een vakantie of bepaalde belangrijke gebeurtenissen in je leven. Het eindresultaat is een mooi persoonlijk boek. Fijn om te bewaren en te delen.

Veelgestelde vragen

Wat is Mixed Media?

Mixed media is het gebruik van verschillende materialen en technieken door elkaar.

Waar kun je Mixed Media voor gebruiken?

Met Mixed media techniek en de verschillende materialen kunnen prachtige collages worden gemaakt.

Wat is scrappen?

Met scrapping kun je een geheel eigen stijl fotoboek maken. De foto staat centraal. Je kunt daar d.m.v. mixed media te gebruiken je eigen inbreng aanbrengen. Zo krijg je een geheel eigen ontwerp waar je met plezier naar kunt kijken.

Welke materialen kunnen worden gebruikt bij Mixed Media?

Materialen als hout, krantenpapier, karton, zand, lijm, alle soorten verven enz. enz. kunnen worden gebruikt.

Wat kun je als ondergrond voor een collage gebruiken?

Dit kan van alles zijn. Het meest gebruikt voor een afbeelding is een canvasdoek. Maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van karton of hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *