Paarden schilderen en tekenen

Een paard op doek of papier zetten is altijd al iets wat ik graag wilde proberen. Ik durfde het echter niet goed aan. Daarom heb ik in dit geval een paard geschilderd tijdens een workshop “Dieren schilderen” bij Schilderkunst van Loon. Een paard heeft alles wat  mooi is aan een dier. Souplesse, kracht, schoonheid, beweging en  altijd die lieve ogen. Om dit op het doek te krijgen is een beetje ervaring wel prettig. Ik heb het geprobeerd en ben blij met het resultaat. Het is geen paard wat precies lijkt op een foto. Dat is niet mijn ding.

Karakter

Een paard heeft karakter. Ga je een paard tekenen of schilderen dan is het mooi wanneer je zijn temperament op je doek kunt krijgen. Mijn zwarte merrie is niet echt wild, maar ze vindt het gewoon superfijn om een eind weg te galopperen. Er zit zeker wel iets liefs in dit paard. Wilde manen en een zwiepend staart vind ik heerlijk om te schilderen. Op deze manier breng je beweging in het dier.

 

Analyse

 

Voordat je begint om een paard te tekenen of schilderen is het belangrijk om een paard te analyseren. Anatomie van het paard bestuderen is belangrijk evenals het tekenen van dit dier. Ga eerst is aan de slag met potlood. Hieronder een paar simpele voorbeelden. Door een benen, manen of het hoofd te tekenen, leer je hoe een paard zo ongeveer in elkaar zit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe heb ik het gedaan?

 

Als eerste heb ik een foto gezocht waar een paard door de zee galoppeert. Deze foto heb ik voorzien van twee door elkaar kruisende hulplijnen.

 

Door elkaar kruisende hulplijnen

 

Vóórdat ik naar de workshop ging heb ik dit paard getekend met potlood. Zo kreeg er toch wat meer kijk op.

 

De workshop

Tijdens de workshop “Dieren schilderen”, heb ik vanaf het begin van de schildersessie, de afbeeldingen gefotografeerd.

 

De achtergrond, de zee. Gebruik gemaakt van een sponsje en de kwast.
Paard op ondergrond getekend met pastelpotlood en de eerste streken gezet.
Lijkt nog een beetje op een ezel, maar hij vordert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kleuren

Deze zwarte merrie heb ik geschilderd  met zwart gemengd met blauw. Je krijgt dan een mooie blauwe gloed.

 

 

De zee is de achtergrond. Groen, lichtblauw, wit en grijs zijn de tinten die ik heb gebruikt..

Thuis heb ik nog een paar kleine veranderingen aangebracht aan het rechterbeen en de lichte gedeeltes rond het linkeroog.

Hier onder het uiteindelijke resultaat van het zwarte paard.

 

Dit schilderij zal een onderdeel zijn van mijn werken, die ik onder het thema ” Beweging” zal laten zien tijdens de kunstroute 2019 in het Kunstlokaal in Wezep.

 

Bekijk voor de aardigheid nog even dit filmpje, waarop je kunt zien hoe een galopperend paard met grafietpotlood word afgebeeld.

&

;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *