Paarden schilderen en tekenen

De meeste mensen die van tekenen en schilderen houden, kiezen heel vaak om dieren na te tekenen. Er zijn miljoenen dieren die we na kunnen tekenen. Honden, katten, vogels en koeien worden vaak op een schilderij vereeuwigd. Een dier die iedereen mooi vindt, maar wel een moeilijk tekenobject,  zijn paarden.

Het paard is een edel dier met een prachtig hoofd en mooie, stevige benen. Paarden worden al van oudsher overal  voor ingezet. Vroeger werd het paard echt als werkpaard gebruikt. Je ziet ze nog wel is in een weiland staan, deze trekpaarden. Ze werden gebruikt om de kar van de schillenboer te trekken, de slee van een barones te laten glijden of gebruikt als trekpaard op het land. De melkboer die vroeger zijn melk uitventte, had ook altijd de beschikking over een paard met wagen.

Van deze trekpaarden zijn de mooiste schilderijen te vinden. Authentiek en zoals het ook daadwerkelijk was in die jaren.

Ruitersport

 

De ruitersport is sinds midden jaren ’50 in populariteit gestegen. Paarden die voor de ruitersport gebruikt worden hebben een slank uiterlijk en kunnen door trainingen hindernissen overbruggen. Een prachtige sport om zelf te beoefenen maar ook om naar te kijken.

 

Workshop dieren schilderen

Een paard op doek of papier zetten is altijd al iets wat ik graag wilde proberen. Ik durfde het echter niet goed aan. Daarom heb ik in dit geval een paard geschilderd tijdens een workshop “Dieren schilderen” bij Schilderkunst van Loon. Een paard heeft alles wat  mooi is aan een dier. Souplesse, kracht, schoonheid, beweging en  altijd die lieve ogen. Om dit op het doek te krijgen is een beetje ervaring wel prettig. Ik heb het geprobeerd en ben blij met het resultaat. Het is geen paard wat precies lijkt op een foto. Dat is niet mijn ding.

Karakter

Een paard heeft karakter. Ga je een paard tekenen of schilderen dan is het mooi wanneer je zijn temperament op je doek kunt krijgen. Mijn zwarte merrie is niet echt wild, maar ze vindt het gewoon superfijn om een eind weg te galopperen. Er zit zeker wel iets liefs in dit paard. Wilde manen en een zwiepend staart vind ik heerlijk om te schilderen. Op deze manier breng je beweging in het dier.

Analyse

Voordat je begint om een paard te tekenen of schilderen is het belangrijk om een paard te analyseren. Anatomie van het paard bestuderen is belangrijk evenals het tekenen van dit dier. Ga eerst is aan de slag met potlood. Hieronder een paar simpele voorbeelden. Door een benen, manen of het hoofd te tekenen, leer je hoe een paard zo ongeveer in elkaar zit.

Paardenhoofd

Alleen al een paardenhoofd tekenen is geweldig om te doen. Kijk naar onderstaande voorbeelden en zie hoe je hulplijnen kunnen helpen om een paard op papier te krijgen. Ook een paardenhoofd vanaf de zijkant tekenen gaat gemakkelijker met een aantal hulplijnen.

 

 

Dit paardenhoofd tekende ik met potlood

 

 

Voor dit paardenhoofd gebruikte ik contékrijt

Paard in galop

 

Een paard in galop geeft een fantastisch beeld van paarden. Het lijkt moeilijker dan het is. Bedenk dat een galopperend paard af en toe alle vier zijn benen een seconde van de ondergrond heeft. Zijn staart en manen waaien in de wind.

Steigerend paard

Hoe mooi en gracieus is een steigerend paard. Heel mooi om te tekenen of te schilderen. Hieronder een paar voorbeelden waar je je voordeel mee kunt doen.

Dressuurpaard

Paarden die worden gebruikt voor de dressuur ogen fantastisch. Ik laat een paar tekeningen zien die de elegantie en sierlijkheid laten zien.

Er zijn nog honderden manieren om een paard te tekenen of te schilderen. Ik heb zelf ook een aantal jaren geleden een zwart paard geschilderd. Hieronder kun je zien hoe ik dit heb gedaan..

Tekenen met potlood

Natuurlijk heb ik eerst een mooie foto van een paard gezocht en gevonden. Toen heb ik, voordat ik de workshop bezocht, het paard op papier getekend.

Plaatje gezocht en gevonden

 

De kruisende lijnen zijn mijn hulplijnen
Begonnen met de tekening
Tekening is af. Nu weet ik zo’n beetje waar alles hoort te zitten. Altijd makkelijk om dit eerst te doen. Je hebt er dan een beetje kijk op..

De workshop

Tijdens de workshop “Dieren schilderen”, heb ik vanaf het begin van de schildersessie, de afbeeldingen gefotografeerd.

 

De achtergrond, de zee. Gebruik gemaakt van een sponsje en de kwast.

 

Lijkt een beetje op een ezel, maar hij vordert wel…

De kleuren

Deze zwarte merrie heb ik geschilderd  met zwart gemengd met blauw. Je krijgt dan een mooie blauwe gloed.

De zee is de achtergrond. Groen, lichtblauw, wit en grijs zijn de tinten die ik heb gebruikt..

Thuis heb ik nog een paar kleine veranderingen aangebracht aan het rechterbeen en de lichte gedeeltes rond het linkeroog.

Hier onder het uiteindelijke resultaat van het zwarte paard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lineke Lijn laat in onderstaand filmpje zien hoe je een paard tekent.

 

 

Inspiratie opdoen?

Kijk voor veel ideeën op de pagina van Annalieka paarden schilderen.

Veelgestelde vragen

In welke houdingen zou je een paard kunnen tekenen?

Allereerst is het tekenen van een paardenhoofd al een mooie tekenoefening. Er zijn vele houdingen te bedenken. Een paard tijdens dressuur, grazende in een weiland, in galop of gewoon lopen. Verder is een steigerend paard fantastisch om te zien. Het is ook leuk om is enkel één oog te tekenen of te schilderen...

Zijn hulplijnen belangrijk?

Zeker wanneer het nog moeilijk is om uit de losse pols te tekenen zijn hulplijnen onmisbaar. Ronde vormen op een paardenhoofd en verticale en horizontale lijnen laten al veel zien.

Welke kleuren kun je gebruiken om een paard te schilderen?

Eigenlijk kunnen alle bruine kleuren. Ook zwart, wit en grijs zijn tinten die kunnen worden gebruikt. En wat te denken van een schimmel of een hele lichte beige kleur. Laat je fantasie de vrije loop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *