Peter Vos 1935-2010

Een saaie huismus?

De jaszakken van tekenaar Peter Vos (1935-2010), waren altijd gevuld met potloden en schetsboekjes. Hij kón niet anders dan tekenen. Van jongs af aan gebruikt hij elke brief, proefwerk en  papier, om zijn tekeningen weer te geven. Zijn zoon Sander vertelt, dat het een soort van ziekte was. Het tekenen had voor Peter Vos een verslavende werking. Gevoelens van jaloezie, geilheid, woede en verdriet vindt je terug in zijn afbeeldingen.

 

 

Vogels

Vogels waren echt zijn passie, vooral de mus had zijn aandacht. Maar ook het uitbeelden van mensen in verschillende metamorfoses hadden een sprookjesachtig en meestal, luguber karakter. Via de tekenlessen die ik op het moment volg bij Teunie Bastiaan in Wezep, leerde ik de tekeningen van Vos kennen. Het fascineerde mij direct. Een aparte persoonlijkheid die doet denken aan de jaren ’70 waarin ik zelf opgroeide van puber tot jong volwassene. Peter Vos  zie ik als een hippie, die overal lak aan had. Zijn tekeningen zijn fantastisch en getekend met een scherpzinnige blik.

Een echte aanrader is het boek “Mussenlust”. Een boek wat 150 tekeningen van de mus herbergt, getekend door Peter Vos. Ook zijn er 50 gedichten en bloemlezingen in te vinden die over de mus gaan.

Ik heb zelf vorig jaar met veel plezier een mus getekend met pastelkrijt. Dit is een hele andere mus die Peter op papier zette. Een hele nette mus….

Mijn eigen musje, getekend op een pastelmat met
pastelkrijt

 

 

 

Vanaf zijn vierde jaar is kleine Peter al intensief bezig met tekenen. In 1953 volgde hij de opleiding voor beeldende kunsten in Amsterdam. Het illustreren van boeken loopt als een rode draad door zijn leven, hij leverde zijn tekeningen aan bijna 100 boeken. De vele vrouwen en geliefdes die hij tijdens zijn leven heeft gehad, hebben veel impact gehad op zijn levenswandel .

In Artis heeft Peter Vos echt dieren leren tekenen. In 1959 had hij zijn eerste expositie, waarna er nog velen volgden. Zijn laatste  overzichts-tentoonstelling was in 2010 het jaar waarin hij ook overleed aan kanker.

 

 

 

Hieronder een aantal mussen die Peter tekende..

 

 

Een gek mussenverhaal

Een van de leukste verhaaltjes is het relaas van een huismus die een nest bouwde met sigarettenpeuken. Dat roken niet best is voor je gezondheid, dat weten we allemaal. En wanneer je je brandende peuken laat rondslingeren in huis, dan weet je dat er serieus brandgevaar dreigt. Maar wist je dat brandende peuken die achteloos op straat worden geworpen ook gevaarlijk kunnen zijn? In elk geval wanneer een huismus er een nest mee wil bouwen. In Engeland brandde op een kwade dag een winkel tot de grond toe af. Lange tijd bleef de oorzaak onbekend. Tot het moment dat medewerkers van de verzekering onder het dak vijfendertig peuken vonden. Zij vermoedden dat een mus een nog brandende peuk mee naar het nest onder de pannen had gebracht… Moraal van het verhaal: stop met roken!

 

Mussengedicht

De drie mussen

Bovenin een kale struik,

zitten 3 mussen buik aan buik.

Rechts zit Erik, links zit Hans

en in het midden de vrolijke Frans.

Zo zitten ze met de ogen dicht,

en om hen heen daar sneeuwt het licht.

Ze kruipen dichter bij elkaar,

’t Is koud, daar in de hazelaar.

Hun hartje klopt, wat vriest het toch!

en als ze niet weg zijn, dan zijn ze er nog..

Christian Morgenstern

 

 

Rechtsboven deze blog kun je klikken op mijn pinterestpagina. Het bord ” tekeningen van Peter Vos”

laat nog meer werken van deze tekenaar zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *