Het lijkt heel moeilijk om plooien te tekenen, maar het is een kwestie van goed naar licht en donker kijken. Knijp je ogen tot spleetjes, je ziet dan minder details, maar wel goed de donkere en lichte nuances. Geef in de eerste plaats de vlakken aan en geef ze een tint. De overgangen naar het volgende vlak zijn belangrijk. Vaak wordt er te abrupt getekend. Het donker en licht moet geleidelijk overlopen.
Vindt je het moeilijk om plooien te tekenen of te schilderen, zet dan de foto in kleur om in een zwart/wit foto. Je kunt dan veel beter de grijswaarden zien. Vergroot de foto en je ziet precies waar je het licht en de schaduwen kunt zien.
Plooien zie je niet alleen maar in stoffen maar ook soms in een menselijk gelaat. En wat te denken van een olifantenhuid?
Plooien komen dus overal in voor en het is dus belangrijk deze goed op doek of papier te krijgen. Een goede oefening is om een stuk papier tot een prop te knijpen en deze vervolgens met potlood na te tekenen. Het gaat om het licht en donker.
Plooien schilderen
Ben je van plan om bijvoorbeeld een gekleurd gordijn met plooien na te schilderen? Meng dan van dezelfde kleur ongeveer 5 lichte en donkere tinten. Begin met het schilderen van de lichte vlakken en dan de donkere. Ga nu alles wat er tussen in zit voorzien van een tint. Je kunt op deze manier de kleuren mooi in elkaar over doen lopen.
Geef in een voorbereidende schets de schaduwen, middentonen en lichte tonen aan. Meng de verf niet op het doek maar op je pallet. Zorg dat je genoeg verf gemengd hebt en je vlot kunt door schilderen. Het prettigste is om van donker naar licht te schilderen. Dit is echter geen wet van Meden en Perzen. Even uitproberen wat jij fijn vind.
Stof tekenen
Wanneer je stof met plooiingen gaat tekenen moet je rekening houden met de beweging van de stof. Bij modeltekenen moet je rekening houden hoe de stof over de rondingen van de figuur valt. Je moet heel goed kijken wat er eigenlijk gebeurd wanneer stof gaat plooien. De zachte stof vormt zich naar de ronding die er onder zit. Plooien zijn rond, schaduw en licht lopen langzaam over naar de andere kant van de plooi. Aan de ene zijde van de plooi zie je vaak een geleidelijke overgang en aan de andere zijde een scherpere kleurovergang. Zoals je al hebt kunnen lezen is een paletje met een lichte, midden en schaduwtoon aan te raden.
Een bolling
Wanneer je een bolling in de stof ziet kun je zien dat de kleurovergangen veel zachter zijn. De randen tussen de toonwaarden lopen in elkaar over. De plooi zie je dan als een daadwerkelijke bolling.
Plooien, maar dan op een andere manier
Wanneer je niet echt realistisch wil tekenen of schilderen kun je wel de suggestie van plooien wekken. Hieronder een aantal foto’s waar niet echt precies plooien zijn geschilderd maar waarbij je wel snapt dat de jurk uit plooien bestaat…
Kijk ook eens op pinterest https://nl.pinterest.com/tinekehoepman9/plooien-schilderen/
En ik kwam een superleuke tutorial tegen die op simpele wijze laat zien hoe je plooien kunt tekenen.
https://nl.pinterest.com/pin/404972191494602391/
Oefenen plooien schilderen
Het oefenen van plooien tekenen of schilderen, kun je het beste doen door een effen doek te draperen en deze gaan bestuderen. Je ziet de lichte en donkere verschillen. Pak geen doek waar ruitjes of bloemetjes op zitten want dit leidt enorm af.
Hieronder zie je een superleuk filmpje “Plooien schilderen” van Toon Nagtegaal!
Leuk dat je geïnteresseerd bent in kunst en creatief bezig zijn. Ik ben Greet Bogaard, geboren in 1954 en getrouwd met Jan. Ik werk als auteur voor een tekstbureau en mede daardoor is het idee ontstaan om een website/blog te starten. De combinatie schrijven en kunst maken is helemaal mijn ding! Kunst maken en creatief bezig zijn doe ik bijna elke dag. Ik vind echt àlles leuk om te doen! Van beeldhouwen tot schilderen en tekenen. Maar ook het werken met inkt en pastelkrijt doe ik zeer regelmatig.