Rond penseel

Ben je een echte kunstschilder, dan zal een rond penseel altijd bij je schildersmaterialen behoren. Elk hoekje kan worden geschilderd en je kunt er ook mooie lijnen mee trekken. Geef je wat meer druk op je penseel dan kan je een dikkere lijn creëren. Gebruik je acryl, aquarel of olieverf? Een rond penseel is een echte must have in je schilderskist !

De kwast

Het bovenste deel van het penseel, de kwast, is het belangrijkste onderdeel. De kwast moet de verf vasthouden en op gecontroleerde wijze de verf afgeven op je doek. De haren kunnen afkomstig zijn van een dier. De pels maar ook de staart wordt gebruikt om een kwast te realiseren. Een goed alternatief is de synthetische kwast. Veel goedkoper en geschikt voor iedereen.

De bus 

De bus houdt de haren bij elkaar en verbind deze met de houten steel. Hulzen en bussen worden in verschillende kwaliteit aangetroffen. Koop je een rond penseel met dierlijk haar en een steel van hoogwaardig beukenhout met een kwaliteitsbus/huls die alles op zijn plaats houdt, dan zit daar een kostenplaatje aan. Je hebt dan wel een penseel wat jaren meegaat.

Steel

De steel van een penseel is meestal van hout. Beukenhout is bij uitstek een van de beste houtsoorten voor een penseel.

Drie soorten penselen

Er bestaan eigenlijk een drietal soorten penselen. Plat, de kattentong en het ronde penseel. Een blog over de kattentong kun je vinden op kattentong-penseel. Iedere kunstenaar is er gebaat bij om deze penselen aan te schaffen.

Het ronde penseel

Waarschijnlijk zal je een rond penseel het meest gebruiken om mee te schilderen. Kies je voor een stug penseel dan kun je gemakkelijker dik schilderen. De verfstreek is goed te zien. Met zachte, soepele haren kun je een mooie, vloeiende laag schilderen. Het is de bedoeling dat de haren van een penseel de juiste vorm houden, flexibel kunnen uitwaaieren en het water moet gecontroleerd uit de penseel vloeien.

Een rond penseel met natuurlijk haar is prima om te gebruiken voor olieverf, aquarel en tempera. Acryl schilderen is meer gebaat bij een penseel met synthetisch haar. Ga je met een natuurlijke kwast schilderen met acrylverf, dan kunnen bepaalde bestanddelen het haar aantasten

De opbouw van een schilderij in olieverf of acryl, kan het beste met een rond penseel worden opgezet. Alle hoeken kunnen worden meegenomen.

Kwaliteitspenselen

Kwaliteitspenselen zullen niet snel kwasthaar verliezen en ook niet snel slijten. De haren moeten mooi in een punt lopen. Ronde penselen met naadloze, roestvrij stalen bussen hebben de grootste kwaliteit. Een roestvrije bus zal niet snel oxyderen en de kwastharen beter vasthouden. De kwastharen blijven in de juiste vorm en worden soms met een middeltje behandeld waarmee de punt kunstmatig een punt laat zien. Pas na het uitspoelen van de kwast zie je of je een kwaliteitsproduct hebt aangeschaft.

Voorbeeld van een rond kwaliteitspenseel

Panart Aquarel Synthetisch Fijn Haar Penseel Serie 1181 is mooi voorbeeld van ronde penselen die speciaal zijn ontworpen voor aquarelschilderen. De punt van dit nagebootste eekhoornhaarpenseel zorgt er voor dat er zeer gedetailleerd gewerkt kan worden.

Klik voor meer informatie over andere penselen op onderstaande links;

oosterse-penselen/

aquarelpenselen/

waaierpenselen/

sleperpenseel/

kattentong-penseel/

de-brede-kwast-of-spalter/

https://zelfkunstmaken.nl/platte-flat-penselen/

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *