Een schets is eigenlijk een tekening die niet is uitgewerkt. Schetsen, gemakkelijk stap voor stap, is een manier om even snel iets duidelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld een landschapje zijn wat je tijdens een wandeling tegenkomt, of een portret. Het is eigenlijk een kladje waar je later een uitgewerkte tekening of schilderij van kunt maken.
Een schets is een studie van een object. Een hulptekening die je gebruikt om later een schilderij mee te realiseren. Schetsen van bekende kunstenaars zijn soms enorm veel geld waard. De schetsen van Rembrandt laten bijvoorbeeld zien, waar de kunstenaar op dat moment mee bezig was.


Michellangelo maakte anatomische schetsen om de juiste ligging van spieren vast te leggen. Later werkte hij deze schetsen uit en de meeste mensen kennen vast wel zijn wereldberoemde studies.
Leonardo da Vinci gebruikte zijn schetsen om ideeën te visualiseren en te ordenen.
Basisschetsen
Het maken van een schets is dus al eeuwen oud. Iemand die veel tekent, schetst in grote lijnen het onderwerp om daarna over te gaan tot het “echte werk”. Een mooie tekening maken is meestal het einddoel. Een schets maken is eigenlijk belangrijker. Het is meer doorslaggevender dan een mooie tekening maken.
Het is fijn om het schetsen in de vingers te krijgen, omdat je daarna beter een goede tekening kunt maken. Schetsen, gemakkelijk stap voor stap kan jou hierbij helpen.
Wanneer je goed kunt schetsen heb je minder last van tekenstress. Ook kun je veel vrijer werken en gemakkelijker opnieuw beginnen. Oefening baart letterlijk kunst en je schets kan de basis zijn voor het definitieve werk.
Tips om goed te leren schetsen
- Probeer ook vreemde ideeën, die in je hoofd opkomen, te gebruiken om te schetsen. Denk nooit dat het stom is of dat het niet gaat lukken. Gekke combinaties kunnen juist inspirerend werken.
- Niet druk maken over de kwaliteit van je schets. Het is juist belangrijk om het onderwerp helemaal onder de loep te nemen en te ervaren dat je plotseling ineens het onderwerp voor je ziet.
- Losse en dunne lijnen zijn belangrijk. Je kunt deze gemakkelijker uitgummen wanneer het gummoment daar is. Druk dus niet hard op je potlood.
- Een schets wordt altijd snel gemaakt. Soms heb je een bepaald idee in je hoofd wat je toch niet zo goed op het papier krijgt. Je kunt dan snel opnieuw beginnen.

Mijn schetsmanier
Ik ben een persoon wat niet zomaar een schetsje uit het hoofd kan maken. Ik heb altijd een voorbeeldje nodig. Dat is op zich niet erg. Ik houd me aan de hoofdlijnen en maak er soms gewoon iets anders van dan mijn voorbeeld aangeeft. Het is ook belangrijk om te letten op de restruimtes. Dat zit zo! Je hebt een referentieplaatje op een vierkant stuk papier. Het is dan makkelijk om ook je tekening op een vierkant velletje te maken. Goed kijken hoeveel ruimte er naast de afbeelding te zien is. Probeer die ruimtes ook op je tekenpapier aan te houden.

Iedereen kan leren tekenen
Tekentalent kan natuurlijk aangeboren zijn, maar iedereen kan leren tekenen. Het is een kwestie van goed leren kijken en geduld oefenen. Schetsen is een belangrijk deel van het leren tekenen.
Heb je in feite nog nooit getekend begin dan eerst is met het tekenen van rechte en kromme lijnen. Maak cirkels en vierkanten en maak je handspieren lekker los. Het gevoel voor je potlood komt nu vanzelf. Zet je hoofd even uit en warm jezelf hier een minuut of tien mee op. Pak dan daadwerkelijk je schetsboek of het papier waar je op wil schetsen. Probeer altijd je potlood losjes vast te houden!
Atelier Nimart
Online kwam ik een leuke website tegen waar je zeker een keer naar moet kijken wanneer je meer over schetsen wil weten. Klik op de volgende link!
Hieronder nog een leuk filmpje van Toon Nagtegaal over schetsen.
BEDANKT TOON NAGTEGAAL
Een schets is eigenlijk een tekening die niet is uitgewerkt. Het is een manier om even snel iets duidelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld een landschapje zijn wat je tijdens een wandeling tegenkomt, of een portret. Een schets kan later worden uitgewerkt tot een schilderij of de uiteindelijke tekening. Het is belangrijk om tijdens het schetsen te letten op de restruimtes. Dat zit zo! Je hebt bijvoorbeeld een referentieplaatje op een vierkant stuk papier. Het is dan makkelijk om ook je tekening op een vierkant velletje te maken. Goed kijken hoeveel ruimte er naast je voorbeeld te zien is. Probeer die ruimtes ook op je tekenpapier aan te houden. Iedereen kan het leren. Juist door een beetje lichtjes te schetsen leer je hoe iets in elkaar steekt. Veelgestelde vragen
Wat is schetsen?
Wat kun je doen met een schets?
Wat betekenen de restruimtes tijdens het schetsen van je tekeneing?
Kan iedereen leren schetsen?

Leuk dat je geïnteresseerd bent in kunst en creatief bezig zijn. Ik ben Greet Bogaard, geboren in 1954 en getrouwd met Jan. Ik werk als auteur voor een tekstbureau en mede daardoor is het idee ontstaan om een website/blog te starten. De combinatie schrijven en kunst maken is helemaal mijn ding! Kunst maken en creatief bezig zijn doe ik bijna elke dag. Ik vind echt àlles leuk om te doen! Van beeldhouwen tot schilderen en tekenen. Maar ook het werken met inkt en pastelkrijt doe ik zeer regelmatig.