Schilderen met gouache

Een schilderij wat met een dekkende waterverf is gemaakt, is een GOUACHE! De ondergrond is niet meer zichtbaar tot tegenstelling dat van een aquarel. Gouache wordt ook wel plakkaatverf genoemd. Dit medium is geweldig te verwerken op een ondergrond van papier. Gouache spreek je uit als gwash…

Deze plakkaatverf heeft wel een aantal overeenkomsten met aquarel, maar is toch weer een ander soort medium met andere soorten van technieken. Gouache is een waterverf die wordt gemengd met  witte verf en Arabische gom.  Deze verf is verkrijgbaar in poedervorm, tubes en napjes. Meestal wordt de gouache gemengd met zink- of titiaanwit. Dit zorgt voor de dekkende werking. Vroeger bestond het wit uit kalk, vermengd met Arabische gom. Vanaf het midden van de negentiende eeuw werd het kalkwit vervangen door zink- of titiaanwit. Het  kenmerk van een Gouache schildering is de onzichtbare ondergrond. Deze verfsoort ligt een beetje in het midden van acryl- en aquarelverf. Het schilderen met gouache, is al van af de 16e eeuw bekend. Dit medium geeft aan een afbeelding een enig sinds matte uitstraling. Deze doet denken aan fresco’s die je veel in kerken ziet. Het uiteindelijke resultaat geeft een grote mate van helderheid aan de afbeelding.

Het gebruik van Gouache

Door het mengen met een klein beetje water krijgt gouache de fijne, vloeibare structuur die je nodig hebt om goed te kunnen schilderen. Gouache droogt snel. Voeg je veel water aan gouache toe dan wordt de verf lichter en transparanter. Pas op dat je niet te veel water toevoegt, je hebt dan geen controle meer over de verf.

 

Laag op laag

Het schilderen met dit medium werkt het beste door in laagjes over elkaar te schilderen. Eerst de wat dunnere lagen en daarna de vollere laagjes. Zo bouw je het schilderij goed op.

Droogtijd

Gouache droogt binnen een paar minuten. Je kunt dus snel een nieuwe laag verf aanbrengen. De verf die je op je pallet hebt zal ook snel opdrogen. Dat is op zich niet erg. Gewoon wat water toevoegen.

De kleuren drogen iets donkerder op, dat kan een nadeel zijn. Probeer hier rekening mee te houden door wat extra van de kleur bij te mengen.

Blenden

Mengen van de verschillende kleuren kunnen gemakkelijk worden gemengd op het palet. Het is wat lastiger om dit op papier te blenden. Schilder de kleuren naast elkaar en meng dan snel. Mengen op papier kan ook door verschillende tinten over elkaar heen te schilderen. Let er wel op dat wanneer de onderste laag droog is, het mengen bijna niet meer gaat.

Pigment

De gouacheverf bevat heel, veel pigment. Droogt iets lichter of donkerder op dan de originele, natte verf laat zien. Daarom is het mengen in de juiste kleur een moeilijke klus. Heb je eenmaal de juiste kleur, zorg er dan voor dat je niet nóg een keer hoeft te mengen. Er ontstaat dan altijd kleurverschil.

Gouacheverf zo direct uit de tube hecht bijzonder goed. Ga je deze verf vermengen met water dan lijkt het meer op waterverf.

Dit medium hecht zich het beste op papier. Zware, zuurvrije en houtvrije papiersoorten zijn bijzonder geschikt als ondergrond voor deze verfsoort. Het papier moet absorberen en mag niet glad zijn. Aquarelpapier leent zich prima om een gouache afbeelding op te maken.

Tips!

Penselen

Het schilderen van een gouache kan met dezelfde penselen als bij aquarelverf. Dit is een rond of plat penseel. Het beste penseel om te gebruiken is een penseel van marterhaar. Het gebruik van een zacht penseel zorgt er voor dat de verf streeploos opdroogt. Kijk voor veel informatie over penselen op Penselen.nl.

Papier

Zware papiersoorten die ook worden gebruikt voor aquarelverf zijn het allerbeste. Maar je kunt met gouache ook aan de gang op ander stevig papier of een schildersdoek, mits deze is voorbehandeld met gesso.

Instagram

Kijk ook eens op het instagramaccount van Hermina Utami. Zij is een geweldige Gouache schilderes!

Wat is de beste gouache

Het merk Talens heeft een prima studiekwaliteit Gouache. Het allerbeste is de Designer’ Gouache van Winsor & Newton

 Bewaren

Heb je na het schilderen met gouache nog wat over op je palet? Gooi dit niet direct weg! De droge gouache kan weer geactiveerd worden door er water doorheen te roeren. Dek het palet af met een stukje aluminiumfolie.

Met dank aan mijn bronnen:

Busch en van der Worp (filmpje tips en tricks)

Crea Chick (landschapschilderen)

Hermina Utami (instagram)

Gouache voor beginners (https://nicolecicak.com/)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *