Schilderen met gouache

Een schilderij wat met een dekkende waterverf is gemaakt, is een GOUACHE! De ondergrond is niet meer zichtbaar tot tegenstelling met een aquarel. Gouache wordt ook wel plakkaatverf genoemd. Dit medium is geweldig te verwerken op een ondergrond van papier.

Deze plakkaatverf heeft wel een aantal overeenkomsten met aquarel, maar is toch weer een ander soort medium met andere soorten van technieken. Gouache is een waterverf die wordt gemengd met  witte verf en Arabische gom.  Deze verf is verkrijgbaar in poedervorm, tubes en napjes. Meestal wordt de gouache gemengd met zink- of titiaanwit. Dit zorgt voor de dekkende werking. Vroeger bestond het wit uit kalk, vermengd met Arabische gom. Vanaf het midden van de negentiende eeuw werd het kalkwit vervangen door zink- of titiaanwit. Het  kenmerk van een Gouache schildering is de onzichtbare ondergrond. Deze verfsoort ligt een beetje in het midden van acryl- en aquarelverf.

Het schilderen met gouache, is al van af de 16e eeuw bekend. Dit medium geeft aan een afbeelding een enig sinds matte uitstraling. Deze doet denken aan de fresco’s die je veel in kerken ziet. Het uiteindelijke resultaat geeft een grote mate van helderheid aan de afbeelding.

 

De gouacheverf bevat heel, veel pigment. Droogt iets lichter op dan de originele, natte verf laat zien. Daarom is het mengen in de juiste kleur een moeilijke klus. Heb je eenmaal de juiste kleur, zorg er dan voor dat je niet nóg een keer hoeft te mengen. Er ontstaat dan altijd kleurverschil.

Gouacheverf zo direct uit de tube hecht bijzonder goed. Ga je deze verf vermengen met water dan lijkt het meer op waterverf.

Dit medium hecht zich het beste op papier. Zware, zuurvrije en houtvrije papiersoorten zijn bijzonder geschikt als ondergrond voor deze verfsoort. Het papier moet absorberen en mag niet glad zijn. Aquarelpapier leent zich prima om een gouache afbeelding op te maken.

 

Vindt meer voorbeelden en filmpjes over het schilderen met GOUACHE op de website  https://www.boelterdesignco.com/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *