Schildersdoeken

 

Er is tegenwoordig een enorm aanbod aan schildersdoeken. Wanneer je net begint met schilderen zal je niet de duurste doeken kopen. Je begint met het eerste  doek wat je goedkoop kunt aanschaffen. Dit zal dus ongetwijfeld bij een groot winkelbedrijf vandaan komen, zoals bijvoorbeeld de “Action”. Best leuk om het hier eens op uit te proberen. Maar naarmate je meer zal gaan schilderen bemerk je dat deze doeken kunnen kromtrekken of dat het doek gaat lubberen. Je kunt er echter ook geluk mee hebben….maar over het algemeen zijn de wat duurdere doeken vele malen beter.

download-2

Linnen of katoen?

Wanneer je voor het eerst een wat duurder doek wilt gaan beschilderen kies dan voor katoen. Er zijn verschillende maten in katoenen doeken. Hoe groter het doek hoe duurder.

Reeves

Reeves is een bekend merk in de kunstenaarswereld. Deze kwalitatief goede doeken zijn vriendelijk  geprijsd en de kwaliteit is prima. Geschikt voor alle soorten verf. De gewone doeken zijn in 17 maten te krijgen en voorzien van spierlatten met een kruis of tussenlat aan de achterzijde. Wanneer je per doos koopt scheelt dit uiteraard in de prijs. Voor een 3D doek van 60 x 80 cm (is niet te groot maar ook niet te klein) betaal je al snel voor een goede kwaliteit 20 euro. De zijkanten van de Reeves 3-D doek zijn 4 cm breed. 

3-D doeken

Een 3-D doek heeft bredere zijkanten. Deze zijn zo’n 3 tot 5 cm. Het is de bedoeling dat je deze zijkanten ook meeschilderd. Voor dit soort doeken heb je geen lijst nodig. Ze staan zo al mooi tegen de wand.

ernas-flowers-70x100cm-acryl-op-doek-op-3d-doek

Linnen doeken

Het mooiste resultaat met je schilderwerk krijg je op een linnen doek. Deze zijn echter wel wat prijziger dan de katoenen soorten. Het resultaat is wel vele malen mooier dan op een katoenen doek. Linnen zuigt de verf niet op en is dikker van struktuur. Je schilderij zal veel langer mee gaan en wanneer je voor iemand een mooi schilderij in opdracht gaat maken, dan is een linnen doek helemaal prima! Een aantal  merken die linnen doeken in het assortiment hebben zijn;

 • Rico
 • Talens
 • Museo

Talens linnen schilderdoek

Talens heeft een uitgebreide serie Vlaams linnen doeken in 32 maten. De kleinste maat is 20 x 20 cm en kost 8,25 euro. Misschien een leuke maat om eens mee te beginnen en te voelen hoe het is om op linnen te schilderen. De grootste maat is 100 x 160 cm. Deze forse doeken kun je per 2 kopen voor ruim 250,00 euro. Dit is vooral wanneer je grote schilderwerken maakt aanzienlijk goedkoper dan dat je per stuk gaat aanschaffen.

Rico canvasboard

Van het merk Rico kun je een bespannen canvasboard kopen vanaf 5 x 5 cm. Dit kost je nog geen euro. Het canvasboard is met naturel linnen bespannen en de grootste maat van Rico is 20 x 20 cm.

Museo

Museo is een scherp geprijsd merk. Zij zijn gespecialiseerd in portret linnendoeken. Het is universeel doek in drie lagen geprepareerd. 100% Flanders linnen. Leverbaar in 4 maten en zeer geschikt om portretten op te schilderen.

Andere vormen

Schildersdoeken zijn niet alleen verkrijgbaar in de vierkante of rechthoekige vorm. Er zijn allerlei vormen te bedenken. Grote langwerpige doeken maar ook driehoekdoekjes en in de vorm van een hart of rondje. Voor allerlei soorten schilderwerkjes is wel een doek te vinden….

image-1 image-2 image..

2 thoughts on “Schildersdoeken

 1. Harmke zegt:

  Hoi Greet.
  Wat een ontzettend leuke website.
  Heb alles beken en het ziet er heel mooi uit.
  Knap hoor. Ik hoop dat je veel succes heb met je site en vele reactiecs krijgt.
  Groetjes Harmke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *