Schildersezel

De schildersezel

klein schildersezeltje

 

Een schildersezel is een product wat je nodig hebt om op een gemakkelijke manier een schildersdoek te beschilderen. De schildersezel is eigenlijk een standaard, waar je een doek op kunt zetten. Een fijn hulpmiddel wat je echt nodig hebt. Wanneer je net bent begonnen met schilderen, is het nog niet zo aan de orde om een dure ezel aan te schaffen. Bij de Action koop je al snel een klein schildersezeltje voor nog geen 10 euro. Ga je echter meer en meer met doek en verf aan de gang, dan is de schildersezel voor de wat grotere schildersdoeken onontbeerlijk.

 

De meeste ezels kun je afstellen op de juiste hoogte, zodat je recht voor je doek kunt staan. Schildersezels zijn in vele formaten, materialen en vormen te koop. Laat je in ieder geval goed voorlichten, vooral wanneer je een wat professioneler exemplaar gaat kopen.

 

 

Schildersezel aanschaffen

Zoals eerder besproken is het voor de beginnend kunstenaar verstandig om een tafelezel of tafelkistezel aan te schaffen. De tafelezel is goedkoop en geschikt voor de wat kleinere schilderijtjes. Gemakkelijk op de eettafel te plaatsen. Verkrijgbaar in een H-model (zie foto van het kleine schildersezeltje).

De tafelezel is ook te koop als driepootmodel.

De verstelbare houten lessenaar is super makkelijk voor het beschilderen van een klein doekje of voor het maken van een tekening.

Tafelkistezel met ruimte voor schildersmaterialen. Kan tevens een doek op worden geplaatst.

 

 

 

Verstelbaar houten werkblad. Ideaal voor tekenaars, kalligraferen en icoon schildereren. Ook geschikt als kleine tafelezel
Voordeel van een driepootezel is het gemakkelijk instellen van de hoek

Soorten schildersezels

 

De atelierezel

 

 

De atelierezel is een schildersezel die je binnenshuis gebruikt. Hier vallen natuurlijk ook bovenstaande kleine ezeltjes onder. Een professionele schildersezel

is bijvoorbeeld de Talens schildersezel die betaalbaar en goed is. Een stabiel exemplaar, wat is vervaardigt van geolied beukenhout. Gemakkelijk inklapbaar en voor grote doeken ideaal. Maar kan ook prima voor de wat kleinere doeken worden gebruikt. Ik heb zelf een Talens schildersezel waar ik  de rest van mijn leven

plezier van zal hebben. Met de knoppen aan de zijkant kun je een prettig werkende hoek creëren. Een stevige, robuuste schildersezel die na het schilderen gemakkelijk is in te klappen.

De Veldezel

Werken in de vrije natuur is natuurlijk het mooiste wat er is. Schilder je graag in de buitenlucht, dan is het verstandig om een functionele veldezel aan te schaffen. Deze is voorzien van een kist met lades waar je al je schildersspullen in kwijt kunt. Er zijn echter ook goedkopere exemplaren, die in de vorm van een driepoot gemakkelijk inklapbaar zijn.

Veldezel met kist, al je schildersspullen bij de hand
Veldezel zonder schilderskist, licht in gewicht, gemakkelijk mee te nemen.
De veldezel is ook verkrijgbaar in een aluminium variant. Door dit materiaal, zeer licht in gewicht.

 

 

Zelf maken

Een schildersezel aanschaffen heeft ook zeker  met je budget te maken. Misschien is het mogelijk om zelf een schildersezel te realiseren en op een goedkopere manier toch professioneel te kunnen schilderen.

Wat heb je nodig

  • Vier balken
  • Vier planken
  • Scharnieren
  • Schroeven
  • Klemstuk
  • Schroevendraaier
  • En een handzaag

 

Hieronder een filmpje hoe je opeen simpele manier zelf een schildersezel kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *