Tekenen in stappen

 

Tekenen

Veel van mijn kennissen en vrienden denken dat ze het niet kunnen. Tekenen! Het is echter te leren. Eigenlijk is tekenen een kunstje, wat je met een beetje doorzettingsvermogen en geduld,  tot een fijne hobby kunt maken. Tekenen is ontzettend leuk en een heerlijk tijdverdrijf. Tot op hoge leeftijd kan worden getekend en geschilderd. Er is maar één ding belangrijk en dat is kijken, kijken en nog is kijken. Het bestuderen van een afbeelding, geven je de nodige handvatten om een mooie tekening te realiseren. Begin er gewoon aan en bekijk de onderstaande illustraties. Stap voor stap leren tekenen, geeft jou de juiste inspiratie om een leuke hobby te laten uitgroeien tot een dagelijkse bezigheid. Ben je eenmaal besmet met het tekenvirus, dan laat het je niet meer los

 

Iedereen kan leren tekenen

Het is echt waar! Iedereen kan leren tekenen. In elk onderwerp wat je op een afbeelding waarneemt, zijn herkenbare vormen te zien. Cirkels, piramides of een vierkante vorm, zijn de basis van het tekenen.

 

Je begint met simpele ronde vormen. En met een beetje goed kijken creëer je een olifantje
Maak van de twee een zwaan

Op een simpele manier een auto tekenen

 

 

 

Bovenstaande afbeeldingen zijn gemakkelijk te doen. Misschien een keer leuk om samen met je kind te proberen?

Nog meer voorbeelden kun je vinden op mijn pinterestpagina  “Simpele tekenvoorbeelden”

 

 

 

De basis

Basistekenen is het eerste waar je mee begint. Van een cirkel of vierkant een dier of ander voorwerp tekenen.  Om écht te leren tekenen is het meest praktische, het volgen van een tekencursus. Online en in je omgeving zijn vele cursussen te vinden die jou de kneepjes van het vak kunnen leren. Ikzelf volg elk jaar een groot aantal lessen waar ik na jaren nog steeds van alles opsteek. Ga eens kijken in je omgeving of op internet en ga jezelf ontwikkelen op tekengebied. Je zult er heel veel plezier aan beleven!

 

Wanneer je al wat verder bent met afbeeldingen op papier te zetten of je wilt meer, dan kun je  beginnen om op de juiste manier wat moeilijkere onderwerpen te schetsen. Handen, ogen en kledingstukken zijn geliefde onderwerpen.

Hand met beker
Spiderman

 

 

 

 

Tips om te helpen

  1. Probeer elke dag te tekenen. Het is een kwestie van oefenen. Verbeter je tekeningen en langzamerhand zullen ze een hoger niveau bereiken.
  2. Zorg dat je altijd een schetsboekje bij je hebt. Een landschap, mensen, dieren en gebouwen, kunnen op deze manier door jou worden bestudeerd en geoefend. Door steeds iets anders te tekenen zul je er  achter komen, wat jou het beste ligt. Mensen en/of portretten tekenen is anders dan een gebouw schetsen.
  3. Potloden zijn er in een aantal hardheden. Een H potlood is een hard potlood waar dunne fijne lijntjes mee worden gemaakt. Het B potlood is zacht. Een 10 B potlood is de zachtste variant. Koop een mooie set tekenpotloden in verschillende gradaties. Ga experimenteren!.
    Verkreukel een stuk papier en probeer deze zo goed mogelijk na te tekenen. Zo’n prop zit vol met schaduwen en lijntjes.
  4. Bij een zacht B potlood kun je ook je vingers gebruiken om schaduwen uit te wrijven. Gum, teken en gum weer, wanneer je niet tevreden bent.
  5. Natekenen van plaatjes is prima maar ga deze nóóit overtrekken. Dan leer je nooit om echt te tekenen! Oefen door bekende schilders als Rembrandt na te tekenen.

5.Bestudeer je onderwerpen. Wil je bijvoorbeeld een paard tekenen, ga dan op onderzoek uit hoe een paard er daadwerkelijk uitziet. Anatomie is heel belangrijk in     deze. Denk je dat je meer van het modellen tekenen gaat worden in de toekomst? Koop dan een houten ledenpopje. Studie is belangrijk.

Volg een cursus tekenen

Een cursus tekenen is nog het beste wat je kunt doen. Wil intuïtief gaan tekenen, dan zijn er online vele mogelijkheden. Realistisch tekenen (tekenen, precies zoals het is) kan op een cursus prima worden aangeleerd. Het is leuk om verschillende hulpmiddelen te leren kennen zoals, kleurpotlood, pastelkrijt of houtskool. Tot slot hieronder nog een lief filmpje van Lineke Lijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *