Tekenen uit de losse pols

Sinds kort ben ik lid van de Tekenclub.nl en kwam een interessante blog van Toon Nagtegaal tegen. Ik heb gevraagd aan de Tekenclub of ik deze blog mocht plaatsen op mijn website. Ik heb het blog niet exact overgenomen maar er mijn eigen interpretatie er aan gegeven.

Door veel te oefenen is het voor de meeste mensen haalbaar om een tekening uit de losse pols te realiseren. Er zijn een aantal bruikbare tips die kunnen helpen om op een bedachtzame manier met de juiste aanknopingspunten aan de slag te gaan.

Het opbouwen van een tekening

De ervaren tekenaars onder ons beginnen over het algemeen met een schets. Dit is om houvast te krijgen. Schetsen is een manier om te proberen een onderwerp op papier te krijgen. Aanknopingspunten komen op deze manier vanzelf. Op zeker moment heb je de schets zodanig opgebouwd dat je met donker en licht aan de gang kan en eventueel kleuren kunt gaan aanbrengen. De compositie moet goed zijn en de verhoudingen moeten kloppen. Misschien vindt jij het prettig om een zo gedetailleerd mogelijke schets neer te zetten. Anderen zijn al tevreden met een globale schets voordat ze de tekening gaan uitwerken…

Globaal geschetst

Interessante onderwerpen om na te tekenen

Zoek een onderwerp in je omgeving om na te tekenen. Kijk eens rond in je tuin of huiskamer. Misschien heb je wel een huisdier waar je wat mee kan. Elk onderwerp is prima. Tekenen is ook vooral meters maken. Hoe meer je tekent hoe sneller je alles onder de knie krijgt. Elk onderwerp is leerzaam. Of je nu een stoel natekent of je hond of kat.

Tekenmaterialen

Vooral wanneer je net begint met tekenen zijn alle materialen goed. Een ballpoint of gewoon een HB potlood kun je al prima mee uit de voeten. Zoeken naar de juiste materialen is van latere zorg.

Schoenen schetsen

Schetsen uit je omgeving

De schetsjes die je maakt zijn leuk om te bewaren. Zet er een datum op en waar je deze hebt getekend. Het is zinvol om altijd een schetsboekje of schriftje in je tas te hebben. Soms zie je tijdens een wandeling een mooie bomenpartij of stadgezicht. Hoe leuk is het dit direct op papier vast te leggen.

De juiste hoek

Plak je tekenpapier op een plank of schaf jezelf een tekenplankje aan wat je in verschillende standen kunt zetten. Je kunt op deze manier over je werk naar het onderwerp kijken. Een tekening plat neerleggen zorgt voor vertekening omdat je er te veel op neerkijkt.

 

Je onderwerp

Het is uiteindelijk de bedoeling dat je meer naar je onderwerp kijkt dan naar je papier. Je arm zal steeds gemakkelijker je oogbewegingen gaan volgen. Hoe meer je tekent hoe simpeler dit wordt. Je kijkt hoofdzakelijk op je papier om te controleren.

Nog niet direct op details gaan letten

Ga niet direct op details letten, maar ga eerst op zoek naar de grote vormen. Alles moet op de goede plek staan. Een mooi getekend oog valt geheel in het niet wanneer deze niet op de juist plek is gemarkeerd.  Basisvormen zijn in deze erg belangrijk.

De basisvormen

De cilinder, kubus, kegel, piramide en de bol zijn de basisvormen. Met deze vormen kan je een  schets beginnen.

 

Cilinders

Op de bovenstaande foto zie je een vaas en beker. Beiden cilindervormig

Kegelvorm

Bolvorm

Kubusvorm

Piramide

Wil je meer over de basisvormen weten, bezoek dan de website https://tekenclub.nl . Lineke Lijn schreef een blog over de basisvormen. Wordt voor een maandje lid voor slechts 1 euro en kijk rond of deze club wat voor jou is!

 

Verder met je tekening!

Wanneer je de vormen goed hebt geschetst en alles staat op de juiste plek, dan kun je gaan bijschaven. Bouw je globale schets helemaal uit tot de specifieke tekening. Niet gaan priegelen maar je potlood losjes vast houden.

Details zijn van latere zorg.

Aanknopingspunten

Het is gemakkelijker wanneer je handige aanknopingspunten hebt. Bepaal hoogte en maximale breedte van het object op je papier. Schat in hoe hoog en breed je object is. Natuurlijk kan het niet zo zijn dat alles direct klopt. Met het globale schetsen kom je er vaak wel achter. Elk onderwerp is natuurlijk anders. Of je nu een paar schoenen tekent of een hond.

Denkbeeldige hulplijnen zijn van belang. Beetje aanrommelen is niet erg. Op een zeker moment zie je vanzelf de kloppende aanknopingspunten.

Gebruik gewoon verticale en horizontale hulplijnen die je markeert op je referentiefoto. Kijk goed wat er links en rechts van deze lijnen te zien is.

Dankzij de verticale en horizontale hulplijnen kan ik makkelijk zien wat er aan beide zijden van de hulplijnen te zien is. Toch is de tekening niet helemaal gelijk aan de foto. Is niet erg…

Restvormen en negatieve ruimte

De ruimte die je naast je object ziet kun je ook als een vorm beschouwen. Dit is de restvorm of negatieve ruimte. Restvormen zijn bijvoorbeeld bij mijn poes Sprokkel de zijkanten naast de kop. In dit geval was dat gras. Heb ik niet getekend omdat ik de poes het belangrijkste vond. Soms kunnen restvormen belangrijker zijn dan het onderwerp van de tekening.

Lijnen overnemen

Soms lopen lijnen erg schuin op je referentiefoto. Wanneer je je potlood langs zo’n schuine lijn houdt en je het potlood in deze stand naar je papier beweegt kun je de lijn gemakkelijk overnemen

Proportie en verhouding

Het is belangrijk om de ene vorm ten opzichte van de andere te vergelijken. Hoe groot is het ene object ten opzichte van het andere, hoe ver steekt het ene object uit boven het andere. Ook is belangrijk hoeveel keer een bepaald object past in het andere.

Deel je een object in twee gedeeltes dan kunnen weer andere dingen afgeleid worden.

Afstand nemen

Stop regelmatig met tekenen en kijk van een afstandje naar je werk. Soms helpt het om even iets anders te gaan doen en alles na een poosje weer op te pakken.

Ook is het maken van een foto een goede graadmeter. Bepaalde punten vallen extra op.

Zet je tekening is op zijn kop en ook je voorbeeldfoto. Probeer dan te tekenen wat je ziet. Je denkt dan minder aan het onderwerp waar je mee bezig bent maar gaat meer kijken naar schaduwen etc.

Oefenen

Het is belangrijk om steeds weer te oefenen in het schetsen. Probeer in 7 minuten een redelijke schets te maken. De verhoudingen moeten in ieder geval kloppende zijn. Stop na 7 minuten en schets nog een keer hetzelfde object. Je zult zien dat je steeds sneller en gedetailleerder gaat werken. Je wordt steeds handiger in het vinden van aanknopingspunten.

Stap voor stap

Je kunt niet van de ene op de andere dag een perfecte schets maken. Het is een kwestie van oefenen, herhalen, fouten maken en verbeteren. Soms lukt het prima maar er zijn ook periodes dat het helemaal niet gaat. Je blijft groeien. De beste kunstenaars maken nog fouten. Het blijft altijd een kwestie van leren, nieuwe ideeën opdoen en het krijgen van nieuwe inzichten.

 

 

Deze blog heb ik geschreven met als bron een blog van Toon Nagtegaal. Bedankt Toon voor je verhelderende uiteenzetting!

 

Kijk voor heel veel schetsideeën op mijn pinterest pagina https://nl.pinterest.com/greetbogaard/schetsidee%C3%ABn/

 

Lees ook mijn andere blog’s over tekenen;

https://zelfkunstmaken.nl/inspiratie-tips-tekenen-en-schilderen/

https://zelfkunstmaken.nl/leren-tekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-is-gezond/

https://zelfkunstmaken.nl/mensen-tekenen-modeltekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/leuke-dingen-om-te-tekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-in-stappen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *