Tips om beter te leren tekenen

Tips om beter te leren tekenen

Bijna iedereen die een beetje affiniteit heeft met tekenen wil graag goed leren tekenen. Hieronder vindt je een aantal simpele tips die het tekenen leuker en gemakkelijker maken. Zoals ik in mijn andere blogs al wel vertelde…Iedereen kan leren tekenen”! Het is een kwestie van oefenen en vooral heel goed kijken naar je voorbeeld. Dit kan een foto maar ook een echt model of onderwerp in huis of tuin zijn.

De tekenclub.nl is een online club die voor de beginnend tekenaar een prima website is om te leren. Kijk verder op deze website en doe er je voordeel mee!

Gebruik goed papier!

Wanneer je begint met tekenen, denk je dat elk soort papier geschikt is. Velen denken dat printerpapier doelmatig genoeg is. Gebruik dit echter niet! Het is dun, lijnen kun je slecht uitgummen en het kreukt erg snel. Tips om beter te leren tekenen raad aan dat het wat dikkere papier altijd beter is. Ben je al wat verder met je tekenkunsten schaf jezelf dan papier aan wat ietsje dikker is. 120 Grams tekenpapier is prima.

Tips om beter te leren tekenen met Ami tekenpapier

Ami tekenpapier is niet duur, geschikt om te schetsen met potlood, maar kan ook gebruikt worden om een houtskool- of pastelkrijttekening op te maken. Het is prima papier om op te oefenen en te experimenteren. Zo verspil je nooit duur papier. Ami-papier is gerecycled en kan eventueel ook als zijdepapier worden gebruikt. Het is wel dun maar toch geschikt voor de beginner. Wil je een tekening maken die je serieus wil gaan inlijsten, maak dan je schetsen op Ami papier en de uiteindelijke afbeelding op het dikkere, duurdere papier.

Druk uitoefenen

Tijdens het oefenen met je tekenpotlood kun je verschillende soorten druk uitoefenen op het papier. Experimenteer hiermee. Met een lichte druk krijg je dunne, lichte lijnen. Het schetsen van een onderwerp gaat altijd gepaard met heel veel lijntjes. Opeens heb je de juiste druk en lijn te pakken en kun je de overbodige lijnen uitgummen. Wanneer je tevéél druk uitoefent, krijg je dikke, harde lijnen. Veel lastiger om uit te gummen. Ga dus soepeltjes en met lichte druk aan het werk. Houdt je potlood zoveel mogelijk aan het uiteinde vast. Zo zal je niet zo snel veel druk uitoefenen.

Onderwerpen

Hou je van dieren? Ga dan geen gebouwen tekenen. Je kan het beste onderwerpen tekenen die je leuk vind. Onderwerpen die jou meer liggen zullen gemakkelijk te tekenen zijn. Heb je bijvoorbeeld helemaal niks met een vergezicht, dan is dit vaak moeilijker af te beelden.

Referentiemateraal

Het is belangrijk om referentiemateriaal te gebruiken wanneer je een tekening maakt. Soms denk je dat je gemakkelijk een poes uit je hoofd kunt tekenen. Dit is echter niet waar. Je hebt echt een voorbeeld nodig. Dit kunnen foto’s of videobeelden zijn. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een giraf wilt tekenen is een gang naar de dierentuin een prima optie. Life tekenen is vaak nog leuker ook. Wanneer je een dier of mens goed bestudeert en vaak tekent worden de details opgeslagen in je hoofd. Je moet er in ieder geval van uitgaan dat je moet tekenen wat je ziet en niet tekenen wat je denkt te zien!

Geduld is een schone zaak!

Probeer zo rustig en kalm een tekening te maken. Niet gaan afraffelen. Vooral beginners doen dit vaak. Aandacht besteden en je niet direct gaan blindstaren op details. Details komen pas aan het einde van de tekening aan bot. Leg je werk even weg en begin de dag erna weer met frisse moed. Je ziet het dan vaak weer heel anders. Neem ook regelmatig afstand van je werk en creëer voldoende rustmomentjes.

 

Lees ook mijn andere blog’s over tekenen;

https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-uit-de-losse-pols/

https://zelfkunstmaken.nl/inspiratie-tips-tekenen-en-schilderen/

https://zelfkunstmaken.nl/leren-tekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-is-gezond/

https://zelfkunstmaken.nl/mensen-tekenen-modeltekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/leuke-dingen-om-te-tekenen/

https://zelfkunstmaken.nl/tekenen-in-stappen/

 

Veelgestelde vragen

Wat is erg belangrijk inzake leren tekenen?

Tips om beter te leren tekenen raad aan dat het wat dikkere papier altijd beter is. Ben je al wat verder met je tekenkunsten schaf jezelf dan papier aan wat ietsje dikker is. 120 Grams tekenpapier is prima.

Welk papier is uitermate geschikt voor de beginner?

Ami tekenpapier is niet duur, geschikt om te schetsen met potlood, maar kan ook gebruikt worden om een houtskool- of pastelkrijttekening op te maken. Het is prima papier om op te oefenen en te experimenteren.

Experimenteren is belangrijk wanneer je gaat tekenen. Wat is goed om te doen?

Tijdens het oefenen met je tekenpotlood kun je verschillende soorten druk uitoefenen op het papier. Experimenteer hiermee. Met een lichte druk krijg je dunne, lichte lijnen. Het schetsen van een onderwerp gaat altijd gepaard met heel veel lijntjes. Meer druk geeft dikkere lijnen.

Iets tekenen is leuk. Wat heb je hier voor nodig?

Goed referentiemateriaal is belangrijk. Gebruik duidelijke foto's en voorbeelden.

Welke onderwerpen moet je kiezen als beginnend tekenaar?

Onderwerpen die je aanspreken zijn belangrijk. Denk hierbij aan onderwerpen als dieren. Vogels zijn bijvoorbeeld geliefde onderwerpen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *