Vogels tekenen en schilderen

Vogels tekenen en schilderen

Plotseling kwam ik er achter dat ik nog nooit een blog heb geschreven over  het schilderen en tekenen van vogels. Zelf heb ik er al best wel een aantal  getekend en geschilderd (55)  Tevens beheer ik een facebook groep “Vogels tekenen en schilderen”. Een goede reden dus om een blog te maken over vogels.

Met vogels kun je alle kanten op. Kippen zijn  vogels, maar ook pauwen behoren tot het vogelvolk https://zelfkunstmaken.nl/een-pauw-schilderen/ . En wat te denken van het tekenen van een mooie uil of eend.

Heb je zin om een mooi vogeltje te tekenen, ga dan op simpele wijze aan de slag. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande foto. Deze twee  vogeltjes teken je toch zo na? Probeer het maar.

Natekenen

 

 

 

 

 

 

Mussen

Van mussen heb je maar liefst 49 soorten. De bekendste daarvan is  de huismus en de ringmus. Deze bruinachtige vogeltjes horen helemaal bij Nederland. Iedereen kent ze. Hieronder vindt je een aantal mussen die ik een paar jaar geleden al heb gemaakt. De pasteltekening laat een ringmus zien.

Pastelkrijt

 

 

 

 

 

 

Kleurpotlood
Pastelpotlood
aquarelverf

Peter Vos

Ben je een echte liefhebber van mussen? Dan is het een aanrader mijn blog over Peter Vos te lezen. Hij zette zijn mussen op boeiende wijze op papier. Echt de moeite waard om dit schrijfsel te lezen.

Een filmpje tekentechnieken; de mus

 

 

IJsvogeltjes

IJsvogeltjes vind ik nog steeds de mooiste vogeltjes die in Nederland leven. Het zijn vogeltjes met een exotisch uitstraling. Deze waterminnende dieren hebben prachtige blauwe en oranje kleuren. Ze zijn erg schuw. Het mag een wonder heten wanneer je er eentje in het echt ontdekt. Ik heb er in ieder geval nog nooit een gezien. Wel gemaakt met pastelkrijt en kleurpotlood.

Pastelkrijt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleurpotlood

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acrylverf

Een filmpje hoe je een aquarel ijsvogeltje kunt schilderen.

Uilen

Uilen zijn ook een geliefd onderwerp van de kunstenaar. Deze vogels leven en jagen meestal wanneer het donker wordt. Het is een mysterieuze vogel en de enige die zijn kop helemaal rond kan draaien. Een belangrijk onderdeel van de uilenkop zijn natuurlijk de ogen. Ook ik heb een aantal keer een uil getekend.

Pen en inkt
Kleurpotlood
Pastelkrijt
Potlood en kleurpotlood

 

Hieronder een leuk filmpje van Lineke Lijn, hoe je een uil tekent met een balpen.

Hoogstwaarschijnlijk vinden veel mensen bovenstaande tekeningen erg moeilijk. Zeker wanneer je nog nooit hebt getekend . Hieronder vindt je echter nog een aantal stap voor stap tekenen van vogels. Ga eens met je kinderen aan de slag. Succes verzekerd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben je benieuwd hoe ik mijn 55 vogels heb getekend, geschilderd of gerealiseerd heb met pastelkrijt?

Bezoek dan mijn Pinterestpagina en klik op de volgende link https://nl.pinterest.com/greetbogaard/mijn-vogels/

Heb je een facebookaccount ? Wordt dan lid van mijn groep   Vogels tekenen en schilderen

 

 

Bronnen en met dank aan:

Julia Woning  (Mussen)

Erik van Ommen (IJsvogel)

Lineke Lijn (Uil)

Sabrina Mertens (Stap voor stap een vogel tekenen) zie veelgestelde vragen

 

 

update november 2023

1 thoughts on “Vogels tekenen en schilderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *