Waar kies je voor? Pastelpotloden of kleurpotloden?

Je bent al een poosje aan het tekenen met grafietpotlood en/of houtskool. Dit is natuurlijk zwart, wit en grijs. Je voelt je op een dag ineens in staat om met wat meer kleur te gaan werken. Er zijn mogelijkheden genoeg, pastelkrijt- of potloden, aquarelpotloden maar ook gewoon kleurpotlood. Het uiterlijk van een kleurpotlood vergeleken met een pastelpotlood is vrijwel hetzelfde. De werking is echter compleet anders. Wat ligt jou nu beter? Kleurpotlood of pastelpotlood?

Houten omhulsel

Zowel een pastel als kleurpotlood hebben om hun stift een houten omhulling.

 

Kleurpotloden

Kleurpotloden hebben een geheel andere stift dan pastelpotloden. Kleurpigmenten in combinatie met bindmiddelen zijn de ingrediënten van een kleurpotloodstift. De bindmiddelen kunnen bestaan uit olie of wax. De stift is dan ook wat vettig. Tijdens het tekenen zal je door deze vettigheid niet met lichte over donkere kleuren kunnen kleuren. Wel kan je enorm goed blenden met kleurpotlood. Blenden is het vermengen van de aangebrachte kleuren.

Pastelpotloden 

De stift van een pastelpotlood is vrij fragiel. Kleurpigmenten worden samengeperst zonder dat er olie of wax aan te pas komt. Dus geen vettige bindmiddelen. Pastelpotloden hebben een poederige structuur en kunnen op papier worden aangebracht en worden uitgeveegd. Ook kunnen lichte kleuren over donkere tinten worden aangebracht. Pastelpotloden krijgen door hun structuur een geheel andere werking dan kleurpotloden.

Hieronder zie je een pastel- en kleurpotloodtekening. Foto A is pastel en foto B is kleurpotlood. Foto A is iets feller gekleurd en Foto B doet iets vettiger aan, maar is wel gedetailleerder dan pastelpotlood.

Foto A pastelpotlood

 

Foto B Kleurpotlood

 

Tekentechnieken

Kleurpotlood

Kleurpotlood leent zich niet om met een licht kleur over een donkere kleur te gaan. Kleurpotloodtekeningen bouw je dus op van licht naar donker. Het is een heerlijk materiaal om mee te werken. De zachtere soort kleurpotloden geven meer kleur af dan de hardere variant. Belangrijk is om een tekening met kleurpotlood voorzichtig op te bouwen. Laagje voor laagje en heel zachtjes op het papier drukken. Nooit gaan krassen of direct hard drukken. Een onderwerp wordt juist mooi door kleuren over elkaar te gebruiken. En altijd beginnen met een lichte tint. Zo ontstaat nu juist de diepte, die een kleurpotloodtekening zo verrassend mooi maakt.

Pastelpotlood

Met pastelpotlood kan van een donkere tint naar een lichte kleur worden gewerkt. Pastelpotlood geeft een sneller resultaat en je bent korter met een tekening bezig. Wel zorgt pastelpotlood voor meer slijpen, dit komt door de zachte poederige structuur van de stift. Het is veel beter om met een goede, scherpe punt te werken. Pastelkrijt of potloden vindt niet iedereen even relaxt. Een aantal mensen heeft geen zin in stof en vieze handen. Dit zal echter door krijt meer gebeuren dan met pastelpotloden. Eén van de tips die je zeker niet moet nalaten is niet blazen over je werk. Alles komt onder het stof te zitten. Zowel jijzelf als je tekening. Meestal kun je overbodige pastelstof in je tekening wrijven of maak gebruik van een pastelstofzuiger! Handig apparaatje wat je online kunt aanschaffen. https://www.realisme-inportret.nl/webshop/nieuw/handstofzuiger/

Ik gebruik tijdens het werken met pastel ook altijd een vochtig doekje om mijn vingers af te vegen. Voor je het weet zitten deze vol met een bepaalde kleur waarmee je hebt gewreven. Prettig om je vingers regelmatig schoon te maken en daarna met een andere kleur verder te gaan.

Controle

Met een kleurpotloodtekening ben je langer bezig dan met een pasteltekening. Met kleurpotlood heb je meer controle en je hoeft minder vaak te slijpen. Kleine details aanbrengen gaat beter met kleurpotlood. Wanneer je een perfectionist bent is dit materiaal misschien wel het juiste voor jou. Met pastelpotlood mag je iets minder geduld hebben omdat het sneller werkt en toch een mooi resultaat geeft.

Ook leuk om kleurpotlood met pastelpotlood af te wisselen. Zo leer je beide materialen kennen en weet je er het beste uit te halen.

Klik ook eens op de volgende blog’s

https://zelfkunstmaken.nl/kleurpotloden/

https://zelfkunstmaken.nl/mandalas-kleuren-2/

https://zelfkunstmaken.nl/huidskleur-met-kleurpotlood/

https://zelfkunstmaken.nl/verschillende-merken-pastelkrijt-uitproberen/

https://zelfkunstmaken.nl/papiersoorten-voor-soft-pastelkrijt/

https://zelfkunstmaken.nl/pastelkrijt/

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *