Waarom je géén goedkope acrylverf moet kopen

Wanneer je als beginneling acrylverf zoekt, kom je vroeg of laat bij de Action terecht. En, o wat zien die kleurtjes allemaal aantrekkelijk uit. Verf van De Action is echter niet het juiste medium om een mooi schilderij mee te realiseren. En dat zit hem in de pigmenten. Weinig pigment en niet goed te mengen. Het is echt ontzettend jammer wanneer mensen door het gebruik van Van Bleiswijck acrylverf afhaken omdat het niet lukt.

Beter is het om de iets duurdere verf van Amsterdam Royal Talens aan te schaffen. Het is een iets duurdere verf maar geeft direct veel meer plezier. En echt… je hoeft niet alle kleuren aan te schaffen. Het is genoeg om de primaire kleuren te kopen plus wit en zwarte verf. In principe kan je alles met deze kleuren mengen.

Leren schilderen

Wanneer je begint met schilderen is het zinvol om het mengen van kleuren te leren. Omdat goedkope acrylverf weinig pigment bevat is het mengen met deze verf eigenlijk niet te doen. Degelijke verf geeft een beter resultaat en leert je om de juiste kleur te krijgen.

Vooral de beginners onder ons zullen teleurgesteld zijn in de goedkopere acrylverven. Een professioneel kunstenaar kan nog wel wat resultaten behalen omdat hij/zij problemen kan oplossen en herkennen. Toch ook deze kunstenaars zullen zich beperkt voelen.

Wat zijn pigmenten

Pigmenten zijn de kleurstoffen die het duurste element van de verf is. Er bestaan natuurlijke en synthetische pigmenten. Bindmiddel is het bestanddeel wat met het pigment wordt samengevoegd. Zo ontstaat een verfsubstantie. Het bindmiddel droogt transparant op. Heb je verf met goede pigmenten dan zal de verf niet verkleuren.

Hoe beter de pigmenten worden vermalen hoe intenser de kleur wordt. Goedkope acrylverf bevat weinig pigment wat ook nog eens minder goed is vermalen. Dit maakt de verf zo goedkoop.

Problemen met goedkope acrylverf

Wanneer je de verf uit de tube op je palet doet, lijkt het heel wat. Zo op het eerste gezicht is het net zo kleurrijk als het duurdere, meer gepigmenteerde verf. Wanneer je er echter mee aan het werk gaat zie je pas de verschillen. De goedkopere verf is meestal dunner en is transparant. Je kijkt er als het ware doorheen. Pas na talloze malen opnieuw met een lik verf over de voorgaande te gaan, kan het er wat op gaan lijken. Het dekt gewoon slecht. Er zijn meerdere lagen nodig voor je überhaupt een dekkend geheel krijgt.

Nadat de verf gaat opdrogen zie je de kalkachtige grijzige waas  te voorschijn komen. De intensiteit is slecht en je kunt slecht met goedkope verf mengen. Na mengen ontstaat een kleur die maar niet verzadigd raakt.

Heb je met een goedkope verf geschilderd, kan na droging de kleur helemaal veranderen. De kleur op het doek ziet er anders uit dan op je palet.

Waterig

Goedkope verf is transparant en waterig. Om een goede dekking te krijgen moet je vaker over de eerste laag heen schilderen. Op deze manier is je goedkope verf snel op en moet je weer nieuwe kopen. Dan kun je beter de wat duurdere variant aanschaffen omdat je met één of twee lagen al het resultaat hebt wat je voor ogen had.

Het prijsverschil

Het is logisch dat er een prijsverschil zit tussen van Bleiswijck van de Action ( tube € 1,79 euro) en Amsterdam Standard ( € 4,50). Voor de duurdere Amsterdam krijg je echter veel meer kwaliteit. Met een tube Amsterdam ga je ook veel langer doen omdat je meer verf van de goedkopere soort moet gebruiken om een soort van goede dekking te genereren. Eén laag is meestal al voldoende terwijl met de goedkope verf misschien wel 3 á 4 lagen nodig zijn.

Lichtechtheid

De lichtechtheid zal bij de grotere merken altijd worden aangegeven op de tube. Amsterdam verf garandeert dat de standardlijn altijd 100% lichtechtheid geeft voor toch zeker 100 jaar.  De plusjes +++ geven dit aan. Er zijn echter ook kleuren waar niet een honderdjarige lichtechtheid aan kan worden gegeven. Bijvoorbeeld primair geel is er zo eentje…Deze kleuren worden dan met 2 ++ aangeduid. Dit geeft je in ieder geval duidelijkheid!

Verf van de Action heeft deze aanduiding niet en kan je schilderij, waar je zo lang en intensief aan hebt gewerkt, met een paar jaar al doffe kleuren gaan vertonen.

Schilder je met goedkope verf?

Wanneer je schildert met goedkope verf en overstapt op bijvoorbeeld Amsterdam standard of van Gogh acrylverf, dan zal je zien dat het veel gemakkelijker gaat om een mooie afbeelding te maken. Probeer het maar is uit, door bijvoorbeeld een aantal proeftubetjes aan te schaffen. Bol.com heeft 12 tubetjes 20 ml. voor nog geen 15 euro. Zeker het proberen waard!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Waarom je géén goedkope acrylverf moet kopen

  • Greet zegt:

   Hallo Bertus,
   Prima dat jij er tevreden mee bent…Maar hoe zal je schilderij er over 10 jaar uitzien? Heb je wel eens met Amsterdam acrylverf geschilderd? Wanneer je is een goedkoop setje kleine tubetjes kunt aanschaffen, ga daar dan eens mee aan de gang. Je merkt het verschil direct. Je hebt ook veel minder nodig. Dus uiteindelijk ben je veel goedkoper uit.. Acrylverf van Action bevat gewoon écht veel minder pigment, je hebt meer nodig om het beoogde resultaat te behalen.
   Veel plezier met schilderen, want daar gaat het uiteindelijk om!
   Groet Greet

 1. Anne zegt:

  Een goede winkel voor kunstschildersbenodigdheden adviseerde mij Marabu acrylverf omdat ik een buitenschilderij aan het verven ben.
  Marabu zou goed uv bestendig zijn. Nu zie ik echter dat dit ook bij Hornbach en de Action te koop is en ga nu twijfelen of dit nu wel echt goede kwaliteit is.
  Ook twijfel ik of ik het wel of niet zal aflakken. Marabu heeft ook een speciale afwerklak voor bescherming tegen water en zonlicht.
  Of ik doe er geen lak op zodat ik er een nieuwe laag verf op kan doen indien nodig.
  Iemand ervaring met Marabu of weet of dit wel of geen goede kwaliteit verf is?

  • Greet zegt:

   Hai,
   Ik vind, wanneer een goede kunstschildersbenodigdheden shop jou dit heeft geadviseerd, je dit eigenlijk voor waar moet aannemen. Ik heb zelf buitenschilderijen gemaakt met acrylverf op hout en goed afgelakt. De levensduur is dan ongeveer 4 jaar. Echter…een schilderij wat ik eens in de 2 jaar oppimp en weer opnieuw lak hangt er al vanaf 2014. De acrylverf was Amsterdam. Ik ben er wel tevreden over…

   groet en suc6

 2. Anne zegt:

  Dus kun je als er een lak laag over de acrylverf zit deze na een aantal jaar toch weer overschilderen met acrylverf?
  Ik weet van olieverf dat als eenmaal de eindvernis is aangebracht je er niet meer overheen kunt schilderen.

  • Greet zegt:

   Ja, dat is mijn ervaring. De lak was er toch een beetje afgebladderd. Beetje er af geveegd en schoongemaakt en weer erover heen geschilderd.

   groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *