Gesso: wat is het en hoe gebruik je dit ?

Gesso

Gesso wordt verkocht in flessen en potten en kun je een beetje vergelijken met een primer. Het kan op vele soorten oppervlakken worden aangebracht. Je gebruikt het als ondergrond voor schilderwerk met acrylverf. De verf wordt dan niet opgezogen of afgestoten. Gesso heeft een witte kleur en droogt ook wit op. Ideaal om bijvoorbeeld op hout aan te brengen. De verf trekt niet in het hout en er kan prima op geschilderd worden zonder dat de verf in het hout verdwijnt.

Een doek of papier kan eerst worden geprepareerd met Gesso voordat je aan de slag gaat met acryl- of olieverf. Een prima ondergrond voor een schilderij. Gesso beschermt de ondergrond en geeft meer kwaliteit aan een schilderij.

Gesso beschermt een schilderij tegen invloeden van buitenaf. Hoge of lage luchtvochtigheid en stof hebben een slechte uitwerking hebben op het canvas. Dit kan doffe plekken en verkleuringen veroorzaken.

Tekenen op Gesso

Met Gesso, als matte, witte ondergrond, kun je met verschillende materialen tekenen. Gesso legt als het ware een laag tussen de oppervlakte en de verf. Vooral glas en metaal zijn moeilijke materialen om direct op te schilderen met acrylverf. Door gebruik te maken van Gesso kan dit wel.

 

 

Schilderen op hout

Wanneer je gaat schilderen op steigerhout of een houten paneel dan is gesso helemaal belangrijk om aan te brengen. Hout heeft enorme zuigende werking en je wilt toch je mooie tuinschilderij niet zien verdwijnen. De onderstaande houten schilderijen heb ik jaren geleden gemaakt. Ik pimp ze af en toe na een winter weer wat op en heb er al meer dan 5 jaar plezier van. Kwestie van een dunne laag gesso opbrengen, kwalitatief goede verf gebruiken en fixeren met het daarvoor bedoelde middel!

 

.

 

Weetjes

 • Gesso is in principe altijd wit. Toch kun je  kleur (acrylverf) door je Gesso roeren en zo als gekleurde achtergrond gebruiken. Er bestaat ook zwarte Gesso.
 • Wanneer je een goede ondergrond hebt met een goede hechting, dan is Gesso overbodig!
 • Het beste resultaat krijg je wanneer je 3 of meer lagen Gesso aanbrengt.
 • Gesso kan op een canvasdoek aangebracht worden met een rollertje, breed penseel of palletmes.
 • Je kunt d.m.v. verschillende  gebruiksartikelen, structuur aanbrengen met Gesso. Met een borstel kun je strepen maken en met een spons maak je de aangebrachte Gesso glad. Wanneer de substantie droog is kan je gemakkelijk schuren.
 • Uiteindelijk kun je Gesso zelf maken. Echter, het is gemakkelijker om in de winkel aan te schaffen. En het is niet duur.

 

Hieronder een filmpje hoe je o.a. Gesso kunt gebruiken.

 

2 thoughts on “Gesso: wat is het en hoe gebruik je dit ?

  • Greet zegt:

   Gesso kan je een beetje vergelijken met een primer. Het kan op vele soorten oppervlakken worden aangebracht. Je gebruikt het als ondergrond voor schilderwerk met acrylverf of olieverf. De verf wordt dan niet opgezogen of afgestoten. Alle vetvrije en enigszins absorberende ondergronden zoals papier, karton, katoen, linnen en hout, kunnen worden geprepareerd met Gesso. Ik zou denk ik niet op een olieverfschilderij gesso aanbrengen. Dit is natuurlijk olieachtig en niet vetvrij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *