Wat is PanPastel?

PanPastel

PanPastel is eigenlijk niets anders dan soft-pastelkrijt wat in een rond of vierkant doosje is geperst. Met een speciaal sponsje kan dit krijt worden overgebracht op papier. Het ziet er als het ware net zo uit als foundationpoeder. Dit breng je ook met een soort van sponsje aan op je gezicht.

Het werken met dit medium lijkt een beetje op schilderen.

Er zijn een groot aantal kleuren verkrijgbaar. Ruim 80 tinten die voor zowel de professionele kunstenaar als de amateur kan worden gebruikt. Bevat veel pigment en is lichtvast. Verkrijgbaar in setjes maar ook per stuk verkrijgbaar.

Sponsjes

Wil je op de juiste manier dit medium verwerken, dan is het handig om de sponsjes te gebruiken die bij de Panpastel horen. Er bestaan grote en kleine sponsjes. De kleine sponsjes kunnen op een applicator worden gezet. Deze sponsjes zijn los verkrijgbaar en kunnen dus de gebruikte sponsjes vervangen.

Met het sponsje op de applicator kan de kleur uit het doosje zo op het papier worden gesmeerd. Het heeft direct effect! Vooral landschapstekeningen worden prachtig met dit medium. Breng dunne laagjes aan, je kunt er gemakkelijk overheen tekenen met pastelpotlood. Dit werkt met krijt heel anders. Ga voorzichtig om met de sponsjes want deze slijten snel. Je kunt de Panpastel heel goed combineren met krijt en pastelpotloden. Panpastel werkt uitstekend op pastelmat.

Duur!

Panpastel is duur! De doosjes kosten al snel 7 euro per stuk. Voor een set van 10 kleuren betaal je 50 euro. Ook de sponsjes moeten worden aangeschaft. Het pigment van Panpastel is fantastisch en wil je gaan werken met dit medium, dan moet je je bedenken dat je erg lang met een doosje doet. Heb je een klein budget, koop dan een paar primaire kleuren. Door te mengen kom je al erg ver met deze kleuren. Soms kun je testsets aanschaffen. Prettig om uit te proberen.

Wat heb je nodig als beginner?

Wanneer je geïnteresseerd bent geraakt in deze manier van werken met pastel, is het verstandig om een paar basiskleuren aan te schaffen. 5 tot 7 kleuren is prima om mee te beginnen. Je zult dan wel af en toe moeten mengen.

Soft tools zijn nodig om de pastel aan te brengen en diverse sponsjes.

En natuurlijk papier! Het is het fijnst om panpastel op wat ruwer papier te gebruiken. Pastelmat is verreweg het prettigst om op te werken.

Atelierlinty.nl weet alles over panpastel en wat zo’n beetje nodig hebt om mee te beginnen. Zeker de moeite waard om een bezoekje aan deze website te brengen.

 

Hieronder een filmpje hoe je met Panpastel moet werken.

 

 

Ook leuk om te bekijken! https://nl.pinterest.com/panpastel/_created/

Veelgestelde vragen

Wat is pan-pastel?

Pan pastel is pastelkrijt wat als poedervorm verkrijgbaar is in een doosje.

Hoe gebruik je pan pastel?

Pan pastel kun je met sponsjes aanbrengen op je pasteltekening. Pan pastel is ideaal om te gebruiken voor achtergronden.

Oa Panpastel duur?

Panpastel is zeker duur! De doosjes kosten al snel 7 euro per stuk. Voor een set van 10 kleuren betaal je 50 euro.

Waarom zou je panpastel aanschaffen?

Het pigment van dit product is fantastisch. De kleuren zijn prachtig diep. Je heb dus niet veel nodig om mee te werken.

Welk papier is bij uitstek geschikt om te gebruiken bij het werken met panpastel?

Het wat ruwere papier is bij uitstek geschikt!

 

update november 2023

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *