Werken met aquarelpotlood

Werken met aquarelpotlood

Werken met aquarelpotlood is prettig, zonder dat je verf hoeft te gebruiken maak je tóch een schilderijtje. Aquarelpotloden zijn prima te gebruiken in plaats van aquarelverf. Het is wel de bedoeling om op aquarelpapier, dus het dikkere papier, te werken. Je kunt water op het papier aanbrengen met een kwastje en dan met een aquarelpotlood in dit vocht gaan tekenen.
Aan aquarelpotloden is een emulgator toegevoegd. De stift wordt hierdoor wateroplosbaar. In kwaliteitspotloden zit veel pigment zodat er snel veel kleur in je werk komt.

Het verschil tussen kleurpotloden en aquarelpotloden

Kleurpotloden gebruik je op papier. Het is een beetje afhankelijk van het kleurpotlood, welk papier je moet gebruiken. Werken met aquarelpotlood kan het beste op speciaal aquarelpapier worden gedaan. Dit dikkere papier is prima wanneer je water gaat toevoegen.  Aquareleren gaat immers gepaard met water. Doe je dit op een dun tekenpapier dan krijg je al snel een doorweekt geheel en trekt het papier snel krom en wordt viezig.

Aquarelpotloden

Ben je van plan om te gaan werken met aquarelpotlood om veel aquarelschilderijtjes te gaan maken, kies dan meteen voor wat meer kwaliteit. Faber-Castell en Caran dÁche hebben kwaliteitspotloden die geschikt zijn voor de beginner en de professionele kunstenaar. Aquarelpotloden zijn een mooie aanvulling wanneer je al aan het aquarelschilderen bent en bieden veel voordelen.

Een aquarel maken

Een aquarel kun je maken met aquarelverf of aquarelpotloden. Ook kan er een combinatie worden gemaakt van beiden. Meerdere laagjes aanbrengen kan prima met potlood en water. Hoe meer laagjes, hoe meer het geheel op een aquarel gaat lijken. Het is superleuk om met dit medium te experimenteren.

Hoe begin je?

Om een mooie aquarelafbeelding te maken heb je wat dikker papier nodig. De papiersoort die je gaat gebruiken moet goed kunnen absorberen. Een soort die minimaal 250 gr./m2 is kan worden gebruikt. Er zijn papiersoorten die handgeschept zijn, maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan. Houtvrije soorten, deze zijn extreem wit, Japans papier maar ook geperst karton in linnenstructuur zijn een aantal voorbeelden die een grote invloed hebben op het eindresultaat.

Ik maakte een schetsje van mijn hond Storm. Een Duitse Herder pup. Inmiddels is Stormpje Storm geworden en is dit van een wat oudere foto

Schets

Maak een mooie schets met een HB-potlood en vul deze in met aquarelpotloden. Dat invullen doe je wat streperig in de richting van hoe haartjes of veren groeien.( zie mijn voorbeeldtekeningetjes) Dus niet helemaal vol kleuren, er mogen zelfs wat witte plekken open blijven.

Aquarelpotloden gebruikt van Faber-Castell. Prima kwaliteit!

Nu lijkt de afbeelding op een gewone kleurpotlodentekening. Erg veel detail is niet nodig, dat komt later.

Water

Met een natgemaakt penseeltje ga je nogmaals de tekening naschetsen. Een dun penseeltje is voor het fijnere werk. Je schildert gewoon rustig over het aquarel aangebrachte gedeelte. Deze eerste laag laten drogen.

Nog lang niet zoals ik zou willen, maar al wel een heel eind op de goede weg

Werken met je potlood

Wanneer alles droog is ( na 5 à 10 minuten) ga je nogmaals met je aquarelpotloden over de tekening. Maak het potlood even iets vochtig in het water en ga hiermee schetsend over het gedeelte waar je meer diepte in wil brengen. Schaduwen kunnen worden gecreëerd, door bruin en blauw over elkaar aan te brengen.

Werk afwisselend met je potlood en een dun kwastje. Met een vochtig potlood kunnen details worden aangebracht in je tekening. De ogen van de pup heb ik met een zwart aquarelpotlood omlijnd zonder een kwastje te gebruiken.

Wil je het juiste kwastje gebruiken in je tekeningen terwijl je met aquarelpotlood werkt. Penselen.nl heeft de juiste kwastjes en penselen voor dit werk.

Klaar! En tevreden!

Werken met een verstuiver

Een prima manier om een aquarelpotlodentekening te maken is gebruik maken van een verstuiver. Je maakt eerst de schets en deze vul je helemaal in met je potloden. Elk detail mag aangebracht worden. Maak diverse laagjes om diepte te geven.

Verstuiver

Vul een verstuiver met water en begin je tekening voorzichtig te bespuiten. Heel voorzichtig en langzaam. Te veel water gebruik zullen de kleuren helemaal door elkaar laten lopen. Dat is niet de bedoeling.

Wil je een verwassen effect, dan moet je de dicht bij je papier nevelen. De kleuren zullen sterk door elkaar gaan lopen en je krijgt een mooi verwassen effect. Wil je juist dat de kleuren minder in elkaar over lopen, dan kun je het beste de verstuiver op grotere afstand houden.

Drogen

Laat nu je tekening goed drogen, minimaal één uur. Is de tekening groter dan een A4 formaat dan is een langere droogtijd nodig.

Mengen met een ander medium

Aquarel is geweldig om met andere technieken te gebruiken. Inkt, potlood, pen en houtskool zijn daar voorbeelden van. Kijk eens naar een tekening die een Urban schetser heeft gemaakt…Deze zal vaak met inkt worden gerealiseerd en later met aquarel worden opgepimpt.

Probeer ook eens een combinatie met soft- of oliekrijtjes. Je krijgt dan de mooiste combinaties en contrasten.

Aquarel is een superleuk materiaal om mee te werken. Meer weten over dit medium? Klik dan op deze link!

 

update november 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *