Winterse schilderijen

Tijdens de koude winterdagen trekken we ons weer terug in huis. Lekker cocoonen, kacheltje aan, warme chocolademelk en misschien wel na een aantal jaar de schaatsen weer uit het vet. Mocht dit alles niet zo zijn, dan kun je altijd je hart ophalen aan een mooi winters schilderij. Door de jaren heen zijn er ontzettend veel winterse taferelen geschilderd. Vooral schaatsende mensen in een wereld vol met sneeuw zijn regelmatig afgebeeld op doek. Sneeuw en ijs zijn natuurlijk het wintervermaak , wat iedereen wel kent. Een aantal schilders uit de 16e en 17e eeuw hebben zich zelfs gespecialiseerd in wintertaferelen. Eén van hen, Hendrick Avercamp, die in de 16e eeuw leefde, creëerde geweldige landschappen.  Zijn winterlandschappen zijn het bekijken waard.
 Winterlandschappen van Hendrick Avercamp
Deze Nederlandse kunstschilder, die geboren is in 1585, maakte een groot aantal winterlandschappen, waaronder het beroemde “Winterlandschap met ijsvermaak”.

Deze bijzondere afbeelding is geschilderd met olieverf op eikenhout. Het schilderij laat een écht ijstafereel zien uit de 17e eeuw.
Zelfportret
Hendrick Avercamp ( de stomme van Kampen1585 – 1634
Hendrick Avercamp

Waarschijnlijk schilderde Avercamp in zijn atelier, aan de hand van schetsen die hij in de winter had gemaakt.

Avercamp is beroemd tot in het buitenland om zijn winterlandschappen. Hierop staan vaak veel mensen die bijvoorbeeld aan het schaatsen zijn. De voorliefde voor dit onderwerp kwam waarschijnlijk voort uit zijn jeugd, waarin hij altijd ging schaatsen met zijn ouders. Omdat hij niets hoorde, leefde hij in zijn eigen wereldje en droomde hij altijd van de heerlijke tijd op het ijs. Daar was hij gelukkig. Het laatste kwart van de 16e eeuw, waarin Avercamp werd geboren, was dan ook een van de koudste periodes van de kleine ijstijd.

 

De “stomme van Kampen”

Avercamp werd geboren in Amsterdam en groeide op in Kampen. Als bijnaam had hij  “de stomme van Kampen”. Waarschijnlijk was hij al vanaf zijn geboorte doof en kon dus niet spreken. Zijn ijsvermaak-schilderijen laten zien hoe men vroeger de winters beleefden. “IJsvermaak bij een stad”, laat zien hoe een bedelaar geld bij elkaar probeert te sprokkelen en hoe een man een gat hakt in het ijs. Waarschijnlijk om zijn kostje bij elkaar te vissen. De mensen met geld konden zich wel vermaken op het ijs maar de arme sloebers moesten sappelen om voedsel en wat centen bij elkaar te schooien. Een aantal dames van adel dragen een fluwelen masker om de tere huid in het gezicht te beschermen tegen de vrieskou. Avercamp schilderde dus arm en rijk op het ijs.

Schaatsenrijden in een dorp
Rijksmuseum in Amsterdam

Hollandse meesters waren in de middeleeuwen goed in het overbrengen van koude winters op het doek. Dat is ook niet echt verwonderlijk omdat Nederland échte kou heeft gekend. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een groot aantal winterse schilderijen in haar collectie. Vooral wanneer de herfst op zijn retour is en de winterse dagen weer in aantocht zijn is een bezoekje aan dit museum aantrekkelijk om te ondernemen.

 

Kijk voor de wat meer winterse taferelen op pinterest!

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *