Workshop Anton Pieckmuseum

Pen en inkt tekening “Droomvlucht”  eigen werk

 

Een hele poos geleden maakte ik een tekening met pen en inkt van het kasteel “Droomvlucht”,  dat werd ontworpen voor de Efteling. Anton Pieck heeft ontzettend veel geïllustreerd voor dit sprookjespark, maar ook Ton van der Ven heeft als opvolger van Pieck, veel waardering gekregen. Om meer over Anton Pieck te weten te komen heb ik zaterdag 14 april de workshop Schilderreis door Hattem gedaan. Een initiatief van het Anton Pieckmuseum. Met zes personen ’s morgens om 11 uur begonnen we deze inspirerende schilderreis.

 

 

 

 

 

 

Babette van Duinkerken

 

Door middel van de tekeningen die in het museum hangen, kregen we van Babette van Duinkerken een duidelijke uitleg. Op deze manier krijg je een een idee hoe  Anton Pieck te werk ging. Het museum hangt natuurlijk vol met alles van Anton Pieck. Wij kregen op deze manier een goede kijk, op hetgeen wat van ons werd verwacht.

 

                        

 

 

Na deze uitleg in het museum gingen wij het stadje in, om een aantal ruwe schetsen te maken. De opdracht was om je tekeningen op papier te zetten, en deze terug in het museum,  weer te gebruiken voor de uiteindelijke tekening . Ik had nog nooit buiten getekend, dus ik vond het toch wel weer heel wat anders, dan tekenen van foto of plaatje.

Met zijn allen buiten schetsen

 


De Dijkpoort getekend door Anton Pieck
De 14e eeuwse stadspoort zoals Anton Pieck hem tekende
Zo ziet de Dijkpoort er anno 2018 uit

 

 

Terug in het museum zijn we na een heerlijke lunch, aan het werk gegaan. We hebben op een origineel aquarel A3 papier een schets gemaakt met de details die we in de stad hadden gezien en getekend. Ik heb een tekening van Anton Pieck gebruikt die in het museum hangt. Vanuit de toren van de Sint Bavo op de Grote Markt in Haarlem, tekende Anton Pieck de bevrijding.

Een aantal aspecten van deze tekening heb ik gebruikt, plus de schetsen die ik in de stad had gemaakt. Nadat de tekening op papier stond zijn we gaan aquarelleren. Nog nooit gedaan dus wel spannend!

 

     

       

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder mijn aquarel van de schilderreis van Hattem. Het was een leerzame, leuke dag vol met nieuwe technieken. Anton Pieck heeft ontzettend veel werk gemaakt. Op mijn pinterest pagina rechts boven deze blog, vindt je het bord Anton Pieck tekeningen.  Leuk om eens te bekijken en inspiratie op te doen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *