Conté-krijt

Conté krijt is één van de wat hardere krijtsoorten. Het zit een beetje tussen kleurpotlood en pastelkrijt in. Doorgaans wordt conté-krijt verkocht in kleine hoekige staafjes in de kleuren zwart, wit, rood en sepia. Dit zijn de echte conté-kleuren en niet de groene en blauwe krijtjes die als conté verkocht worden. Ga je een tekening in conté-krijt maken dan werk je met bovenstaande tinten. De heer N.J. Conté werd in de 17e eeuw gevraagd om een vervanger te maken voor het toenmalige potlood. Ook heeft hij er voor gezorgd dat het conté-krijt op de markt kwam. Door toevoegingen met producten als was, reuzel en zeep werden de authentieke kleuren verkregen.

Gebruik van conté-krijt

Conté-krijt wordt heden ten dage nog veel gebruikt om studies te maken. Doordat het krijt hard is kun je er gemakkelijk mee schetsen. Toch is het ook mogelijk om het krijt wat te wrijven, net als pastelkrijt. Het gaat minder makkelijk maar is mogelijk. Ook wanneer er diep-zwarte vlakken moeten worden aangebracht heeft conté de juiste zwartheid. Zwart is echt diep-zwart.

Dit krijt is goedkoop dus de moeite waard om eens uit te proberen.” Conté de Paris”  brengt een klein blikje op de markt wat voor een paar euro’s te koop is. Wanneer je van tekenen en krijt houdt moet je toch een keer met deze hardere krijtsoort gewerkt hebben.

Een aantal jaren geleden maakte ik onderstaande conté-tekening..

30cde3b8886eec677bc04d14e52814cf

 

 

2 thoughts on “Conté-krijt

 1. Guus Dewulf zegt:

  Beste lezer(es),
  Graag wil ik weten of conté krijt geschikt voor straattekeningen, neee voor van die soms indrukwekkende 3D “bedriegertjes”, maar juist voor kleine subtiele ondeugende en grappige tekeningetjes en heeft u een suggestie waar ik een beetje kwaliteit-krijt kan kopen/bestellen?
  Met vriendelijke groet, Guus…

  • Greet zegt:

   Hallo Guus,

   Ik gebruik zelf altijd Rembrand krijt. Ik heb ook een doosje met Sennelier krijt. Dat is echter behoorlijk duur.
   Mijn benodigdheden koop ik vaan bij dekwast.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *