Kleurpotloden

Werken met kleurpotloden kan veel voldoening geven. Vroeger deden we het al… In een kleurboek plaatjes inkleuren. Het is tegenwoordig een hype om als volwassene in een kleurboek figuren in te kleuren. Populair zijn de mandala’s. Het zijn vooral de vrouwen die de volwassenen-kleurboeken hebben ontdekt. Het geeft rust en voldoening om op je gemak een mooie mandala van kleur te voorzien. Je hoeft nergens bij na te denken en je kleurt je hoofd leeg.

Ik houd van kleuren en van kleurpotloden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik zie het kleuren met potloden een beetje als schilderen met verf. Je kunt kleuren over elkaar heen zetten om het juiste effect te krijgen. Vooral het van te voren bepalen welke kleuren je gaat gebruiken is spannend.

Wanneer je je net een doos kleurpotloden hebt aangeschaft is het misschien prettig om eens wat uit te proberen in een kleurboekje. Ben je een beetje creatiever ga dan eens een mooie foto na tekenen om deze dan vervolgens met kleurpotloden in te vullen.

Werken met kleurpotloden

Er zijn verschillende manieren om te gaan kleuren met je potlood. De scherpte van de punt is van groot belang. Met een stompe punt krijg je een ander effect dan met een scherp geslepen punt. Ga zelf proberen om kleurtjes over elkaar heen te zetten en kijk wat het effect is. Mooie volle kleuren krijg je wanneer je veel kleuren over elkaar heen zet. Het is echt een kwestie van uit proberen. Altijd met de lichtste kleur beginnen.

Het is vaak lastig om kleuren uit te gummen. Een elektrische gum kan helpen. Ook ideaal om lichte strepen aan te brengen. Zie hieronder een portret wat ik met kleurpotlood heb gemaakt in combinatie met gebruik van een elektrische gum.

Combinatie met andere materialen

Gewone kleurpotloden kun je combineren met andere materialen zoals pastelpotloden.

Ook de combinatie met gewone tekenpotloden zie je regelmatig voorbijkomen. Zelfs een kleurpotloodtekening die je hebt gecombineerd met inkt of aquarelverf kan heel kunstzinnig ogen. Laat je fantasie de vrije loop en ga creatief om met de verschillende materialen. Het uiteindelijke resultaat kan heel verrassend zijn! Ik laat hieronder nog een paar kleurpotloodtekeningen zien, die ik aan de hand van een fotovoorbeeld eerst heb getekend en daarna gekleurd.

 

                                                                                

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *