Tekenpotloden

Tekenen met potlood

 

Wanneer je gaat tekenen met potlood heb je niet alleen grafietpotloden nodig maar ook een gum en puntenslijper. Dit blogje gaat over tekenpotloden.

B-potloden

Tekenpotloden worden ook wel grafietpotloden genoemd. Grafietpotloden bestaan uit verschillende hardheden. Hoe hoger de B hoe zachter het potlood. 9-B  is dus een heel zacht tekenpotlood. In de stift van het potlood zit een hoeveelheid grafiet en klei. Hoe meer grafiet de stift bevat hoe zachter het potlood. Een 9-B  tekenpotlood werkt prettig omdat je goed kunt gummen.. Nu is het niet de bedoeling om veel te gummen maar wanneer met een zacht grafietpotlood wordt gewerkt is het makkelijker gummen dan met een H potlood. Een tekenpotlood met een hoog grafietgehalte vlekt wel heel snel. Ik kies de middenweg tussen een harde en zachte stift. Portretten maak ik bijvoorbeeld met een 6-B tekenpotlood.

Potloodtekening Johnny Depp “Pirates of the Caribbean”

H-potloden

De H staat voor hardheid van de stift. In een H potlood zit minder grafiet  en meer klei in. Met dit potlood kun je lichte schetsjes en tekeningen maken. Een 9H potlood heeft één van de hardste stiften. Een  2-H en 3-H zijn ook hard maar veel minder dan een 9-H tekenpotlood.. Met dit soort potloden kun je heel goed de juiste details aanbrengen.

Wie gebruiken H potloden?

De technische tekenaar wil graag met een hard potlood zijn constructietekeningen maken. Ook architecten gebruiken de harde potloden. Perspectieflijnen worden vaak gebruikt in de tekeningen van deze ontwerpers. Wanneer je met een hard potlood expressief wilt tekenen dan kan dit ook door kruislings te arceren. Zo kun je donkere en lichte vlakken aanbrengen.

Constructietekening plattegrond woning

HB potloden en het F potlood

HB potloden kent iedereen en is eigenlijk een mengeling tussen hard en zacht. Op school en kantoor worden ze meestal gebruikt en iedereen heeft wel zo’n potlood in huis.

Een F potlood zit vaak in een complete set tekenpotloden. De F staat voor Fein (fijnschrift). De interpretatie voor de Engelstalige markt is Firm (stevig).

 

Hoog grafietgehalte

Een tekenpotlood met een hoog grafietgehalte vind ik zelf ideaal om mee te tekenen. De meeste kunstenaars gebruiken een zacht potlood om hun kunstwerk vorm te geven. Het zwart is ook echt zwart en omdat het zacht is kun je op het papier aangebrachte potlood met je vingers bewerken. Op deze manier kunnen de juiste schaduwen worden aangebracht. Met een zacht potlood kan ook door een simpele lijn aan te brengen diepte worden aangebracht  in een tekening.

Hardheidsgradaties

De hardheid van de tekenpotloden worden tegenwoordig als volgt ingedeeld;

  • 5-H tot en met 9-H  zeer harde potloden
  • 2-H, 3-H en 4-H zijn hard
  • H, F en HB zijn van een gemiddelde hardheid
  • De zeer zachte potloden zijn 7-B, 8-B en 9-B
  • Onder de zachte potloden worden het B potlood en 2-B tot en met 6-B ingedeeld

 

Merken tekenpotloden

Eén van de bekendste merken die de meeste mensen kennen zijn de Bruynzeel-potloden. Bruynzeel is betaalbaar en heeft mooie sets tekenpotloden die een prima hard en zachtheid kennen.

Bruynzeel tekenpotloden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *