Beeldhouwen foetus

 

 

 

 

Jammer genoeg heb ik niet de voortgang van het beeldhouwwerkje, kadootje voor mijn, toen zwangere, schoondochter gefotografeerd. Wel kan ik zo ongeveer vertellen hoe ik deze heb gemaakt. Als eerste kocht ik een mooie, roze speksteen bij de winkel waar ik ook mijn andere kunstenaarsproducten koop.

Speksteen is een zachte steensoort die gemakkelijk te bewerken is. Hoe donkerder de steen, hoe harder deze is. De roze steen die ik heb gebruikt was een zacht exemplaar. Speksteen voelt wat vettig aan en wordt daarom ook wel zeepsteen (soapstone) genoemd. Met eenvoudig gereedschap heb ik de steen bewerkt.

Ik had bedacht om de foetus als het ware in de steen te realiseren. Als eerste heb ik grove lijnen van een foetus op de steen getekend.

Een foetus tekening zoals deze simpele afbeelding.

Daarna ben ik gaan raspen, schuren, overnieuw de foetus op de steen tekenen, weer raspen en schuren en tenslotte polijsten. Daarna heb ik mijn creatie op een sokkel gezet. Dit was een simpel, stukje hout. Daarin komt een pen die in het beeldje wordt geboord. Mijn zwangere schoondochter was er superblij mee en het beeldje staat nu al 5 jaar op een prominente plek in haar huiskamer.

Hieronder een foto van het foetusbeeldje.

 

Wil jij zelf eens proberen hoe het is om een stukje speksteen te gaan bewerken? Lees dan onderstaand stukje.

Wat heb je nodig

Wanneer je een stukje speksteen thuis wil gaan bewerken, dan heb je wat gereedschappen uit de bouwmarkt nodig. Ik zelf gebruik ook altijd een scherp mesje, waar ik mooie hoekjes mee kan maken. Schuurpapier korrel 60 t/m 1500 en bijenwas zijn nodig om glad te schuren en te polijsten. Een kwastje gebruik je, om tijdens het werk, de steen schoon te maken.

raspen
Verschillende korrelgroottes

Hoe ga je te werk

Wanneer je voor het eerst een stukje steen gaat bewerken, begin dan het ruwe oppervlak met een grove rasp te bewerken. Raspen is ook de meest gebruikte handeling wanneer je aan de gang gaat met speksteen.. Ben je tevreden over de vorm dan begin je de vorm te schuren en te polijsten. Begin met grof en droog schuurpapier, om daarna steeds fijnere varianten te gebruiken. Daarna komt het waterproof schuurpapier en schuur je dus met water. Uiteindelijk gebruik je als laatste het fijnste schuurpapier. Het is verrassend wat je soms in een steen tevoorschijn ziet komen. Kleuren en prachtige patronen van licht tot donker. Hoe fijner het schuurpapier is en hoe langer er wordt geschuurd en gepolijst, hoe mooier  de steen zal worden.

Als laatste poets je de steen of beeld met bijenwas of olie en zet hem al of niet op een sokkel.

Het is een aanrader om eens een workshop beeldhouwen te volgen. Het voordeel daarvan is dat alle gereedschappen aanwezig zijn en je allerlei adviezen zal krijgen, wat er allemaal mogelijk is met een speksteen.

Kijk voor inspiratie over foetus speksteenbeelden op :

https://nl.pinterest.com/greetbogaard/foetus-speksteenbeelden/

Hieronder een filmpje hoe beeldhouwen zo’n beetje in zijn werk gaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *