Het werken met klei

Boetseren

Het werken met klei is een van de leukste vormen van creatief bezig zijn. Op de basisschool krijgen de leerlingen al de beginselen van het boetseren aangeboden. Beelden en sculpturen maken geeft veel voldoening. Het werken met zelfdrogende klei is een van de eerste dingen die je kunt gaan doen. Koop  een goedkoop stuk klei bij Action of Hema en ga aan de slag. Wanneer je de klei uit de verpakking hebt gehaald zal deze nog een poosje kneedbaar blijven mits het vochtig wordt gehouden.

Gereedschap

Wanneer er voor het eerst geboetseerd wordt, hoef je nog niet direct allemaal duur gereedschap aan te schaffen. Eigenlijk heb je geen gereedschap nodig wanneer je met klei aan de gang gaat. Handen zijn prima gereedschap! Daarnaast is het wel handig dat er binnen handbereik een aantal hulpmiddelen  staan die het boetseren makkelijker maken zoals;

  • scherp aardappelmesje
  • schaaltje met water
  • een sponsje
  • meetlint of lineaal
  • schuurpapier

Boetseren is niets meer of minder dan met je handen een vorm creëren. Ga je aan de gang met een klein beeldje dan kun je dit in zijn geheel opbouwen met de klei.

Is het beeld wat groter dan is het handig om een  draadfiguur te gaan maken. Daar heb je ijzerdraad voor nodig en afplakband. Het onderstaande filmpje laat zien hoe je een simpel kleifiguurtje kan maken.

8 thoughts on “Het werken met klei

  1. Bertus zegt:

    Hooi we nieuwe klei gekocht van het merk jovi maar hij vald uit elkaar als ik wil vormen
    Hoe kan dat of wat kan ik doen om dat teverkommen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *