Kleibeelden zelf maken

Het filmpje hieronder laat even in het kort zien hoe je een draadfiguur dikker maakt. Wanneer je het draadfiguur hebt bewerkt met de folie wordt de klei aangebracht.

 

 

 

Om een goed beeld te maken is een duidelijk voorbeeld nodig. Ook een ledenpopje is fijn om erbij te gebruiken. De twee kleifiguurtjes die ik ga maken heb ik op internet gezien en er een tekeningetje van gemaakt.

ledenpopje

Bij boetseren probeer ik altijd stenen of klinkers te combineren met klei

.

geboetseerd met zelfdrogende klei

 

 

 

Dit keer zijn het twee figuren die een steen tillen die nogal zwaar is. De draadfiguren kunnen direct in de houding gebogen worden zoals het voorbeeld aangeeft. Nadat  de figuren klaar zijn wordt  het afplakband  aangebracht. Vervolgens met aluminiumfolie aan de slag om de beeldjes volume te geven.

Handige producten

Creatief | Klei - Das Klei Wit 1 Kilo

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4,5 van de 5 sterren uit 103 reviews

Das klei wit + terracotta feestpakket

Bekijk de prijs bij bol.com
Er zijn nog geen beoordelingen voor dit product.

DAS boetseerpasta stone, pak van 1 kg

Bekijk de prijs bij bol.com
Er zijn nog geen beoordelingen voor dit product.

Dan met klei aan de gang… Gewone zelfdrogende klei van Action of Hema voldoet prima als je de beeldjes binnen laat staan. Zorg ervoor dat je een bakje water bij de hand hebt dan kun je de klei steeds even bevochtigen.

 

Wanneer de kleipoppetjes klaar zijn,  ga ik ze schuren met fijn schuurpapier, door steeds water te gebruiken zullen de poppen steeds gladder worden. Steeds werk ik met mijn handen en het schuurpapier. Soms zal ik nog een stukje klei bijplakken en weer laten drogen. Het is dan steeds drogen, schuren en weer bevochtigen net zo lang tot het resultaat bevredigend lijkt.

Van klei maak ik nog twee kleine vierkantjes die als sokkel kunnen dienen. Hier zet ik de beeldjes dan op wanneer ze moeten drogen. Ze drogen dan direct op aan de sokkel.

 

Wanneer de koppen erop zitten en alles is goed droog dan kun je gaan schilderen met acrylverf. De man heb ik een zwarte smoking aangedaan en de vrouw een avondjurk. Deze is met blauw en zilver geschilderd. Daarna de kleipoppen afgespoten met een laklaagje. Als alles droog is kunnen de stenen op de poppen gelijmd worden.

 

Het resultaat is een stel in avondkleding die zware keien tillen.

 

 

6 thoughts on “Kleibeelden zelf maken

 1. Sina zegt:

  Hoi,
  Wat ontzettend leuke ideeen!
  Ik wil zelf ook graag klei combineren met steen en/of speksteen. Heb jij daar toevallig ook ervaring mee of dat goed aan elkaar blijft zitten. Bijvoorbeeld bij die steen, blijft de klei daar uit zichzelf goed aan vast zitten?

  • Greet zegt:

   Hallo Sina,
   Is alweer poosje geleden dat ik met klei heb gewerkt…wordt wel weer is tijd. In principe kun je de kleifiguren op elke steen plakken. Bijvoorbeeld met montagekit. Wel even de steen vetvrij en schoonmaken. Alle kleifiguren blijven prima zitten hoor. Succes met het werken met klei en bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *